Trudnoća Trudnica 28. veljače 2022.

Znanost otkiva što je zajedničko trudnoći, Tour de Franceu i ultramaratonu?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaka žena koja je prošla kroz trudnoću zna koliko je snage i energije potrebno uložiti te da nošenje bebe može biti prilično iscrpljujuće, a znanost je sada dokazala da su mame poput najuspješnijih sportaša na svijetu

Ako si ikada pomislila da je trudnoća poput trčanja devetomjesečnog maratona - potpuno si u pravu, a sada i znanost ima dokaze za to

Novo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Science Advances pokazalo je da trudnoća zahtijeva istu količinu izdržljivosti poput one koju imaju sportaši koji sudjeluju na utrci Tour de France, ultramaratonu ili u triatlonu.

Možda te zanima... 8 stvari koje razumiju samo trudnice s velikim trbuhom Trudnoća

Znanstvenici tvrde da trudnoća gura tijelo do samih granica izdržljivosti poput sudjelovanje u Ironman natjecanju, a do tih saznanja su došli analizom podataka prikupljenih od sportaša koji su sudjelovali u trci kroz Ameriku, od Kalifornije do Washingtona, dugačkoj 4800 kilometara koja traje 120 dana. Tijekom maratona trkač troši energiju koja je 15,6 puta veća od energije koju sagori bazni metabolizam, dok biciklisti tijekom 23-dnevne utrke Tour de France potroše 4,9 puta više energije baznog metabolizma. Tijekom trudnoće potrošnja energije kod žene je 2,2 puta veća od baznog metabolizma.

Prilično ih je iznenadilo da je maksimalna potrošnja energije među izdržljivim sportašima bila tek nešto veća od metaboličke stope žena tijekom trudnoće.

Možda te zanima... 'Trudnički mozak' zaista postoji i pomaže ti biti bolja mama Beba

Svaka žena koja je iskusila trudnoću, zna koliko je to teško. Ona gura do krajnjih granica izdržljivosti”, izjavio je koautor studije Herman Pontzer sa Sveučilišta Duke. Zaključio je da je trudnoća, osim tjelesno i mentalno iscrpljujuća. 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.