Beba Mama poslije poroda 15. lipnja 2018.

Tužni dani za mamu? 5 znakova da vam možda treba pomoć

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je majčinstvo često prikazano kao najbolje vrijeme u životu svake žene, za mnoge nove mame, kao i tate, život može postati puno teži i mračniji kad stigne beba

Žena se može osjećati potpuno nepovezano između onog kako društvo prikazuje majčinstvo i kako se žene često znaju osjećati kad prolaze kroz njega. Često se osuđuju i izoliraju, a zbog toga i ne mogu potražiti pomoć koju trebaju. Za neke, to mogu biti duboko neugodno osjećaji poput tjeskobe i depresije, vjerujući da će sve prirodno proći i da su nekako krivi. Međutim, to nije tako.

Niste 'loš roditelj'

"Kao mama ili tata, vrlo lako možete osjećati  krivnju ili sramotu zbog kojih nećete potražiti pomoć", objašnjava australska organizacija PANDA, koja pomaže ženama koje se bore s anksioznošću i depresijom. "Ako se ovako osjećate, trebate znati da niste sami. Imate li depresiju, anksioznost tijekom trudnoće ili poslije ne znači da ste "loš roditelj". Zapravo, ako pomoć zatražite ranije, brzo ćete se oporaviti s manje posljedica u vašom odnosu s bebom, partnerom ili obitelji", dalje objašnjavaju.

tužna žena beba Možda te zanima... Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije? Beba

Kako znate da ste došli do točke u kojoj trebate pomoć? U idealnom slučaju nemojte čekati da dođete do tog trenutka. Novi roditelji zaslužuju suosjećanje i podršku i ne trebaju doći u veliku krizu kako bi poduzeli sve korake i potražili pomoć. Ako osjećate da trebate pomoć, porazgovarajte s partnerom, najboljim prijateljem, mamom, sestrom, bratom, obiteljskim liječnikom ili nekom drugom osobom koja vam može pomoći da ispunite svoje potrebe, a ne samo potrebe bebe. Pet znakova da možda trebate pomoć:

1. Neprestano se osjećate beznadno, zabrinuto, plačno ili jako tužno

Ako su ovo osjećaji nadmoćni, šuljaju se kada najmanje očekujete ili jednostavno dominiraju vašim danom, važno je da ne trpite u tišini. Zapamtite svoju potrebe i pravo na sreću. Dodatna podrška može vam pomoći da regulirate te osjećaje i da se osjećate olakšano od tih situacija.

Možda te zanima... Tjeskoba nakon rođenja bebe: Problem o kojem se ne govori Beba

2. Osjećate tjeskobu, ljutnju i paniku u svakodnevnom životu

Tjeskoba vas može oslabiti, osobito ako imate novorođenče uz sebe. Za neke, tjeskoba može izgledati kao ljutnja ili kako izrazito veliki napadi panike i straha. S tjeskobom se jako teško suočiti kada vas preplavi i ponekad je gotovo nemoguće živjeti. Ako se borite s tjeskobom, ljutnjom ili panikom, trebate se suočiti s tim osjećajima. Pouzdani stručnjak može vam pomoći i s vama stvoriti strategije koje će vam pomoći da izađete iz ove situacije.

beba majka spavanje Možda te zanima... Savjeti za preživljavanje za neispavane mame Beba

3. Izolirate se i zabrinuti ste zbog susreta s ljudima

Možda se osjećate da ste emocionalno daleko od vaše obitelji ili prijatelja, čak i za sitne razgovore možete biti nesposobni. Morate znati da se i druge mama i osobe koje nisu roditelji isto tako osjećaju. Niste sami. Razgovarajte s nekim kome vjerujete o svojim osjećajima. Ako nemate prijatelja ili člana obitelji, razgovarajte s obiteljskim liječnikom, navedite mu najvažnije osjećaje i tražite ga savjet za sljedeće korake.

Jelena Vukmirica Makovičić Možda te zanima... Kako sam preživjela samoću prve godine Roditelji

4. Imate probleme s jelom, oblačenjem i spavanjem

Ponekad, prije nego što ste postali svjesni, povukli ste se iz svijeta, a niste to namjeravali. To je znak da vam je potrebna dodatna briga i ljubaznost i ne smijete se sramiti zbog toga. Razgovarajte s pouzdanom osobom ili stručnjakom i recite mu: "Ne osjećam se kao ja. Zabrinjava me sve to i trebam pomoć da se vratim sebi" i krenut ćete u novom smjeru.

depresija majka beba Možda te zanima... Od poroda sam tjeskobna i zaokupljena negativnim mislima Beba

5. Osjećate se kao da nemate energije

Osjećate se kao da ništa ne možete raditi s entuzijazmom, to vam pokazuje da nešto nedostaje i da trebate pomoć. Razgovarajte s patronažnom sestrom, liječnikom ili nekom osobom od povjerenja o tome koliko se osjećate umorno i koji osjećaji vam nedostaju. Svaki roditelj bi trebao imati podršku kako bi mogao balansirati između svojih i djetetovih potreba, a prvi korak je potražiti pomoć.

Amanda Peet Možda te zanima... 5 slavnih mama koje su imale postporođajnu depresiju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.