Vrtić Prehrana djeteta 14. listopada 2013.

Deset savjeta za pravilnu prehranu djece

obitelj hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Da bi svojoj djeci prenijeli ljubav prema zdravoj hrani, prije svega ju i sami trebate imati. Odatle sve kreće pa uz malo truda primjena ovih jednostavnih "pravila" postaje lagana i prirodna

U užurbanoj svakodnevici, obiteljska prehrana ne izgleda onako kako bismo htjeli. Evo 10 savjeta koje preporučuje American Dietetic Association za vježbanje pravilne prehrane u svom domu: 

1. Manje priče i više pokaznih vježbi. Jedno je djeci pričati jedi zdravo, a sasvim nešto drugo je pokazati to vlastitim primjerom. Ako vi jedete pravilno i vaša djeca će imati pravilnu prehranu. Djeca prehrambene navike usvojene od roditelja kasnije prenose i na svoju djecu! 

2. Svakodnevno kuću opskrbite svježim voćem i povrće. Budite maštoviti: jabuke i banane nisu jedino voće. Mrkva nije jedino povrće. 

3. Organizirajte međuobroke svaki dan u isto vrijeme. Djeca vole rutinu. Neka međuobrok bude barem 2-3 sata prije ili poslije glavnog obroka. 

4. Uključite djecu u pripremu hrane. I najmanja djeca će veselo primiti obavezu prikladnu uzrastu. 

5. Više i teže dostupne police iskoristite za slane grickalice, junk food i hranu s dodanim šećerom (ako uopće imate takvu hranu). 

6. Zajednički obiteljski obroci su vrlo važni. Započnite dan zajedničkim zajutarkom! 

7. Jedite za stolom, a nikako ispred TV-a. 

8. Isprobajte nove okuse i novu hranu. Djeca će nešto prihvatiti, a nešto neće i to je sasvim u redu. 

9. Pravilo da treba počistiti tanjur i groženje gladnom djecom u Africi su out. Dijete treba jesti dok ne osjeti sitost. To je važno kako bi naučilo slušati osjet gladi i prestati jesti kad je želučić pun. 

10. Hrana je užitak i obiteljski obroci trebaju svima biti ugodni. Odvojite dovoljno vremena za obiteljske obroke. Teške teme i razmirice ostavite za kasnije. 

Više o pravilnoj dječjoj prehrani pročitajte u našem specijalu Zdrava hrana svakog dana!

Pratite nas i na Facebooku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.