Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. lipnja 2024.

Psiholog: Ove dvije pogreške u odgoju pretvaraju djecu u narcise

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U podcastu Open Relationships: Transforming Together, voditeljica Andrea Miller i psiholog dr. Stan Tatkin raspravljaju o dva glavna načina na koja roditelji mogu nenamjerno pretvoriti svoju djecu u prave narcise.

Roditeljstvo nije niti malo lagan posao, a odgojiti emocionalno stabilnu djecu još je teže. Kao roditelji stalno pazimo, razmišljamo kako da ne zabrljamo u pitanju odgoja i da nam djeca ne budu emocionalno destruktivna. Jedan od gorih ishoda koje većina roditelja može zamisliti je da njihovo dijete postane narcis. Ali možemo li to spriječiti? 

U podcastu Open Relationships: Transforming Together, voditeljica Andrea Miller i psiholog dr. Stan Tatkin raspravljaju o dva glavna načina na koja roditelji mogu nenamjerno pretvoriti svoju djecu u prave narcise, prenosi Yourtango.

Dva su načina na koji djeca postaju narcisi zbog roditeljstva

Možda te zanima... Autoritarni odgoj stvara nesigurnu, a popustljivi neodgovornu djecu Vrtić

1. Uče kako kontrolirati i manipulirati roditeljima

Najveća lekcija koju morate naučiti kao roditelj je kako se suprotstaviti svojoj djeci i naučiti reći ne. 

Međutim, što se događa kada svojoj djeci odbijemo dati posljedice? Tatkin kaže: "Što se događa kada nisi dosljedan i ne znaš se suprotstaviti? Što se mene tiče, gubim poštovanje prema tebi. Isto tako, djeca počinju vas gledati kao slabe i nesposobne. Tada će vas početi manje poštovati jer znaju da mogu kontrolirati i manipulirati vašim postupcima."

Dakle, posljedice su vrlo važne, a roditelji koji nisu dosljedni u postavljanju granica i prikazivanju posljedica, mogu potencijalno odgojiti narcise.

Kako prekinuti ovaj krug? Dakle, da bi se roditelji počeli mijenjati, trebaju svojoj djeci početi pokazivati posljedice njihovih postupaka. "Morate pokazati djeci posljedice na način koji je prihvatljiv njihovoj dobi. Pokažite im prirodne posljedice njihovih postupaka i smatrajte ih odgovornima za kršenje pravila ili nepoštivanje", kaže Tatkin. Osim toga, trebali bi modelirati empatiju, ali s granicama.

2. Pretjerano strogo roditeljstvo

Biti pretjerano strog ili autoritaran roditelj, onaj koji je nefleksibilan i hladan, također može doprinijeti da dijete postane narcis.

Psiholog objašnjava da, ako roditelji ne obraćaju pažnju na osjećaje svoje djece, ona će vjerojatno pokazivati isto ponašanje prema drugim ljudima u svom životu. Zbog toga pretjerano grub stil roditeljstva zahtijeva ravnotežu između ljubavi i strogoće.

Prema Američkoj psihološkoj udruzi: "U [autoritativnom] stilu roditeljstva, roditelji su brižni, odgovorni i podržavajući, ali postavljaju čvrste granice svojoj djeci. Pokušavaju kontrolirati ponašanje djece objašnjavanjem pravila, raspravom i razmišljanjem. Slušaju dječje stavove, ali ih ne prihvaćaju uvijek."

Kao i sa svim u životu, potrebno je naći ravnotežu. I realnost je, ne možete očekivati da će vas dijete poštovati ako se ne podignete i postanete vođa kojeg vrijedi poštovati. S druge strane, ne možete očekivati da će vaše dijete biti emocionalno sigurno ako niste ni sami riješili vlastite probleme.

Dakle, ova dva roditeljska stila mogu uzrokovati ozbiljnu štetu djeci, bez obzira na to hoće li na kraju postati narcisi. Kao i u svemu u životu, treba postojati ravnoteža.

Možda te zanima... Popustljivi odgoj: Što kada dijete postane mali šef? Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar SharonReavis
    SharonReavis

    incredibly! I've been making $85 every hour since I started freelancing online half a year ago... I work from home a few hours a day and I do basic work that I get from this company I stumbled across on the internet... I'm very happy to share this opportunity for working with you... It's definitely the best job I've ever had... Check it out here.........._www.new.cash67.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.