Zimske bebe 2017/2018

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Mela
    15. Studeni 2017. 12:39

Aymee

Mela

@ Frau bravo za cicu, brz oporavak još jednom.

@Aymee odlično, super za bebicu i tebe. Ja sam vadila TSH samo na početku trudnoće i nije mi više govorio da bi trebala raditi. Nalaz je bio uredan. Nisam još uvijek radila ogtt.

Melice, neka te ne zabrinjava sto nisi ogtt radila, vjerojatno ces dobiti uputnicu na sljedecem pregledu. Iako, do prije par godina (kazu moje iskusne frendice) to nije bila redovna pretraga. A danas pricam sa med. sestrom, u 1. njenoj trudnoci je glukoza iznad 10 bila "blaga intolerancija na glukozu" a danas je sve iznad 5,1 zabrinjavajuce. Vjerujem da je to "dobar posao farmaceutskih kuca"…

Očekujem da će mi dati uputnicu na narednom pregledu. Upravo tako, ali nažalost živimo u takvom svijetu gdje je sve potrebno i ako što ne radiš ispadaš i glup i zaostao, a u stvari mnoge stvari nisu radile ni naše babe ni naše mame. 
    Kako god na nama je prilagoditi se vremenu u kojem živimo.

dea32
    15. Studeni 2017. 12:43

Orangina

Jedino volim kiselu ciklu, nikako drugacije 😂

Dea hvala na info! Doktorica je spomenula caj, da tein/kofein blokira, i da popijem casu narancinog soka i sl.uz tabletu a ovo za mlijecno nisam znala! Puno ti hvala! Danas sam iscjedila pola limuna u casu kao i svako jutro,uzela tabletu, pojela palacinke sa sumskim vocem a nakon toga 1 kiwi i bananu. Inace ujutro znam pojesti zobenu kasu kuhanu na mlijeku. Ili jogurt/sir, casu kakaa, pa cu moram malo mijenjati dorucak ili se vratiti na dugogodisnji klasik JAJA u svim oblicima 😁
    Znas zasto bi trebala piti zeljezo ujutro a ne npr.za rucak?

Tein/kofein i kalcij iz mlijecnog blokiraju apsorpciju zeljeza, tako da je to bolje izbjegavat prije uzimanja zeljeza..
    Kazu da se bolje apsorbira ako se uzme nataste. Ja ga iskreno zaboravim popit, pa kad se sjetim ga uzmem, ja pijem sirup jer mi Heferol tesko pao na zeludac.
    A i ne mogu zamisliti jutro bez salice caja, muz me navikao na to tako da ja zeljezo uzmem negdje izmedu dorucka i rucka pa bude kao 'nataste'. 
    Za sada mi je hemoglobin nesto sitno ispod donje granice tako da ocito ovako funkcionira.

Orangina
    15. Studeni 2017. 12:49

Citala sam na jesenskim bebama o "nervoznom mlijeku" kad je mama zivcana, pod stresom sto zbog bebe, umora i okoline, da se sve to prenosi na bebu i onda beba bude nervozna....zacarani krug. 

Neznam kako je to dojiti, nadam se da cu moci, pokusati cu sve, treba pitati patronaznu neka pomogne jer je bitno kako beba uhvati sisu. Ali boze moj ako ne ide, i beba ne napreduje, bolje sacuvati zivce i dati dohranu. Ni prvi ni zadnji. 

Mojoj mami samnom u bolnici su rekli da joj je mlijeko SLABO, a to onaj kolostrum bio prvih dana i odmah su mi uvalili bocicu a ona im vjerovala jer su to stari, iskusni doktori...I kako me hranila bocicom tako je gubila svoje pravo mlijeko 😢 Za drugo dijete je slijedila instinkt i braco se gusio u mlijeku, imala je i patronaznu koja joj je sve objasnila i sprijecila upale. 

15. Studeni 2017. 13:02

Elena288

Dalmatinka pa da kuzim al i spinalnu isto daju anesteziolozi… isto u kraljeznicu, na to mjesto … pa
    U cemu je razlika ta velika ne razumijem😐

15. Studeni 2017. 13:05

Marijana07

Dalmatinkaa

Elena288

Dalmatinkaa i ja imam sskoliozu al mislim da nije tako strasan slucaj kao kod tebe. i ja bih na tvom mjestu latila carski pa si mirna.
    Kod nas u Mostaru nema epiduralna … tj lako je nju zbaviti al nema kadra, nemaju anesteziologa , dakle nema ti je tko dati. ako se netko kuzi u to nek mi objasni:.. a vecina carskih se rade na spinalnu anesteziju… koja je razlika i za to treba anesteziolog … koja je razlika izmedju te dvije.

Epi daju anesteziolozi, ugl budu u timu ali i ne mora.. Medjutim u St nazalost fali tih anesteziologa dok ih recimo u Zg ima dosta i zene epi dobiju bez problema ako ne dodju kasno.. u St na crnjaka platis anesteziologu.. glupo al sta je tu je… jer je po zakonu mozes dobit besplatno.. inace zene sa skoliozom mogu primit epi jer se ona daje u dio izmedju razmaka kraljesaka (potvrdio ortoped) ali u bolnici ugl zene odbiju zbog tog jer im se ne da zezat sa krivom kraljeznicom.. Spinalna se takoder daje u kraljeznicu i nju ugl preferiraju kod carskog jer je brzi oporavak od opce anestezije… razg san nedavno kod ortopeda na tu temu.. ugl nama skolioza nije zapreka ni za jedno ni za drugo ali to je tako ugl u teoriji.. praksa je ipak nesto dr…

Ma i tu u Zg ti isto epiduralnu daju ako imas srece..😒
    Bar tako cujem po pricama od kolegica koje su rodile tu..
    Moram se raspitati kad krenem na kontrole u bolnicu.
    Sto se tice Podobnika samo pohvale..tko god si moze priustit..zasto ne…
    Sto se tice farbanja..uglavnom svih tih tretmana uljepsavanja..idem na sve sto sam i do sad isla..jedino sam se solarija..saune odrekla..a sto se tice kose..noktiju..trepavica..lica..radim sve isto kao i prije..Naravno idem u iste salone uvijek i znam koje preparate koriste…provjerene😀

Zg ima najvisi postotak poroda s epi tako da ne brini. Ako stignes na vrime zatrazi i najvjeroj ces dobit :)
    Ne bi riskirala s Podobnikom jer to ipak nije bolnica.. pa ako sta krene po zlu.. nije bas najsigurnije.. strah me tog.

15. Studeni 2017. 13:09

dea32

Razlika u spinalnoj i epiduralnoj je u mjestu davanja anestezije i ucinku anestezije na sam organizam. Nas zivcani sustav je graden od 3 sloja ovojnica iza kojih slijedi mozak. Epiduralna se daje u prvi prostor, odnosno ne probija tvrdu ovojnicu mozga i zato nema komplikacija, kad upiknu ostave nednu plasticnu cjevcicu kroz koji daju anestetik kad je potreban (ja dobila 3 doze), slicno kao i kad imate 'iglu' u veni za infuziju ali je ova cjevcica puno tanja i mekanija, oduzima samo osjecaj boli od struka na nize ali je motorika odrzana, tj moze se s njom hodati kao da je ni nema, nema nekog posebnog oporavka. Spinalna ulazi u prostor izmedu dvije tvrde ovojnice, ulazi u mozdanu tekucinu (zbog cega se javljaju glavobolje) i blokira sve-bol i motoriku i nakon nje se mora mirovati 24h u vodoravnom polozaju, cak i bez jastuka. Ona se pika jednokratno, znaci ubode se, da se anestetik i izlazi se van sa iglom. Prije obje se dobije lokalni anestetik.
    Razlika u tome sto ces na carskom dobit spinalnu je u tome jer je to operacija i anesteziolog MORA biti prisutan cijelo vrijeme, a kad je vec tamo svejedno mu je dati spinalnu ili opcu.
    Za porod pod epiduralnom ovisis o dobroj volji anesteziologa dal mu se da doci ili ne (ovo o tome kako ih nema je najcesce laz ali im dobro dode kao izlika).
    Te anestetike su unaprijedili tako da ne djeluju na bebu ni u kom smislu.
    Meni su je sami ponudili u rodilistu i moram priznat da sam htjela probat bez nje, ali sam se odlucila uzeti ju jer se otvaranje oduzilo, kao i silazak bebe u porodni kanal.
    Postoje i druge opcije protiv boli, a to su spasmex i dolantin koje daju kroz braunilu u ruci.
    A sto se tice ovog da trebate platiti, ja bi iskreno snimala razgovor i prijavila nadleznim sluzbama. Nece oni dobiti otkaz, da se razumijemo, ali od nekuda treba krenuti. Dok god mi okrecemo glavu od korupcije, lazemo samom sebi da 'to tako treba biti' nece nam biti bolje..

Bravo za objasnjenje 👏👏
    Al nazalost u situaciji kad ti triba platila bi i vragu samo da dobijes sta triba... u tom trenu najmanje razmisljas o pravdi..
    Kakvo ti je bilo iskustvo s epi?

15. Studeni 2017. 13:16

dea32

Orangina

Dazi eto super sad ne moras strogo mirovati ali svejedno drzi se sporijeg tempa, nece naskoditi 😉

Frau znala sam da ces se javiti s dobrim vijestima! Ne brini za profilne, cekaj kad dode mlijeko 😜😁

Aymee drago mi je za pregled, da beba dobro napreduje 😊 A za TSH ja ga kontroliram redovito jer godinama imam problem s usporenom stitnjacom, bila sam na terapiji Euthyrox koja iskreno meni nije pomagala sve dok nisam pocela mijenjati prehranu, izgubila nesto kila itd. Malo pomalo i sad sam bez terapije godinama ali zbog povijesti bolesti ju kontroliramo pogotovo u trudnoci. Malo je TSH povisen (kazu bolje da je nizi) ali svejedno sam bez terapije.

Na zadnjem vadenju krvi mi je zeljezo bilo nisko, dobila sam tablete 80mg zeljeza svaka dva dana. A jedem raznoliko, meso, povrce, voce…

Normalno je da fali zeljeza, bebaci si uzmu sve sto mogu, pogotovo u zadnjem tromjesecju. Tako da su oni opskrbljeni a mame u manjku..
    Pazi samo da ti razmak izmedu zeljeza i mlijecnih proizvoda, kave i caja bude minimalno 2h jer blokiraju apsorpciju zeljeza. Isto tako uz zeljezo uzimaj vit c

Sta pijete vi cure od zeljeza? Meni je zeljezo 5. Gin kaze da je to ok.. a meni je svejedno lose stalno... da mi je neki sirup od dietpharma

Teddy Bear
    15. Studeni 2017. 13:46

Dalmatinkaa

dea32

Orangina

Dazi eto super sad ne moras strogo mirovati ali svejedno drzi se sporijeg tempa, nece naskoditi 😉

Frau znala sam da ces se javiti s dobrim vijestima! Ne brini za profilne, cekaj kad dode mlijeko 😜😁

Aymee drago mi je za pregled, da beba dobro napreduje 😊 A za TSH ja ga kontroliram redovito jer godinama imam problem s usporenom stitnjacom, bila sam na terapiji Euthyrox koja iskreno meni nije pomagala sve dok nisam pocela mijenjati prehranu, izgubila nesto kila itd. Malo pomalo i sad sam bez terapije godinama ali zbog povijesti bolesti ju kontroliramo pogotovo u trudnoci. Malo je TSH povisen (kazu bolje da je nizi) ali svejedno sam bez terapije.

Na zadnjem vadenju krvi mi je zeljezo bilo nisko, dobila sam tablete 80mg zeljeza svaka dva dana. A jedem raznoliko, meso, povrce, voce…

Normalno je da fali zeljeza, bebaci si uzmu sve sto mogu, pogotovo u zadnjem tromjesecju. Tako da su oni opskrbljeni a mame u manjku..
    Pazi samo da ti razmak izmedu zeljeza i mlijecnih proizvoda, kave i caja bude minimalno 2h jer blokiraju apsorpciju zeljeza. Isto tako uz zeljezo uzimaj vit c

Sta pijete vi cure od zeljeza? Meni je zeljezo 5. Gin kaze da je to ok.. a meni je svejedno lose stalno… da mi je neki sirup od dietpharma

Tablete ferro sanol duodenal.

• Dijana221
    15. Studeni 2017. 13:55

Dalmatinkaa

dea32

Orangina

Sta pijete vi cure od zeljeza? Meni je zeljezo 5. Gin kaze da je to ok.. a meni je svejedno lose stalno… da mi je neki sirup od dietpharma

Ja pijem heferol skupa sa vitaminom C, kazu da se bolje apsorbira tako

Mela
    15. Studeni 2017. 14:03

Ja sam završila sa željezom, popila sam sve kapsule. Ionako mi je zlo bilo. 
    Nadam se da više neće biti potrebe za njim 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.