Roditelji Sretna mama 27. srpnja 2022.

Koliko mame imaju vremena za sebe?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posao i briga oko djece doslovno joj dopuštaju konkretno odmaranje kraće od pola sata

Žena koja ima dijete i koja radi u prosjeku s njim provede 145 minuta kvalitetnog vremena na dan, muškarci upola manje. Britanski istraživači su objavili kako prosječna zaposlena majka za sebe i svoje potrebe ima samo 26 minuta na dan. Posao i briga oko djece doslovno joj dopuštaju konkretno odmaranje kraće od pola sata.

Priča se nastavlja i kad djeca odrastu i napuste kuću. Prema Centru za istraživanje društvenih pitanja iz Ujedinjenog Kraljevstva, jednom kad žene postanu bake, opet se brinu o maloj djeci, ali ovaj put o unucima. U izvještaju spomenutog centra nazvanom "Mijenjanje lica majčinstva" otkriva se da su pritisci s kojima se današnje mame suočavaju puno veći od onih iz razdoblja 1930-ih. Čak 30 posto žena ima manje vremena za sebe nego što je to bio slučaj s njihovim majkama - ukupno oko tri sata tjedno.

majka djeca ljubav Možda te zanima... 6 stvari koje zaposlene mame ne žele čuti Roditelji

Njih devet od deset osjeća veliku grižnju savjesti zbog vremena koje imaju na raspolaganju s djecom što je oko 145 minuta na dan u prosjeku. Očevi i dalje nedovoljno izlaze u susret ženama jer provode gotovo dvostruko manje vremena s djecom. Važno je napomenuti da podaci vrijede za zaposlene roditelje.

Polovica majki koje rade izjavila je da je pomoć bake i djeda jednostavno neizostavan element u odgoju i brizi oko djece. Ali, društvene mreže poput Facebooka i Twittera također imaju važnu potpornu ulogu u održavanju dnevnog kontakta između majki i djece. Ipak, unatoč svojim herojskim nastojanjima, tri od deset žena (ukupno anketiranih je bilo 1.000) priznalo je da su stalno pod pritiskom toga da budu "savršene majke".

Možda te zanima... Opisala tipično jutro zaposlene mame s četvero djece Roditelji

Istraživački centar tvrdi da su obitelj, naročito bake postali vrlo bitan čimbenik u pomaganju suvremenoj ženi/majci, a to nije čudno s obzirom da je ona, kako kaže Kate Fox, jedna od voditeljica centra, "pod stalnim pritiskom da radi u dvije smjene - da bude savršena majka i istovremeno da stavlja kruh na stol ".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.