Roditelji 01. lipnja 2023.

Kad roditelji imaju potpuno različite stilove roditeljstva – je li se moguće uskladiti?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije nimalo neobično da roditelji iste djece i partneri njeguju sasvim različite stilove roditeljstva, ma koliko se zapravo slagali. No vrlo je važno uskladiti se kako biste mogli zajedno funkcionirati – i ne zbunjivati djecu.

Žene su obično poslovično poznate po tom da oduvijek maštaju o svom vjenčanju i točno znaju kako će to izgledati. Pa onda maštaju o djeci i točno znaju kako će to izgledati. Znaju kakve će biti mame, znaju kako će se truditi odgajati svoje dijete ili djecu. (Dobro, bilo bi pogrešno reći da smo baš sve iste, naravno, ali za potrebe teksta…) I kad postanemo roditelji, čak i uspijemo u tom naumu, početi odgajati djecu točno onako kako želimo.

Helikopter roditeljstvo Možda te zanima... Helikopter roditeljstvo: Pretjerana briga i kontrola dijete čini bespomoćnim Školarci

I onda se tu pojavi – partner. Ili ako u potpunosti okrenemo priču s početka – partnerica. I nije uopće problem u tom da nešto ne funkcionira. Volite se, cijenite se, slažete se. No, vaši se stilovi roditeljstva u potpunosti razlikuju. Nebo i zemlja. Jedno želi da beba spava s vama, a drugo da joj se odmah napravi soba. Jedno smatra da mora jesti isključivo zdravo i u određeno vrijeme, a drugo uvaljuje keksiće između obroka.

Nažalost, ne možemo testirati kako će se naši stilovi roditeljstva slagati i poklapati prije nego što stignu djeca. Ipak, također je važno znati da se ne moramo potpuno slagati oko toga kako odgajati djecu da bismo bili uspješni u roditeljstvu.

Evo šest stvari za koje stručnjaci kažu da partneri mogu popraviti kako bi bili na istom putu tijekom izazovnih trenutaka.

Budite jasni u svom roditeljskom stilu

Iako se parovi ne moraju uskladiti, korisno je da kao pojedinci osvijeste svoje roditeljske stilove, uvjerenja i navike koje svatko od nas donosi iz roditeljskih domova. Tada možete s namjerom odlučiti kakav stil roditeljstva želite njegovati. Ono što je ranije funkcioniralo možda više nije najbolje za vašu obitelj. Djeca danas trebaju roditelje koji će komunicirati svjesnije i surađivati.

Četiri tipa roditelja i njihovi odgojni stilovi: Koji si ti?

Nemojte kritizirati jedni druge pred djecom

Ako vidite da se vaš partner ponaša na način koji je suprotan vašem ponašanju, pustite to sve dok ne budete mogli razgovarati nasamo. Vaša djeca ne bi trebala svjedočiti roditeljskim svađama. Također je korisno za vezu izbjegavati isticanje drugog roditelja u kritičkom svjetlu.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Koristite „lozinku“ kada vam je potrebna pomoć

Ne govorimo, na primjer, o gaženju nožnih prstiju vašeg partnera usred provođenja discipline djeteta. No, ako vidite da partner zaista treba spas iz situacije koja je izvan kontrole ili ste vi na tom mjestu, bilo bi dobro imati tajnu lozinku kojom možete signalizirati svoje potrebe u tom trenutku. Tu „lozinku“ ne treba tajiti od djece. U redu je koristiti poznatu lozinku pred djecom kako biste mogli biti iskreni o svojim emocijama. Na taj ćete način djeci dati do znanja da želite imati veću kontrolu nego što imate, te da želite dobiti neko vrijeme za sređivanje svojih emocija. To je zapravo dobra lekcija koju moraju naučiti. Nitko nije savršen.

Odvojite vrijeme za sebe kao par

Zaštita i njegovanje odnosa između para trebali bi biti najvažniji prioritet. Ako je moguće, prakticirajte tjedne izlaske. Ako to nije opcija, povežite se s partnerom kod kuće kada su djeca odsutna. Nakon što djeca odu spavati, pokušajte planirati kasnu večeru uz svijeće ili se ušuškati uz film. Može pomoći i organiziranje tjednih obiteljskih sastanaka kako biste mogli otvoreno razgovarati sa svojim partnerom u mirnom okruženju.

Posjetite terapeuta

Nije neobično da razlike u stilovima roditeljstva dovedu do sukoba i rasprava. Ako je roditelj helikopter u paru s roditeljem koji prakticira više slobodno roditeljstvo, to može biti teško spojiti u cjelinu. Tada bi bilo dobro razgovarati s terapeutom kako bi se stvorila ravnoteža unutar obitelji. Iako nekoliko stilova roditeljstva može funkcionirati zajedno bez puno smetnji, nepristrani stručnjak može biti dobrodošlo osvježenje.

Znajte da nikad nije kasno

Mnogi parovi mogu rano izgraditi svoj zajednički roditeljski okvir. Drugi bi to mogli razmotriti tek nakon što se u obitelji pokažu prvi znakovi problema. Dođe li ikada trenutak kada je prekasno popraviti štetu koju su uzrokovali roditelji? Ne, nikada ne postoji točka u razvoju djeteta koja bi se smatrala prekasnom za promjene koje imaju pozitivan učinak. Uvijek ima vremena za poboljšanje, a djeca će osjetiti značajnu korist kada roditelji više surađuju, svatko u svom stilu roditeljstva. Sve dok postoji povjerenje pozitivan učinak promjene je uvijek ostvariv.

Možda te zanima... Ja nikad neću... O, da, hoćeš. Ove ćeš stvari sigurno napraviti kao roditelj i ne, nisu u knjigama Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.