Roditelji Kolumne roditelja 28. ožujka 2018.

Majka sam koja prihvaća nered koji dijete ostavlja za sobom

Foto: Bojan Zibar
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dopuštam djetetu da bude kreativno tako da ga ohrabrim da zamišlja, izmišlja i mašta o novim stvarima koje neće pratiti pravila. Smatram da je važno prihvatiti činjenicu da dijete radi nered jer je upravo to pravo ulaganje u njegovu maštu

Da je majka biti lako, majka bi bio svatko. Ali nije, a mislim da tako razmišljaju sve majke. Uloga majke je jedan od najtežih životnih zadataka, a dok dijete odrasta strpljenje i vrijeme koje majka ulaže u njega pomaže da dijete odraste u osobu s kojom će uvijek biti ponosna. Jedan od dobrih načina kako bi to postigla su aktivnosti koje će djetetu proširiti vidike i koje će ga potaknuti na kreativnost.

Baš zbog toga se preporučuje ulagati u stvari koje će kvalitetno pomoći djetetu u odrastanju te na zadnje mjesto staviti ulaganje u materijalno. 

Kako se igrati s djetetom i kad ste umorni i nemate vremena

Ja osobno dopuštam djetetu da bude kreativno tako da ga ohrabrim da zamišlja, izmišlja i mašta o novim stvarima koje neće pratiti pravila. Pružam djetetu priliku da bude kreativno i spremna sam na nered koji ostavlja za sobom prilikom izražavanja kreativnosti. Smatram da je važno prihvatiti činjenicu da dijete radi nered jer je upravo to pravo ulaganje u njegovu maštu. Koliko vas god dijete iznerviralo neredom koje ostavlja za sobom vi kao majka morate misliti o značenju tog nereda. 

Branka Štrbac Jakšić Možda te zanima... 'U našoj kući dopušteno je šaranje po zidovima!' Roditelji

Trebamo vidjeti dalje od igračaka na podu

Kroz igru dijete otkriva svijet i pokazuje nam da trebamo vidjeti dalje od igračaka na podu tako da trebamo razumjeti da je apsolutno svako puštanje djeteta da se slobodno igra ulaganje u ono što će jednog dana postati. 

 | Author: Bojan Zibar Foto: Bojan Zibar S djetetom se treba igrati jer dijete želi vašu pažnju i želi biti s vama, a to pak ne znači da vi trebate po cijeli dan biti njegov zabavljač, ali s vremena na vrijeme trebate ostaviti sve što radite i samo se posvetiti svom djetetu. Za mene nema većeg gušta i opuštanja od trenutaka provedenih na taj način. 

'Nisam jedini roditelj kojem je igra s djecom dosadna'

Smatram da je i važno djetetu osigurati slobodno vrijeme jer koliko god je djetetu potreban raspored toliko mu je potrebno i slobodno vrijeme kako bi otkrilo nove stvari koje ga zanimaju. Stvorite djetetu vrijeme za snove, vrijeme u kojem ga nećete pratiti i govoriti mu da mora požuriti jer opet negdje neće stići.

Uvijek lijepo pričajte o svom djetetu pred njim

Ono što često čujem u parkovima od drugih majki je pričanje o djetetu na negativan način, koje ono naravno čuje. Morate pričati lijepo o svom djetetu pa čak i onda kada ste umorni i nervozni jer najlakše se žaliti, ali to vaše dijete ne želi čuti. Imajte uvijek na umu da o djetetu trebate pričati lijepo i imati pozitivan utjecaj na njega. Jer na kraju krajeva tko voli slušati negativno o sebi?

Maja Jurin Mali kreativci Možda te zanima... 'Svoju kćer potičem na kreativnost i nikad je ne posramljujem' Roditelji

Rutina je sastavni dio života moje djece i treba ju uvesti, a ako još niste svakako ju uvedite jer koliko god se ponekad rutina činila dosadnom upravo ona je za dijete prava sreća jer će mu omogućiti da uvijek zna što ga čeka. Rutina djetetu pruža zadovoljstvo i sigurnost, a zapravo je vrlo jednostavna i pravo je ulaganje u dječji mir.

8 znakova koji pokazuju da odlično odgajate dijete

I mamama je ponekad potreban odmor

Naravno ne zaboravite na jednu jako jako važnu stvar, a to je ulaganje u sebe! Majčinstvo je teško i majkama je ponekad potreban odmor. Ja nekad čitam, nekad plešem, nekad šetam sa svojim pesekima, uglavnom radim ono što me opušta i što mi puni baterije, a mislim da bi to trebala napraviti i svaka od vas koja ovo čita!

 | Author: Bojan Zibar Foto: Bojan Zibar

Bavite se nečim što volite i dopustite si pružanje podrške. Ako još uvijek nemate onda pronađite ono što vas ispunjava, bilo što, jer je važno samo da imate vremena za svoje zadovoljstvo. Nikako nemojte čekati da dijete odraste, nego počnite odmah i budite primjer svom djetetu.

Možda te zanima... Zašto francuska djeca jedu sve, spavaju cijelu noć i strpljiva su? Vrtić

I za kraj naglašavajte djetetu značenje obitelji jer je obitelj najveći dar, a sestre i braća su važni za vrijeme cijelog života i zajednički provedeno vrijeme s obitelji predstavlja pravu sreću. 

Između mojih dečki je razlika nepune tri godine i izvrsno se slažu, ali to je tako samo zato što svakodnevno ulažem puno truda i napora u to jer smatram da je to vrlo važno. Vi ste ti koji trebate raditi na jakim vezama između vas zato naglašavajte značenje obitelji svakodnevno jer nema ljepšeg kada se svi zagrlite i osjetite tu ljubav koja je među vama, a kojoj nema ravne. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.