Vrtić 25. kolovoza 2023.

Iz prve ruke o djetinjstvu u 80-ima: mama tiktokerice sve je dočarala - i šaljivo je!

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna milenijalka ispitivala je vlastitu mamu, koja je nju odgajala 80-ih, kako je radila određene stvari i zašto je radila određene stvari. Čini se da je tada bilo manje stresno biti mama... Ali možda i manje sigurno?

Kad pomisliš na odgoj djece u 80-ima, svašta ti padne na pamet i možeš napraviti cijeli popis stvari koje su drukčije danas. Puno drukčije. Čak i s 90-ima je slična situacija, pa bi se i tu našao podugačak popis stvari koje su drukčije nego sad. Je li tada bilo lakše? Mnogi bi se složili s time, iako bi se o tom dalo raspravljati. Društvene mreže su zasigurno jedan od razloga zašto je danas teže. Tisuće prijedloga za "ispravan" stil roditeljstva, razna istraživanja o tome što je najbolje za djecu – sve je to veliki pritisak na današnje roditelje u usporedbi s roditeljima u prethodnim desetljećima.

Možda te zanima... Mama objavila bijesni video nakon što je tinejdžerski tulum njene kćeri krenuo krivim putem Školarci

No, na istim tim društvenim mrežama može se pronaći i zabavnih stvari. Tako je jedna mama na TikToku, Taylor Wolfe, sjela sa svojom mamom i snimila se kako mami postavlja pitanja o tome kako je bilo biti mama u 80-ima. Odgovori njezine mame bili su prilično iznenađujući. Započinje s najvećim pitanjem od svih: Što ste radili bez Googlea?

Njezina je mama tada odgovorila protupitanjem: koje bi stvari kao roditelj morala tražiti na Googleu? Na što Taylor odgovara: Sve!

“Za početak, kakica!” Wolfe kaže prije nego što se njezina mama nadoveže, pitajući zašto bi to bio povod za istraživanje. "Jer moraš znati je li boja u redu, je li zdrava", odgovara Wolfe.

"Dojila sam, pa ako je kakica bila zelena, to je bilo zato što sam jela brokulu", odgovara njezina mama.

@thedailytay My anxiety would have hated the 80s. Or maybe loved it? IDK! #fyp #millennialsontiktok #parenttok #momsoftiktok #comedyvid ♬ original sound

Nakon tog, Wolfe pita mamu što je radila bez video monitora za bebe. "Ja sam bila monitor, ušla bih i popipala te", odgovara ona, na što ju Wolfe pita: “Kako si spavala bez monitora?”, a mama odgovara: "Samo smo spavali".

Wolfe zatim pita: "Kako ste pratili temperaturu u dječjoj sobi, da budete sigurni da je između 18 i 22 stupnja?", a mama ležerno odgovara: “Bila je kakva god je bila u kući. Ako ti je bilo vruće, spavala si u pelenama. Ako je bilo hladno, imala si deku”, odgovorila je.

Wolfe zatim pita svoju mamu je li osjećala pritisak da "proživi samo 18 ljeta" s njom dok je bila dijete. Da pojasnimo, ona se tu referira na mišljenje da imamo samo 18 ljeta koja možemo provesti sa svojom djecom, prije nego odrastu, pa su zato roditelji pod stalnim pritiskom da svako ljeto mora biti ono za pamćenje. No, mamin odgovor je ponovno smiješan i savršen: "Ljeti te još uvijek imam!".

Nakon ove, prešle su na jednu važnu i danas neshvatljivu razliku, te razgovarali o dohrani, i to dohrani u kojoj se prati bebine želje i ukuse, takozvana „baby led weaning“. Njezina mama nije niti poznavala taj izraz, ali je priznala da je prva čvrsta hrana njezina djeteta bila pomfrit iz McDonald'sa. Oooo a zamislite takvu situaciju danas!

Kad razgovaraju o osudama drugih roditelja, Wolfe ju pita kako se nosila s tim, a mama vrlo ravnodušno odgovara da ju nitko nije osuđivao. Nakon tog priznaje da nikada nije osjećala nikakav pritisak da se "uživi u trenutak" kada su djeca bila mala, a kad joj je Wolfe rekla citat: "Godine su kratke, ali dani su dugi,“ mama je samo potvrdila: “Dani su bili dugi!”.

Eh, da, roditeljstvo danas ima svakako svojih prednosti – medicina je napredovala, pa za sve lakše nađemo rješenje. No, neke su stvari ipak bile bolje tada… Posebno za roditelje!

Možda te zanima... 10-godišnjakinja ne zna otvoriti CD koji joj je mama dala? Mama: Osjećam se staro! Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.