Roditelji 04. listopada 2023.

Mnogi će razumjeti o kakvim dvostrukim mjerilima – za mame i tate – govori ova mama

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ma koliko se trudili izjednačiti uloge mame i tate u roditeljstvu, percepcija ovih uloga nikad neće biti izjednačena. Čast izuzetcima, ali mnogi će uvijek mamu gledati na jedan, a tatu na potpuno drukčiji način. Jedna mama je to tako dobro prikazala na TikToku…

Mama je – mama, a tata – čuva djecu. Mama obavlja sve što je njena „dužnost“, a tata – pomaže. I tako u nedogled. Mnoge stvari se mijenjaju nabolje, ali neke stvari ostaju iste. Protiv tog se možemo boriti, s tim se možemo zezati, tom se možemo smijati, ali neki nikad neće promijeniti svoje mišljenje. Zna to i ova mama, Lucie Fink, koja je na svom profilu objavila video – smiješan ili žalostan, teško je reći – na ovu temu.

Možda te zanima... Tata pokupi hrpu pohvala kad ide u kupovinu s djecom i mami je pukao film Roditelji

Iako mame i tate rade jednake stvari, to se često u društvu percipira na potpuno drukčije načine. Tako je mama Lucie rekonstruirala uobičajene situacije u kojima se roditelji znaju naći, te podijelila kako ih netko sa strane može doživjeti u tim slučajevima. Koliko je šaljivo, toliko je žalosno.

Njezin TikTok video počinje primjerom guranja djeteta u kolicima dok dotični najprije mama, a onda tata gleda u svoj mobitel. Kad majka to učini, na nju se gleda kao na "nepažljivu mamu" koja bi trebala posvetiti više pažnje svom djetetu, kaže mama Lucie. Međutim, kada prikazuje tatu kako također gura dijete u kolicima, on se smatra "angažiranim tatom", unatoč činjenici da i on gleda u mobitel.

Idući je primjer onaj u kojem oba roditelja kući donose vrećicu s fast foodom. Ako majka to čini, smatra se da je "lijena" jer nije sama skuhala obrok, prema Lucie. Međutim, ako otac to učini, izgleda kao "zabavni tata" koji svojoj obitelji donosi kući pravu poslasticu. Kad mama ljulja dijete na ljuljački, ona je u videu samo “obična mama”. Ali kad tata to radi, on je "tako dobar tata".

@luciebfink Why am I crying…🥺 To be clear: this isn’t a comment on my partner, this is a double standard I see around the world. Words & concept inspired by momlife_comics (Mary Catherine Starr) and her viral comic #doublestandards #parenting #momtok #momlife #momsanddads #momsoftiktok #societystandards #societalstandards #society #parents #newparents #momlifecomics #momlife ♬ What Was I Made For? [From The Motion Picture "Barbie"] - Billie Eilish

Ono što je vrlo općenito i točno, ako se nas pita, primijetila mama Lucie je da se kod majki većina interakcija s djecom smatra "roditeljstvom", dok su tate tu samo za „čuvanje djece“. Također je primijetila postojeći koncept "mame koja radi", dok je istovremeno tata koji radi – samo tata.

No, Lucie je htjela jasno dati do znanja da njezin TikTok video nije bio sredstvo kojim želi vrijeđati svog partnera. “Da budem jasna: ovo nije komentar o mom partneru, ovo su dvostruki standardi koje vidim u cijelom svijetu”, napisala je u naslovu videa.

Komentatori su se itekako složili

"Kad god sam vani s naše troje djece, čujem 'vau, imaš pune ruke posla!', a kad je moj muž vani s našom djecom, čuje 'vau, ti si super tata!'", napisala je jedna komentatorica, a druga je dodala: “Žene u mojoj obitelji hvale mog muža i neprestano mi govore koliko sam sretnica. Nikada ne dobivam komplimente. Od mene se samo očekuje da sve to učinim.”

Jedna je žena čak rekla da se i sama osjeća krivom zbog takvih komentara, a nije zapravo uopće shvaćala da je tako: “Nekad se osjećam krivom što moj suprug ulaže toliko truda u roditeljstvu, ali zapravo on samo parira mojim naporima jer ravnopravno dijelimo teret”.

Možda te zanima... Mama kroz suze opisala koliko je iscrpljujuće kontrolirati emocije kad te djeca izlude Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.