Roditelji Sretna mama 29. lipnja 2021.

Depresija 'mame koja ne radi' je stvarna i zapamti da nisi sama

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Društvo na to gleda kao "dar" zato što ostaješ kod kuće. Tvoj suprug ima dovoljno veliku plaću da te podrži. Možeš svjedočiti sitnim, čudesnim trenucima koje nisu svi dobili. Ali čak i u tim trenucima, nešto nije dovoljno. Ono o čemu društvo ne govori jest izolacija

Mama, vidim te. Sve daješ svojoj djeci, svojem suprugu, partneru - i nisi potpuno sretna zbog toga. Možda se osjećaš usamljeno, bez svrhe, nešto što se naziva Depresija mame kod kuće, nešto što pogađa više od četvrtine roditelja su nezaposleni i koji borave kod kuće. Nešto potpuno normalno, pa pričajmo o tome koliko je to normalno, a onda možemo razgovarati o tome kako se bolje osjećati.

Kao prvo, mama, sjećaš se stare sebe? Ona koja je plesala bosa pod plamenim, briljantnim zvijezdama, brzo je vozila beskrajnim autocestama ili spavala dok nisi bila više nego dovoljno naspavana i odmorna? Još je tamo. Premda misliš da si s majčinstvom izgubila svoje pravo divlje ja i predala ga ponoru prljavog posuđa i rublja, istina je: nisi ništa izgubila

Možda te zanima... Zašto se mame osjećaju usamljeno nakon poroda? Beba

Sjećaš li se kad si bila u školi? Možda si bila sportašica? Bankarica, učiteljica ili odvjetnica? Nasmijavala si ljude, radila sranja. Imala si strasti. Ti si bila važna u velikom lošem svijetu. Pokušala si prenijeti to uvjerenje u dom i vjerovala da će te ljudi s kojima živiš prepoznati kao nekada. Ali u trenutku kad si ušli u rodiljni dopust, a zatim odlučila ostati kod kuće zbog svog djeteta, osjetila si šok za svoj sustav. Osjećala si se kao da je tvoj identitet zamijenjen jednom riječju: mama.

I zbog svega toga se osjećaš malo ljutito, zbunjeno i tužno. Ali, mama, nisi sama.

Rachel, kućanica iz New Yorka, koja je napustila posao voditelja ureda, razmišlja o tom osjećaju: "Borim se svaki dan pokušavajući shvatiti gdje se sada uklapam u ovaj svijet. Stalno pokušavam smisliti načine na koje ih mogu natjerati da rade dok istovremeno podižu djecu."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako si kao Rachel, ti si jedan od roditelja koji ostaju kod kuće kako bi odgajali djecu. Ti si ta koja je sve to zamijenila za ovo. I depresija kod kuće je veliki uteg. Ono o čemu moramo otvoreno razgovarati.

Izolacija, usamljenost, razlomljeni identitet - ono je o čemu se ne govori

A možda nećeš ništa reći jer postoji stigma u žaljenju. Društvo na to gleda kao "dar" zato što ostaješ kod kuće. Tvoj suprug ima dovoljno veliku plaću da te podrži. Možeš svjedočiti sitnim, čudesnim trenucima koje nisu svi dobili. Ali čak i u tim trenucima, nešto nije dovoljno. Ono o čemu društvo ne govori jest izolacija. Usamljenost. Razlomljeni identitet.

I ne govorimo o tome jer smo u igri pretvaranja da je sve savršeno. Pogledaj Instagram mama koje slijediš - neki govore o tome, ali ne svi. Mama, okruži se ljudima koji govore istinu. Jer što više govorimo o nečemu, to postaje lakše.

mame bez predrasuda Možda te zanima... 'Ostala sam kod kuće tri godine s djecom' Roditelji

I, mama, ako se osjećaš potpuno odsječeno od svijeta i želiš se vratiti na posao, zašto se ne osloniš na taj osjećaj? Možda se osjećaš krivom, ali ipak, trebala bi probati.

Samo zato što si odlučili ostati kod kuće, ne moraš zauvijek. Ako se želiš vratiti na posao, tvoja djeca će se razveseliti. Jer ono što svijet doista želi, jest da budeš sretna. Dobro je za ženu da doprinese većem svijetu koji se okreće izvan svog malenog svijeta. Dobar je osjećaj dobiti plaću. Dakle, mama, ako ti nedostaje posao - radi.

Ako želiš ili trebaš i dalje biti doma, postoje razni načini kako pobijediti depresiju. Razgovaraj s prijateljicom. Časopisi. Dogovori kavu i večeru s prijateljima. Radi prema cilju. Radi skraćeno radno vrijeme od kuće za vrijeme spavanja i dok traje škola. Što god možeš zamisliti, možeš učiniti.

Možda te zanima... Mama kućanica pokazala mužu 'što zbilja radi cijeli dan' Roditelji

I, mama, ako imaš nešto na što treba raditi, to će sve promijeniti.

Jedina konstanta u životu je promjena. I sjećaš li se toga? Ako ne rasteš, umireš? Možda ti, mama, trebaš raditi na sebi kao cjelovita osoba. Ne moraš dati sve da imaš sve. Ti zaslužuješ ostaviti svoj trag u vašem domu i svijetu. U stvari, mama, ti si tako lijepa i talentirana, da svijet propusti tvoj jedinstveni pogled na ovo neuredno, magično mjesto koje se zove život. Zašto ne bi podijelila bogatstvo?

Možda misliš da ne možeš zadržati svoje bebe i svoje snove u istoj ruci, ali zato imaš dvije ruke, mama.

I nadam se, ove godine, mama, da nećeš zaboraviti na sebe.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • expresskredit

    Hello, I am a private lender who gives loans for life. Do you need an emergency loan to clear debts or do you need a capital loan for your business? Were you rejected by banks and other financial institutions? Do you need a consolidation loan or mortgage? Look no further because we are here to make all your financial problems a thing of the past. We borrow funds from individuals who need financial assistance, who have bad creditworthiness or need money to pay bills, to invest in business in the amount of 3%. I want to use this medium to inform you that we are making a reliable and useful help and will offer a loan. Thank you, contact us today via email: expressloan1212@gmail.com WhatsApp: +381 (61) 197-2618 WhatsApp / call: +1 (313) 306-0862

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.