Roditelji Sretna mama 30. prosinca 2019.

Ako si odlučio biti roditelj, ništa ti ne bi trebalo biti teško?

Foto: Guliver/Shutterstock ;8 znakova koji otkrivaju da ste prvi put postali roditelji
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izgaranje je prevelika iscrpljenost koju obično prate osjećaji preplavljenosti, fizičke i emocionalne iscrpljenosti, emocionalno udaljavanje od vlastite djece i osjećaj da smo zakazali

Preopterećenost roditelja može za dijete imati ozbiljne posljedice, otkrile su dvije su novije studije u kojima je analizirano 1700 sudionika. One su pokazale kako preopterećenost ili 'izgaranje' (engl. burnout) roditelja ima daleko teže i veće posljedice nego što se mislilo, a u njima su sudionici/roditelji nekoliko godina uzastopno popunjavali online ankete o roditeljstvu.

Izgaranje se kod sudionika povezivalo s idejom o bijegu, odnosno fantazijom o napuštanju roditeljstva i svih njegovih stresora - kao i sa zanemarivanjem djece i nasiljem nad njima - u obliku verbalne i psihološke agresiju prema djeci - ali i u obliku fizičke agresiju, npr. šamaranje djeteta ili lupanje po guzi.

U ovim je studijama, smatraju znanstvenici, velika stvar već to što su roditelji očito na pitanja odgovarali iskreno - pogotovo jer je u mnogim ranijim istraživanjima na ovu temu znanstvenike brinulo hoće li ona ikad ikad biti relevantna, odnosno hoće li roditelji biti iskreni o tome koliko je uloga roditelja za njih zahtjevna.

Roditeljstvo nam pada teže od nezaposlenosti i razvoda

Što je 'burnout' ili 'izgaranje'?

'Izgaranje' je sindrom prevelike iscrpljenosti, a obično ga prate osjećaji preplavljenosti, fizičke i emocionalne iscrpljenosti, emocionalno udaljavanje od vlastite djece i osjećaj da smo zakazali kao roditelji. Kad je vezan uz roditeljstvo, pojam izgaranja nastao je 1984. godine, no do nedavno se nije sustavno proučavalo. Američka psihologinja dr. Robin Koslowitz kaže kako je razlog tome taj što je cjelokupni koncept izgaranja ili preopterećenosti roditelja tabu i u današnjem, modernom društvu.

tata, sin, spavanje Možda te zanima... Zašto su današnji roditelji tako iscrpljeni? Roditelji

- Stvar je u tome što po mnogima roditelji ne bi trebali osjetiti da im je 'previše' - cijeli nas život izričito i implicitno uče da je roditeljstvo samo po sebi 'nagrada', da nas ono samo po sebi emotivno ispunjava te da će jedan djetetov osmjeh nadoknaditi sve što nam je teško, npr. mijenjanje pelena ili godine buđenja po noći . A to naprosto nije tako, to je zapravo mit koji roditeljima može ozbiljno naštetiti - rekla je dr. Koslowitz za portal PsychologyToday.

Tipični majčinski osjećaj krivnje i kako se nositi s njim

Ona kaže kako je 'teret roditeljstva' najlakše zamisliti ako se usporedi sa poslom i prezahtjevnim šefom: čiji su zahtjevi gotovo nemogući, standard za uspjeh se stalno mijenja a ulozi i emocionalni pritisci su visoki. Isto tako, kaže, zamislite da zadaci kao u roditeljstvu nemaju krajnji rok, a u njima se stalno mijenja i konačni cilj, a nemoguće je pobjeći - to su savršeni uvjeti za izgaranje. To prolaze i učitelji i poduzetnici, pa naravno i roditelji - ali često o tome ne mogu ni sam kim razgovarati.

- Možemo razgovarati o teškom balansiranju posla i privatnog života, o razlikama u rodnim ulogama i mentalnim opterećenjem vođenja kućanstva i odgajanja djece, ali rijetko kad možemo reći kako samo to što je netko roditelj može učiniti da se osjeća preopterećeno i da 'izgori' - kaže psihologinja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dr. Koslowitz objašnjava i kako su djeca bespomoćna i oslanjaju se na roditelje koji su ključni u dječjem psihološkom razvoju - privrženost ili nedostatak iste određuje djetetov psihološki razvoj pa je 'strašno' uopće i razmotriti mogućnost da roditelji mogu izgorjeti - ali ako o tome ne možemo ni razmišljati, ne možemo ništa po tom pitanju ni napraviti.

Možda te zanima... Kako biti roditelj kakvog dijete treba - u svakoj dobi Roditelji

- Stvar je u tome što ne možemo dati ono što nemamo. Ako sami nismo stabilni i 'svoji' ne možemo ni dati privrženost i ljubav. Ako smo pod stresom, ne možemo uvijek reagirati sa strpljenjem i suosjećanjem - a sami bismo trebali znati jesu li preopterećenost i izgaranje kod nas dosegnuli kritičnu razinu. - kaže.

A baš kao što svi znamo da mobitele treba napuniti, upozorava psihologinja, moramo puniti i svoje baterije da bismo bili 'prisutni' kao roditelji  - i na to ne treba gledati kao na 'brigu o sebi' već kao na najviši oblik skrbi o djeci. Ironično je, kaže, to što je veza između roditelja i djeteta usko povezana sa raznim benefitima pa i sa zdravljem pa je najgori dio navedenog istraživanja po njoj to što 'izgaranje sprječava roditelje da budu emocionalno prisutni'.

- Svijet pogrešno shvaća s kakvim se sve izazovima roditelj susreće i kako ponekad i jednostavni zadaci poput odvođenja djece u školu, pomaganje u učenju ili spremanje večere, postaju zadaci koji zahtijevaju ogromni napor  - kaže dr. Koslowitz koja roditeljima savjetuje da više brinu o sebi da bi uopće mogli biti tu za svoju djecu. 

obitelj, priroda Možda te zanima... Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.