Skraćeni cerviks, mirovanje, serklaža - iskustva

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dea3
    04. Rujan 2025. 21:28

Timi95

dea3

Timi95

Pozdrav cure. Trudna sam 21+4. Prije 2 dana na 4D pregledu mi je ustanovljen kraci cerviks, iznosi 30mm.. inace mi je treca trudnoca i beba je glavom dole vec od 14.tt.. jedino sto osjetim je pritisak i nelagodu, uz stalno piskenje.. ova doktorica privatno mi je rekla da uzimam magnezij.. moj doktor je na GO pa je njegova zamjena rekla da mirujem i pijem mg.. tesko mi je mirovati, jos radim ( u uredu), uz to imam 2 djece i sve sto ide uz to sve..
    Kako je Vama bilo u tim tjednima i koje terapije ste dobile? Hvala

S obzirom da nas na ovoj temi i nema trenutno puno napisat cu ti i tu, djelom sam ti vec na zimskima pisala.

Kad mi je prvi puta ustanovljen skraceni cerviks prepisano je odmah dufaston 3*2 na dan i ultrogestan vaginalno 1*200 grama na dan + magnezij.

Onda je doktor na prvu rekao da ne treba panicariti, ali moramo pratiti u kojem smjeru to ide. Tako da su uslijedile cervikometrije svaki tjedan. Kod mene je islo u tom smjeru da se skracivalo usprkos terapiji i mirovanju tako da smo morali ici na serklažu.

S time da su kod mene svi brisevi i UK bili sterilni i bez ikakvih bolova ili pritisaka.

Spominješ uredski posao, sjedenje se navodi ko jedan od velikih neprijatelja cerviksa jer se tako stvara najveci pritisak.

Vidim da si trenutno bez doktora… Ja smatram da bi trebala otici svom ginekologu cim se vrati sa g.o. (do pon ako sam povezala se nebi trebalo nista prestrašno desiti) i s njim krenuti u daljnju obradu i kontrole da se vidi gdje je uzrok problema i što se dešava. Realno cerviks od 30 ti može ostati do kraja i biti bez nekih problema.

Moj sve cervikse ispod 30 salje u bolnicu na preglede. A i mirovanje bi trebala ukljuciti…mislim da ti je vrijeme prestati sa poslom, uvjete za neko bolovanje/komplikacije sigurno imaš… U tvojem slucaju sad vec mislim da je nužno…i barem dio dana odležati…

Ako je kakav upala svakako ju što prije sanirati jer može izazvati velike probleme.

Evo nadam se da će ti još netko podijeliti svoje iskustvo…

Hvala ti na savjetima 🤗 nisam znala da si i ti i ovoj grupi

Pa ova mi je zapravo primarna s obzirom na dijagnozu 🙈 
    Po terminu sam zimska, ali mi zime tesko da cemo vidjeti...biti cemo sretni ako dođemo barem do sredine jesenskih... 

Ako trebas jos bilo što pitaj...iako mislim da su naše dijagnoze primarno razlicite i da će to kod tebe sve biti ok...

• ana2012
    05. Rujan 2025. 17:07

dea3

Kruna23

Jesu da..još otkad su mi ukinuli i antibiotike I tokolizu. Kod mene je zasad sve mirno pa nema potrebe za nicim..mada malo nevjerojatno ali od serklaze mi nitko nije sav pregledao. Valjda izbjegavaju preglede da ne bih dobila kakvu infekciju. Ajde nadam se da će pomoći taj lijek da izdrzite još koji tjedan. Bas je zeznut taj cerviks, nikad ne znaš s njim.

Da, prakse doktora se nevjerojatno razlikuju. Meni moj pogleda sa uzv i danas je još prstom i vanjsko ušće provjerio. Uglavnom sve nježno i brzinski…nije da sad prčka do iznemoglosti. Realno kako bi drugačije i mogli pratiti situaciju.

Kod tebe vjerojatno računaju da si im na oku pa bi se nešto primijetilo ili osjetilo da se događa.

Meni isto nisu gledali cerviks s uzv od prve kontrole nakon serklaze, ali mislim da sam vjerojatno bila otvorena skroz do šava, pogotovo sad pri kraju jer je meni cerviks skroz nestao. A sam šav su gledali svaka dva tjedna vaginalno, 2 sekunde doslovno. 

Meni su ukljucili cordipin kad mi je šav malo popustio, to je isto bilo preventivno protiv trudova i isto se tad spominjalo samo da do 32. tjedna izdrzimo pa je evo na kraju stanje ostalo takvo skroz do skidanja. Tako da ne mora biti da ce se nastaviti dalje otvaranje.

Inace, cimerica mi je pila indometacin zbog viska plodne vode kad sam bila u Petrovoj. 

• dea3
    05. Rujan 2025. 17:20

Ana Hvala ti na iskustvu...
    Vidiš možda ni to nije dobro dok nas predetaljno pregledavaju i daju nam sve info... 😴
    Jer ja od jučer sanjam tu sliku s uzv-a...sve velika rupa...cerviksa više nema.Do šava sve otvoreno.

Znači i kod tebe je tako bilo pa evo si opet izdržala...ja sad pijem i to i dufastone 3*2 pa se nadam da će sve skupa malo pomoći za izdurati još koji tjedan. 

E da, nisam kod tebe ulovila jesu ti dali inekcije za sazrijevanje pluća i ako da, kad si ih dobila.
    Meni je doktor spomenuo da ćemo na iducoj kontroli o tome porazgovarati...tada bi trebala biti 28+4

• ana2012
    05. Rujan 2025. 18:51

dea3

AnaHvala ti na iskustvu…
    Vidiš možda ni to nije dobro dok nas predetaljno pregledavaju i daju nam sve info… 😴
    Jer ja od jučer sanjam tu sliku s uzv-a…sve velika rupa…cerviksa više nema.Do šava sve otvoreno.

Znači i kod tebe je tako bilo pa evo si opet izdržala…ja sad pijem i to i dufastone 3*2 pa se nadam da će sve skupa malo pomoći za izdurati još koji tjedan.

E da, nisam kod tebe ulovila jesu ti dali inekcije za sazrijevanje pluća i ako da, kad si ih dobila.
    Meni je doktor spomenuo da ćemo na iducoj kontroli o tome porazgovarati…tada bi trebala biti 28+4

Da, meni su rekli da nema potrebe uopce gledat cerviks nakon serklaze, samo jel sav drzi ili ne. 
    Kod mene je ta serklaza lagano popustila na prst prohodno i onda je tak drzalo skoro deset tjedana, u 28+4 je bio takav nalaz prvi put. Eh da, ali kad su meni to ustanovili, stavili su mi pesar na toj istoj kontroli, mozda da razmislite o toj opciji. 
    Nisam dobila inekcije niti su ih spominjali, samo su bile kontrole svaka dva tjedna. Mozda bi ih dobila da se nalaz pogorsavao ili da sam imala trudove, ali srecom nije bilo potrebe.

• dea3
    05. Rujan 2025. 20:06

ana2012

dea3

AnaHvala ti na iskustvu…
    Vidiš možda ni to nije dobro dok nas predetaljno pregledavaju i daju nam sve info… 😴
    Jer ja od jučer sanjam tu sliku s uzv-a…sve velika rupa…cerviksa više nema.Do šava sve otvoreno.

Znači i kod tebe je tako bilo pa evo si opet izdržala…ja sad pijem i to i dufastone 3*2 pa se nadam da će sve skupa malo pomoći za izdurati još koji tjedan.

Meni je doktor spomenuo da ćemo na iducoj kontroli o tome porazgovarati…tada bi trebala biti 28+4

Da, meni su rekli da nema potrebe uopce gledat cerviks nakon serklaze, samo jel sav drzi ili ne.
    Kod mene je ta serklaza lagano popustila na prst prohodno i onda je tak drzalo skoro deset tjedana, u 28+4 je bio takav nalaz prvi put. Eh da, ali kad su meni to ustanovili, stavili su mi pesar na toj istoj kontroli, mozda da razmislite o toj opciji.
    Nisam dobila inekcije niti su ih spominjali, samo su bile kontrole svaka dva tjedna. Mozda bi ih dobila da se nalaz pogorsavao ili da sam imala trudove, ali srecom nije bilo potrebe.

I još samo nesto 🙈 praktički si mi ti tu sad jedina pa dokle te još imam da ispitam...
    U zadnjih tjedan mi se iscjedak dosta pojačao. Variara od gust (rijeđe) pa do vodenast, ali je svakako tu više nego ga je bilo prije...žučkast, bez mirisa..
    .jesi imala ti šta takvoga?? 

• ana2012
    05. Rujan 2025. 21:47

dea3

ana2012

dea3

AnaHvala ti na iskustvu…

I još samo nesto 🙈 praktički si mi ti tu sad jedina pa dokle te još imam da ispitam…
    U zadnjih tjedan mi se iscjedak dosta pojačao. Variara od gust (rijeđe) pa do vodenast, ali je svakako tu više nego ga je bilo prije…žučkast, bez mirisa..
    .jesi imala ti šta takvoga??

Imala sam dosta iscjetka od utrogestana koji sam koristila, ali od kad sam stavila pesar to je bilo nenormalno - do mjere da su me na pregledu sestre pitale jel mi to curi plodna voda. Ali, to je jedna od nuspojava pesara tako da nisam tu bas mjerodavna, od kada je izvaden nemam ga skoro uopce.
    Mislim da je pojacan iscjedak svakako normalan u trudnoci

• tajci1811
    07. Rujan 2025. 20:56

Pozz mame nova sam tu, u srijedu mi je radena serklaza preventivna, cerviks 40 mm t oblika, uloziva za vrh prsta ali omeksan, s obzirom na prvu trudnocu gdje mi je vodenjak prolabirao u 16 tt i otvorila se, hitna serklaza izdrzali do 29 tt.. strah je orgoman i sad, sati mi je godina, jos mi nista nisu rekli sto se ti mirovanje, samo kontrola za tri tjedna.

• tajci1811
    07. Rujan 2025. 20:57

Da napomenem sutra sam 23 tt

• dea3
    07. Rujan 2025. 21:07

tajci1811

Da napomenem sutra sam 23 tt

Hej dobrodošla ...
    ima nas trenutno svega par tu. 
    Za sad ti je cerviks dosta dobar i bez serklaže bio. Moj je već u 16+4 bio na 23 mm, u oblik...pa je odrađena serklaža...

Ja mislim da bi svakako trebala mirovati, ako ne full, ali vecinu dana... 

Ako smijem pitati kolika ti je bila bebica koju si rodila u 29 tt, pretpostavljam da ste dosta bile u intenzivnoj???

Ja sam trenutno na 27 punih pa se sve bojim ako krene, šta me čeka... 

• tajci1811
    08. Rujan 2025. 03:48

A prikovala sam ss za krevet do te kontrole, najgore mi je zbog dijeteta nemogu ga ni u vrtic odvesti ni nista...bio je velik dosta 1720, 43 cm, 50 dana bolnice, danas 6 godina jos malo ziv, zdrav bdz ikakve posljedice.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.