Roditelji 18. srpnja 2024.

Ovo je greška koju su radili naši roditelji, a utječe na mnoge roditelje danas

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje mnoge stvari koje su naši roditelji radili pogrešno, ali postoje i neke koje su radili ispravno. One ispravne često hvalimo, a pogrešne se trudimo ispraviti – ali su na ostavili jak utjecaj.

Roditelji boomeri, odnosno roditelji današnjih roditelja – otprilike – radili su puno tog zapravo i bolje od nas. Disciplina koju su uspijevali uspostaviti jednostavno je fascinantna – iako su metode bile često upitne… Lijepo ponašanje i poštovanje drugih je nešto što je njima daleko lakše i bolje išlo kad se radi o lekcijama, nego što je to slučaj s današnjim roditeljima. Prije je to bila norma, a danas se takvoj djeci divimo jer su rijetka.

To su neke uistinu dobre stvari koje bismo rado preuzeli i naučili kako to postići.

Možda te zanima... Milenijalci: Ovih 13 stvari su naši roditelji trebali drukčije napraviti Roditelji

No, postoji i ona druga strana – stvari koje su radili ne baš tako dobro. Jedna od prvih stvari koje će mnogi današnji roditelji spomenuti kao nešto pogrešno i predbaciti svojim roditeljima je definitivno 'guranje stvari pod tepih'. To je bila sasvim uobičajena vještina koju su mnogi prakticirali i smatrali najboljom. Nije bilo raspravljanja i govora o teškim stvarima, nego samo smiješak bez obzira na ono što se događalo.

Današnje generacije roditelja to nazivaju „neiskrenim skladom“ (dishonest harmony) i mnogima je laknulo što je to omraženo ponašanje dobilo naziv. Napokon postoji izraz kojim se može opisali nedostatak emocionalne potvrde koja je toj generaciji bila potrebna tijekom djetinjstva.

Jedna je žena na TikToku, Angela Baker, pojasnila kako je to sve skupa funkcioniralo, te kako to utječe na današnje roditelje.

„Kolege generacije X i milenijalci, razgovarajmo o našim roditeljima i njihovoj potrebi za neiskrenim skladom,“ započela je Angela svoj video, naglasivši da ona sama to nije doživjela dok je odrastala, ali njezin suprug jest. Svaki put kad bi pokušala govoriti u svojim videima o „toksičnim stvarima“ koje nosimo u sebi, upravo bi od boomera dobila odgovor „Prestani pričati o tome. Ne trebamo čuti o tome. Krenimo dalje. Budi tiho.“

I upravo je taj stav sve ono što predstavlja neiskreni sklad.

„Ono što to pokazuje je njihov nedostatak sposobnosti da se nose s nevoljom koju osjećaju kad otvoreno govorimo o neugodnim stvarima“, kaže ona. „Ono što oni žele je neiskreni sklad, a ne iskreni sukob.“

E, da, tako su mnogi današnji roditelji odrastali. Nije se govorilo o neslaganju, nije se govorilo o aferama, nije se govorilo o bolestima, nije se govorilo o razvodima, nije se govorilo o alkoholizmu… Ništa nije postojalo i sve je bilo naizgled idilično. A puno toga ustvari nije.

„Šutite o ovim teškim pitanjima. Potisnite svoju bol, potisnite svoju traumu. Definitivno nemojte otvoreno govoriti o tome kako biste se naučili liječiti i prekinuli krug,“ nastavlja ona. „Najvažnije je da imamo dojam sklada, čak i ako ispod površine nema ničega skladnog.“

@parkrosepermaculture Replying to @Joe Namath #boomerparents #toxicparent #harmony #genx #millennial #badparenting #conflict #nocontact ♬ original sound - Parkrose Permaculture

Angela zaključuje da je upravo ta potreba za pokazivanjem određene fasade stvorila većinu toksičnih roditeljskih izbora u tom razdoblju.

„Želja roditelja boomera da odaju tu percepciju da je sve slatko i bezazleno, umjesto da prioritet daju potrebama svoje djece, ono je što je dovelo do toksičnog roditeljstva koje smo iskusili.“

Zbog njezinog videa mnogi su rekli da se osjećaju viđenima, kako su u komentarima i pokazali.

„Kako do sada nisam čula za neiskreni sklad? Ovo točno opisuje moju obiteljsku dinamiku. I ako ne poštujete tu iluziju, automatski ste označeni kao problem. To je frustrirajuće“, napisala je jedna komentatorica.

„PUNO TI HVALA! Ja sam 49-godišnji motorist koji trenutno sjedi u svojoj spavaćoj sobi i plače. Upravo si dala ime mojoj tami!“ emotivno je napisao drugi.

Mnogi su ispričali kako su oni sami kao roditelji odbili ponoviti taj začarani ciklus.

„Ovo je BAŠ moja obiteljska dinamika. Ja sam problem jer neću šutjeti. Ne više. Ne opet.“

„Volim kad mi djeca govore što sam krivo napravila. To mi daje priliku da priznam i ispričam se. Svi žele da ih se čuje.“

Naravno, nijedan stil roditeljstva nije savršen. I svi roditelji rade najbolje što znaju i mogu u odnosu na trenutne ideale vremena, vlastito unutarnje programiranje i slično. No, dobro je da poželimo ispraviti ono što znamo da nije bilo dobro u prethodnoj generaciji. Roditelji generacije Alpha vjerojatno će se zgražati nad određenim stilovima roditeljstva koji su trenutno u modi. Sve je to dio procesa.

Ipak, ostaje nada da smo svi generalno naučili jednu stvar: da se prava promjena događa kada smognemo hrabrosti za teške razgovore.

Možda te zanima... Ove stvari radimo drukčije nego naši roditelji, ali to ne znači da je to loše Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tealoverseas

    ****** I am creating an honest wage from home 1900 Dollars/week , that is wonderful, below a year agone I used to be unemployed during a atrocious economy. I convey God on a daily basis I used to be endowed these directions and currently it’s my duty to pay it forward and share it with everybody, Here is I started. GOOD LUCK.:)……………………….. https://Www.coins25.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.