Roditelji 06. listopada 2023.

Dupin roditeljstvo je zapravo jako dobar izbor jer ključne stvari drži u ravnoteži

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Puno je stilova roditeljstva nazvano upravo prema životinjama. Osim tigra, meduze, slona, tu je i roditelj dupin. A evo kako se to na specifičan način ponaša dupin na suhom.

Životinje često uzimamo kao primjer za mnoge stvari u roditeljstvu. Uspoređujemo se s njima na ovaj način najprije zbog tog što oni funkcioniraju instinktivno, pa možemo vidjeti u kojoj mjeri smo skloni vjerovati instinktu. Tako često pribjegavamo i modelima iz životinjskog svijeta kako bismo dočarali različite stilove roditeljstva. Jedno od njih je – dupin roditeljstvo.

Možda te zanima... Popustljivi odgoj: Što kada dijete postane mali šef? Vrtić

Kad prvo pomisliš na dupine, doživiš ih kao veseljake, čak pomalo šašave životinje koje se vole zezati i ispuštaju zvukove koji izazivaju osmijeh. No, mame dupini se ponašaju vrlo zaštitnički prema svojoj mladunčadi. Iako su, naravno, u morskim dubinama prepušteni sami sebi, mladunčad dupina pliva uz „mamine skute“. Naime, mama pliva uz mladunčad kako bi stvorila lagani uzgon i olakšala im plivanje. Doje ih nekoliko godina, a s mamom ostaju do puberteta.

Znači li to da je roditelj dupin zapravo jedan od onih roditelja koji uklanjaju sve prepreke svojim mladuncima? Ipak – ne. Dupini su inteligentna bića poznata po svojoj razigranosti i visokoj društvenosti. Stil roditeljstva dupina temeljen je na ravnoteži, a oni se vode željom da pomognu djeci da rastu kako bi stekla zdravu neovisnost i emocionalnu inteligenciju. Filozofija roditeljstva dupina je zapravo jedna roditeljska filozofija koja ima puno smisla.

Roditeljstvo dupina predstavila je psihijatrica Shimi Kang, M.D., u svojoj knjizi „The Dolphin Way: A Parent’s Guide to Raising Healthy, Happy, and Motivated Kids –Without Turning into a Tiger“. U knjizi opisuje roditelje dupine kao one koji "održavaju ravnotežu u životima svoje djece kako bi ih nježno, ali autoritativno vodili prema trajnom zdravlju, sreći i uspjehu". Zvuči baš kao ono što želimo postići, zar ne?

Ono što je ključno u tom opisu dupin roditeljstva je riječ "autoritativno". Popustljivo roditeljstvo stavlja prevelik naglasak na djetetove potrebe bez davanja strukture, čime se stvaraju djeca koja misle da imaju pravo na sve i nisu otporna. Stavljanje prevelikog naglaska na strukturu bez pravilnog razmatranja djetetovih potreba bi već bilo autoritarno roditeljstvo. Autoritativno roditeljstvo je zdrava sredina.

Ono što roditeljstvo dupina izdvaja od drugih autoritativnih podtipova je to što naglašava otkrivanje i istraživanje, dok se drugi više fokusiraju na zaštitu osjećaja sigurnosti djece. Naravno, roditelji dupini žele da se njihova djeca osjećaju sigurno. Oni samo tome daju nešto manji prioritet od roditelja slonova, na primjer.

Možda te zanima... Ovaj stil roditeljstva najviše šteti razvoju djeteta - potvrđeno je istraživanjem Vrtić

Ako želiš znati jesi li ti dupin roditelj ili se prikloniti ovom stilu roditeljstva, evo koje četiri roditeljske prakse ti mogu pomoći ostvariti taj ideal roditeljstva.

Praksa odgoja dupina #1: Ispričaj svoje emocije

Dupini su brbljava stvorenja. Mogu kombinirati široku lepezu škljocaja, zvižduka i škripanja, a znanstvenici misle da čak mogu prenijeti emocije putem zvuka. Ako se ugledaš na ove vodene sisavce i vokaliziraš emocije, to koristi i roditelju i djeci. Istraživači su nedavno otkrili da s porastom razine emocionalne inteligencije roditelja raste i njihova sklonost autoritativnom stilu roditeljstva.

Drugim riječima, roditelji koji bolje poznaju svoje emocije, razumiju ih, mogu ih izraziti i kasnije regulirati, skloni su idealnoj ravnoteži između autoriteta i nježnosti. Razgovaranje o emocijama naglas dobro je za modeliranje emocionalne inteligencije kod djece. Razgovor o onom što osjećaju pomaže im postupno naučiti samostalno imenovati i obrađivati ​​svoje emocije.

Kako djeca odrastaju, tako se uvode i negativne emocije i način na koji se i roditelji bore i nose s njima. Kad imaš težak dan, pa vikneš na djecu, objasni to svom djetetu, pa mu reci kako ćeš se nositi s tim.

Praksa odgoja dupina #2: Dopusti djetetu da griješi

Mame i tate koji usvoje emocionalno usklađene roditeljske stilove poput roditeljstva dupina mogu pokazati tendenciju da skliznu u pretjerano zaštitničke poteze. Međutim, ako djeci dopuštamo da griješe, učenje iz tih iskustava i razvijanje sposobnosti da ustraju kroz odgovarajuće razine nelagode može im pomoći u učenju i vježbanju zdravih vještina suočavanja.

Važno je postaviti si ova pitanja: Dopuštam li svom djetetu da radi ono što može učiniti samo za sebe? I ako ne, zašto? Je li to zato što je to zapravo nesigurno ili stvarno previše za moje dijete, ili je to zato što mi još nije ugodno?

Roditelji dupini suosjećaju sa svojim djetetom i nude utjehu kada nesporazum s prijateljem izazove napetost. Ohrabruju svoju djecu kada izgube utakmicu. Kada njihovo dijete dobije razočaravajuću ocjenu na testu, potaknut će svoje dijete da pita svog učitelja može li mu pomoći.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Sve u svemu, važno je biti potpuno prisutan kada se djeca suočavaju s tipičnim borbama i surađivati s njima na rješavanju problema. A kada njihovo dijete treba naučiti nešto što nadilazi njihove trenutne sposobnosti, roditelji dupini držat će mu ljestve, simbolički govoreći.

Dakle, kada se kod djece jave snažni osjećaji, roditelj nije taj koji mora to popraviti ili učiniti da neugodni osjećaji nestanu. Potvrdi njihove osjećaje i sjedi s njima dok ih proživljavaju. Dijete će se osjećati sigurno, a znat će da je roditelj tu uvijek da ih podrži.

Praksa odgoja delfina #3: Nekad jednostavno nemoj raditi ništa

Dupini se vole igrati, i to ne samo u akvarijima kada okomito plešu u vodi ili prskaju publiku u zamjenu za poslastice. Čak i u divljini, dupini bacaju predmete u zrak, udaraju ih okolo i pokušavaju ih uhvatiti - zapravo se igraju lovice sami sa sobom. Dakle, evo sjajnog roditeljskog zadatka: opusti se.

Moraš imati vremena za prekid rada s djecom, vrijeme kad im ne trebaš biti model. Ako to ne napraviš, oni će misliti da je produktivnost najvažnija, a to ne želiš. Moraš im povremeno pokazati da nekad možeš jednostavno ležati na kauču ili barem imati vikend koji nije u potpunosti ispunjen aktivnostima.

Zapamti da je roditeljstvo usmjereno na rast, a ne na savršenstvo, pa je dobro početi s barem sat vremena namjerno neproduktivnog vremena. To je izvrstan početak modeliranja prisutnosti umjesto produktivnosti.

Praksa odgoja dupina #4: Budi svjestan svojih vrijednosti i posveti im se

Nemamo svi iste ciljeve kojima stremimo. Isto tako, nemamo svi iste ciljeve za svoju obitelj, pa tako i djecu. Možda dupin roditeljstvo nije za tebe. Ako vidiš da nema smisla u tvojoj obitelji, s tvojom djecom, odustani, jer to može biti samo izvor frustracija.

Nemamo svi istu viziju uspjeha, naravno. Netko želi da mu dijete bude uspješno kao emocionalno stabilno dijete koje se može oporaviti od svakog udarca. Netko drugi želi da mu dijete upiše najbolji fakultet. I niti jedno nije pogrešno.

Ustanovi svoje vrijednosti, želje, ciljeve, pa prema tom razmisli koji bi stil roditeljstva bio za tebe. Nemoj ustrajati u onom što ti, objektivno, ne odgovara.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.