Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. kolovoza 2023.

Ovaj stil roditeljstva najviše šteti razvoju djeteta - potvrđeno je istraživanjem

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne postoje savršeni roditelji, kao ni savršen način odgoja, jer se roditeljstvo ne može naučiti, ono je vještina. Zamke u odgoju su brojne i ponekad roditelji, možda u najboljoj namjeri, griješe.

Djecu odgajamo različitim stilovima, ali određene vrste odgoja mogu štetiti razvoju djeteta, kako fizički, tako i mentalno.

Bivša dekanica Stanforda i spisateljica knjige 'Kako odgajati odraslu osobu', Julie Lythcott-Haims, vjeruje da pretjerano angažirano roditeljstvo, poznato i kao helikopter roditeljstvo, ne čini dobro djeci.

"Toliko im želimo pomoći tako što ćemo ih voditi od prekretnice do prekretnice i štiteći ih od neuspjeha i boli. Ali pretjerano pomaganje uzrokuje štetu", piše ona.

Možda te zanima... Kad roditelji imaju potpuno različite stilove roditeljstva – je li se moguće uskladiti? Roditelji

Ako ste previše uključeni u živote svoje djece i vodite računa o svakom problemu ili izazovu s kojim se susreću, uskraćujete im učenje o tome tko su u svojoj srži, kako rješavati probleme i kako se snalaziti u svijetu i životu kao odrasla osoba. A kada odrastu, neće znati ništa napraviti i zbog toga će postati tjeskobni.  Dijete koje nema priliku okušati se u određenim aktivnostima i izazovima, ali i koje ne može povremeno pogriješiti, suočava se s manjkom samopouzdanja, što negativno utječe na njegovo mentalno zdravlje.

Helikopter roditeljstvo | Author: Freepik Foto: Freepik ; Helikopter roditeljstvo

"Posao roditelja je da sami sebe ostavimo bez posla", rekla je Lythcott-Haims. "Moramo znati da su naša djeca sposobna ustati ujutro i brinuti se o sebi", donosi Your Tango.

Roditelji mogu naučiti svoju djecu da budu samodostatna dopuštajući im da sami sebi budu zagovornici, kao i promicanjem vještina koje će im trebati u stvarnom životu.

Četiri tipa roditelja i njihovi odgojni stilovi: Koji si ti?

Na kraju, dajte im dovoljno prostora da sami vježbaju te vještine i pustite ih da pogriješe, kako bi mogli učiti iz svojih pogrešaka i sami ih odabrati. Neuspjeh nije kraj svijeta - to je samo korak u procesu.

Najbolje što možete učiniti za svoju djecu je dopustiti im da budu ono što jesu.

Možda te zanima... Epidemija popustljivog odgoja: Roditelji, preuzmite odgovornost! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.