Trudnoća Trudnica 13. siječnja 2024.

Trudna si? Tri rana znaka da možda čekaš blizance

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Misliš da možda nosiš dvije bebe? Pročitaj ove potencijalne simptome i znakove blizanačke trudnoće

Iako žene koje očekuju blizance mogu doživjeti različiti raspon simptoma, isto kao i žene koje su trudne s jednim djetetom, postoje neki rani znakovi koji mogu ukazivati da si trudna s blizancima.

1. Rezultati testa krvi

U nekim slučajevima visina hormona HCG (humani korionski gonadotropin) u krvi može ukazivati da si u blizanačkoj trudnoći. To je protein koji se luči iz tkiva posteljice, a mnogi ga nazivaju "hormon trudnoće". 

Najbolje vrijeme za test na trudnoću: ujutro, popodne ili navečer?

"Blizanačka trudnoća obično znači povišenu razinu hormona HCG, ali može isto tako biti velika kada se radi o jednoj bebi. Postoji široki raspon rezultata za blizance i jednu bebu, ali nemoguće je biti siguran da su i blizanci čak i kad su rani HCG povišeni", objašnjava dr. Amos Grunebaum, ravnatelj odjela porodništva i opstetricije Prezbiterijanske bolnice u New Yorku, i profesor na Medicinskom fakultetu Weill Cornell.

blizanci Možda te zanima... Zanimljivosti o blizanačkoj trudnoći koje nisi znala Trudnoća

2. Jače izraženi simptomi trudnoće

Kada uzmeš u obzir da su mnogi simptomi trudnoće povezani s hormonalnim promjenama u ženskom tijelu, smatra se da mame koje nose blizance, imaju jače izražene simptome. "Kada je žena trudna s blizancima pojačani su mnogi rizici. Na primjer, zbog povišenog hormona beta HCG, ona može imati jače simptome poput mučnina i povraćanja nego žena koja je trudna s jednim djetetom", kaže ginekologinja Christine Greves iz Orlanda. "Žene zbog blizanačke trudnoće imaju veću šansu da imaju ekstremne mučnine koja se nazivaju trudnička hiperemeza. Često su toliko jake da je potrebna liječnička pomoć i nadoknada tekućine, elektrolita i nutrijenata", dalje objašnjava ginekologinja dr. Greves. U 40-ima je veća mogućnost za blizanačku trudnoću

Možda te zanima... Nevena Rendeli: 'Mare je bila živac i u trbuhu, a Lea mirna beba' Roditelji

3. Veći (i brže rastući) trudnički trbuh

Iako dr. Grunebaum kaže da se povećana težina i veličina trudnice ne mogu koristiti kao pokazatelj blizanačke trudnoće, mnoge mame koje nose blizance kažu da se je njihov trbuh puno brže rastao. Iako neki simptomi mogu biti jači i trbuh izraženiji, liječnici kažu da je ultrazvuk prava potvrda blizanačke trudnoće.

Trudnice usporedile trbuščiće: možete li vjerovati da će roditi skoro u isto vrijeme?

"Možete pogađati koliko hoćete, ali sve dok ne dobijete potvrdu s ultrazvučnog pregleda, sve je to samo spekulacija. Sva sreća mame danas ne moraju čekati jako dugo. Danas se potvrda ove trudnoće može dobiti u šestom, sedmom tjednu", objašnjava dr. Grunebaum za Parents.com.

Možda te zanima... Blizanci vs. jedna beba: Mama uspoređuje trbuščiće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.