Roditelji 28. rujna 2023.

Zašto je "lijeno" roditeljstvo recept za sreću roditelja i djece?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Davanje odgovornosti djetetu uključuje prihvaćanje činjenice da će biti trenutaka kada dijete neće znati što treba napraviti. 'Lijeno roditeljstvo' prihvaća ovu činjenicu. Smatra se kako bi djeca trebala znati da postoje prirodne posljedice njihovih odluka.

U posljednje se vrijeme sve više priča o onome što neki nazivaju "lijenim roditeljstvom". Iako njegovo ime možda govori drugačije, lijeno roditeljstvo je zapravo sve samo ne lijeno. 

Lijeno roditeljstvo znači namjerno pružanje mogućnosti vašem djetetu da razvije osjećaj samoučinkovitosti, što će zauzvrat ojačati samopouzdanje, neovisnost i odgovornost.  Radi se o tome da se svjesno odmaknete kako biste svom djetetu omogućili da se samo izbori umjesto da mu odmah požurite u pomoć. Drugim riječima, radi se o tome da dopustite svom djetetu da sazna koliko je sposobno, a djeca su, iako to ponekad zaboravljamo, sposobna za mnogo više nego što mislimo.

Djeca mogu imati ogromne koristi od ovakvog pristupa roditeljstvu

Stručnjaci se slažu, djeca mogu imati ogromnu korist od ovakvog pristupa roditeljstvu! Kada roditelji prerano uskaču u pomoć kada se zadatak čini teškim ili čak ne dopuštaju djetetu da uđe u situaciju koja potencijalno može biti izazovna, djeca nemaju priliku naučiti ono za što su sposobna. Osim toga, ovisno o dobi, mogu početi internalizirati uvjerenje da su nesposobni - ako mama uvijek žuri u pomoć, to mora biti zato što zna da ja to ne mogu sam/sama. To može pridonijeti povećanoj tjeskobi jer se dijete počinje susretati sa životom izvan kuće, gdje mama nije dostupna za pomoć cijelo vrijeme, prenosi portal Mother.ly.

Ako roditelji nastave predviđati i brinuti se o svakom izazovu za svoje dijete, dijete također gubi šansu za razvoj osnovnih životnih vještina. Ponekad to vidim kod starijih tinejdžera s kojima radim. Roditelj je uvijek preuzimao vodstvo u osiguravanju da su domaće zadaće napravljene, projekti dovršeni i društveni planovi napravljeni. Sada je tinejdžer prešao na fakultet i ima velikih problema. Ne zna se organizirati niti upravljati svojim vremenom. Teško sklapa i održava prijateljstva. Riječ je o vrlo bistrim mladim odraslim osobama, ali im jednostavno nikad nije dana prilika naučiti osnovne vještine "životnog funkcioniranja".

Kad se roditelji prerano uključe u dječje aktivnosti i ne dopuštaju djetetu da se uhvati u koštac s izazovnom situacijom, djeca neće imati priliku pojmiti za što su sve sposobna. Lijeno roditeljstvo prilično je aktivno premda tako ne djeluje na prvi pogled. Izgleda različito ovisno o tome koliko godina dijete ima, a ako želite započeti s ovim roditeljskim stilom, slijedite jednostavna pravila koja donosimo u nastavku. 

Možda te zanima... Cipele ometaju razvoj dječjeg mozga: Pusti ih da hodaju bosi! Vrtić

Stvorite djetetu afirmativan i stimulativan prostor

Pronađite mjesto u svom domu na kojem dijete može boraviti i koje će mu omogućiti da slobodno istražuje sve što ga zanima. To može biti cijela prostorija ili dio prostorije. Napunite to mjesto predmetima primjerenima dobi koji ne zahtijevaju pomni nadzor radi sigurnosti. Zatim dopustite djetetu da istražuje, a vi budite na distanci. Oduprite se iskušenju da mu priskočite u pomoć ako mu nešto ne ide od ruke. Dajte mu vremena i prostora da prebrodi svoju frustraciju i svlada problem.

Opustite se

Davanje odgovornosti svom djetetu uključuje prihvaćanje da će biti trenutaka kada ono neće učiniti ono što treba. Lijeno roditeljstvo to prihvaća i drži se načela da u razumnom roku djeca trebaju trpjeti prirodne posljedice svojih odluka, kako piše stranica Motherly.

Možda te zanima... Ove duhovite ilustracije koje savršeno opisuju roditeljstvo nasmijat će te do suza Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.