Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 14. studenoga 2023.

Popustljivi odgoj: Što kada dijete postane mali šef?

Foto: Freepik ; Jesu li danas djeca razmaženija od djece iz 70-ih i 80-ih?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možemo pomisliti da, ako im se ne suprotstavimo i dopustimo da bude po njihovom, da će se osjećati posebno i voljeno. Upravo suprotno je točno!

Svaka faza djetinjstva sa sobom donosi svoja iznenađenja. Dojenče će rasti i dobivati na težini na način na koji to ne bi zamislila tijekom njegove prve godine života. Tijekom jasličke dobi, tvoje dijete otkriva da može samostalno hodati, govoriti jednosložne riječi, a počinje i dokazivati svoju neovisnost. Ponekad će pokazati i prkos, i želi ti se oduprijeti ili ti se suprotstaviti.

Klinički dječji psiholog Mark Goldstein kaže da je djetetovo odbijanje suradnje "nužni dio učenja kako se odvojiti od roditelja. To je dobra stvar."

Ali što ako nakon tvojeg 'Ne' slijedi djetetova rečenica poput: "Ne, želim pojesti slatkiš" i to neposredno prije obroka ili "Ne, vrati mi moju igračku!". Sada to nije samo dokazivanje neovisnosti - već šefovanje.

Iako će te na početku usrećiti što tvoj dvogodišnjak zna što želi i što se ponaša kao odrasla osoba, ako se takvo ponašanje nastavi, uzbuđenje brzo nestaje. 

majka i kćer Možda te zanima... Granice i pravila: Kada djetetu reći 'da', a kada 'ne'? Vrtić

Zašto djeca šefuju?

Kao roditelji, svi želimo da se naša djeca osjećaju voljeno, a lako je pomisliti kako je dopuštanje svega izraz ljubavi. Možemo pomisliti da, ako im se ne suprotstavimo i dopustimo da bude po njihovom, da će se osjećati posebno i voljeno. Upravo suprotno je točno!

Kako djetetu dati do znanja tko je šef u kući?

1. Ponovi sebi: "Ja sam glavni."

Prirodno je da mališani testiraju i osporavaju autoritet samo kako bi vidjeli koliko daleko mogu ići, pa je na roditelju da postavi granicu. "Djeci su potrebna ograničenja. Oni gledaju na nas kao autoritet i mi im dajemo do znanja kada se moraju zaustaviti", piše dječji psiholog Tovah P. Klein u svojoj knjizi How Toddlers Thrive.

"Neki se boje da će im se djeca uzrujati i postati razdražljiva, i poduzimaju sve kako bi pokušali da se to ne dogodi. Ali djeca se ne mogu naučiti nositi sa stresom ako im nije dopušteno čak i da se uzrujaju i razdraže. Dopuštajući djetetu da izbaci svoj bijes, on će se (s vremenom) naučiti nositi s tom emocijom", dodaje Klein.

Možda te zanima... Kako odgoj utječe na urođeni karakter najstarije, srednje i najmlađe djece Vrtić

2. Budi čvrsta

Kad odgovaraš na djetetovu naredbu, koristi predložak poslušaj-ocijeni-odgovori, kaže Glickman. Recimo, kad tvoj dvogodišnjak inzistira da želi sjesti na stolicu ka kojoj upravo ti sjediš iako postoje i druge prazne stolice, možeš mu reći: "Čujem da želiš sjest na ovu stolicu, al ja sad sjedim. Možeš sjesti u moje krilo ili na kauč." Dijete tada zna da si ga čula i da cijeniš njegov želju, ali razum treba prevladati.

3. Budi dosljedna

Nemoj ni razmišljati o postavljanju pravila ili ograničenja ako ne vjeruješ da ga možeš dosljedno provoditi. Prema dr. Victoriji Ang-Nolasco, pedijatrici iz Medicinskog centra Cardinal Santos, "neće pomoći djetetu ako to ponekad dopustiš, a ponekad ne". To stvara zbrku. "Ono što se na kraju može dogoditi je da će dijete imati ispade da dobije ono što želi ", objašnjava ona.

Ovo ne znači da će se tvoje dijete šef tijekom noći čarobno promijeniti ako slijediš ove savjete - očekuj da će i dalje pokušavati na razne načine - nego počivaj u znanju da, dugoročno gledano, sve će to biti u njegovu korist.

Možda te zanima... Tvoje dijete je mali 'šef'? 9 pozitivnih roditeljskih fraza koje mu trebaš govoriti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.