Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 09. svibnja 2016.

7 savjeta kako dijete naučiti da se bori protiv stresa

obitelj doručak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kao i odrasli, djeca se također bore sa stresom. Previše obveza, svađe u obitelji i problemi s vršnjacima su stresovi kojima su djeca najčešće izložena

Određena doza stresa je normalna. Na primjer, normalno je da polazak u srednju školu ili neki važan test predstavljaju stres. Ključ kako da pomognete djetetu nositi se sa stresom leži u tome da naučite dijete da rješava probleme, da planira i zna kada će reći d,a a kada ne, za aktivnosti ili obveze. To ne znači da će sve teći glatko i bez poteškoća.

Ako dijete ne naučite kako se nositi sa stresom, može se okrenuti pretjeranom jelu, uzimanju droge ili alkohola. Drugim riječima, djeca će posegnuti za nečim od čega će se osjećati bolje u trenutku, a to obično nije ništa zdravo.

1. Prestanite mu preopterećivati raspored

Jedan od najvećih stresova za dijete je preopterećen raspored. Ipak, danas se od djece očekuje da sedam sati tijekom dana budu pažljivi u školi, da imaju dodatne aktivnosti, dođu kući, završe domaći uradak i odu u krevet, kako bi sutra sve to isto ponovili. Pitanje je, gdje je vrijeme za odmor? Djeci je potrebno vrijeme za odmor kako bi obnovili energiju. Njihovo tijelo i mozak imaju potrebu odmoriti se, a moguće je da sami to ne shvaćaju. Zato je važno da uočite ako je vaše dijete preopterećeno.

Pogledajte djetetov tjedni raspored i uvjerite se da ima dovoljno vremena za odmor, odnosno period u kojem nema potrebe da gleda na sat, već se može opustiti. Obratite pažnju i na to kako vaša obitelj jede svoje obroke. Ako svi jedete u hodu, u vozilu, grabeći hranu i žureći dalje, to je indikator da se previše toga događa.

Devet savjeta za jačanje dječjeg samopouzdanja

2. Osigurajte vrijeme za igru

Treba davati prednost igrama koje ne stvaraju pritisak, odnosno igrama koje ne sadrže nikakvu lekciju, u kojima nema natjecanja ni cilja. Kod mlađe djece ovo dolazi prirodno, ali starija djeca mogu zaboraviti jednostavno se samo igrati.
Kombinirajte igranje s psihičkim aktivnostima, što je jako važno za dobrobit djeteta. Neke ideje su vožnja biciklom, bacanje lopte, pješačenje, planinarenje.

Sve više dječaka ovisno o igricama, a djevojčica o mobitelima

3. Neka san postane prioritet

San je od vitalne važnosti jer minimizira stres, obnavlja energiju i dijete se bolje pokazuje u školi. Ako dijete ne spava dovoljno, to je sljedeći indikator da je preopterećeno. Ovdje je reduciranje obveza od velike pomoći. Druga pomoć je dovoljno sna i stvaranje atmosfere koja to podržava. Na primjer, TV i druge elektronske uređaje držite izvan djetetove sobe.

4. Naučite dijete osluškivati signale svog tijela

Dijete treba naučiti razumjeti svoje tijelo i psihologiju stresa. Na primjer, sjednite u auto sa svojim djetetom, pa pritisnite gas i kočnicu i slušajte kako motor zavija. Objasnite djetetu da se tako čuje i njegovo tijelo i kaže mu da je dosta.

Potičite dijete da sluša svoje tijelo. Dok je normalno da djetetu želudac bude napet prvog dana u školi, napuštanje sata zbog problema sa želucem ili zbog glavobolje je znak da je djetetov raspored prepun.

Da bi dijete voljelo učiti, mora voljeti sebe

5. Kontrolirajte vlastiti stres

Stres je u određenom smislu zarazan. Kada su roditelji pod stresom, onda su i djeca. Ako živite u okolini u kojoj jedna aktivnost smjenjuje drugu, i vaše dijete će pokupiti taj način života. Ne podcjenjujte važnost pokazivanja djetetu kako da se opusti i učinkovito bori sa stresom. Dijete mora usporiti.

6. Neka vam jutra budu mirnija kod kuće

Neorganizirana obitelj je jedan od okidača stresa, što je posebno vidljivo tijekom jutra. Neka vaše jutro bude smirenije, jer njime započinjete dan.

7. Pripremite dijete kako da se nosi s pogreškama

Kod djece puno stresa potječe iz straha da će napraviti neku pogrešku. Podsjetite dijete da ne mora znati sve napraviti, niti mora znati sve točno. Dok je donošenje odluka važna vještina koju dijete treba naučiti, možda je još važnije da dijete nauči kako se oporaviti od loše odluke.

Prijeti li vašem djetetu ovisnost o kompjutoru?

Ako ne objasnite djetetu da je donošenje pogrešnih odluka dio procesa učenja, to može biti veliki stres za njega. Pomozite djetetu da nauči kako smisliti nekoliko koraka koje će napraviti nakon donošenja loše odluke ili nakon pogreške koju je napravilo. Pomozite djetetu da smisli kako to popraviti, izmijeniti, naučiti lekciju i krenuti dalje.

Gledajući širi kontekst, treba imati u vidu da ne možete živjeti stresnim životom i onda učiti dijete kako da kontrolira stres.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.