19. Fiziološka otopina
20. Nosko - za čišćenje nosa
21. Inhalator - skupa investicija u koju mi nikada nismo investirali
22. Noktarica i škarice - bebama nokte režite ravno
23. Češalj - tjemenica
24. Bademovo ulje za kupanje bebe - NIKAKO šampon dok su mali
25. Slinčeki
26. Skafander na ciferšlus
(najbolje za šetnje, a kada je zima onda povrh toga i dekica)
‼️Kad oblačite dijete, oblačite ga kao i sebe + još jedan dodatan sloj (npr. ako je do 20’C bebu je najbolje obući potkošulju ili kratki bodi, bodi, štrample i hlačice). Čim se beba počne crvenjeti u licu, a nahranjena je, presvučena, zdrava, VRUĆE JOJ je!
27.Ručnik
28.Baby ulje - bebama godi masaža nakon kupanja
29. Prokuhana voda/kupljena voda u DM-u/BIPI za AD - ‼️ investirajte u kuhalo od Xiaomia - dok vi izmiješate prokuhanu hladnu i toplu vodu - do 40’C max da beba može popiti - OBAVEZNO toplinu provjeravati na zapešću da se beba ne opeče‼️
30. Posudica za mjerice dohrane - topla preporuka jer onda samo ubacite u vodu i za tren je bočica gotova (to je nama puno pomoglo) - ZAPAMTITE jedno pravilo: koliko god da je beba gladna i plače, PRVO PRESVLAČENJE PELENE, PA ONDA HRANJENJE‼️
Pravilo na kraju nisam skužila…
u onom trenu kad ti se krene derati beba, (ja sam dojila na zahtjev) , prvo bih napravila ono što je u tom trenu uglavnom. bilo najefikasnije, a to je prištekala je na cicu, pa kad je ona meni lijepo sita, onda ću je i presvući, a ne pustiti dijete da se dere i presvlačiti ju😅 al to je opet stvar jer hranjenje na ad ili cicu, na ad točno znate koliko je beba pojela i kad je sljedeće hranjenje, na cici je to malo teze. Ali svakako nisam za to da se dijete pusta gladno i da se prvo presvlaci…
Kao niti za buđenje djece preko noći (naravno ako ne spadaju u kategoriju da ih se MORA buditi radi malene težine ili po Preporuci pedijatara) da bi se hranili… i presvlačenje preko noći, mi nismo, jesmo ako se beba pokakala, ali ako je malo popisana, nismo.
Što se tiče inhalatora, po mome, to vam je stvarno dobro imati, mislim da ga nije nužno odmah kupiti kad zatreba može netko otići u apoteku, ali ako želite baš biti spremni na sve odmah, zašto ne.
nama nije bio potreban u početku, ali kako je vrijeme odmicalo, sve smo ga češće koristili, i dan danas je u opticaju kako za malene tako i za nas veće.
Nadam se da nikome neće biti tako nužno potreban,🙏🏼 ali neka se nađe.
I cure moj savjet vam je općenito kad dođe beba, da slušate svoj majčinski instinkt, jer će sigurno sa svih strana prštati savjeti (tipa kako su se prije djeca hranila, kako je prije bilo pa smo svi zdravi- od tih komentara mi se diže kosa na glavi, i razno razni drugi, Bogu hvala da je medicina danas napredovala i da smo se pomakli korak napred, a ne ostali u dobu gdje su djeci s 2-3 mjeseca davali kravlje mlijeko i cokolino pa im nije ništa bilo (karikiram sad, ali znate na sto mislim).
Ne treba sve biti po p.s-u, niti nametati sebi neke stvari koje ste pročitali u knjigama, pa se gristi jer nije tako s vama i vašom bebom. Svaka beba je različita, i ne odgovara svakoj bebi isto, to ćete vidjeti i sami, najlakše će biti ako sebi ne zacrtate prevelike ciljeve u glavi da to mora biti tako i tako, govorim vam iz iskustva, samo ćete sebe onda dovesti u lošu situaciju, nego budite prilagodljivi. Svaki težak trenutak će proći jako brzo i kad tad ćete se na to osvrnuti i pomisliti da i nije to bilo tako strasno…
Potpisujem Rose od rijeci do rijeci 😆 jucer sam se mislila ocu li se osvrnut na popis ili ne. Svakako je koristan za znati i imati ove info pri ruci,al svatko to neka negleda ko pravilo,nego prilagodi prema potrebama bebe,a i da sebi olaksa (nemojmo zaboravit da imamo pravo i na to bez imalo griznje savjesti da nesto ne radimo dobro,a vjerujte taj osjecaj kao novopecene mame cete vrlo brzo upoznat) 💪🥰
Osvrnula sam se jer sam htjela da cure koje će prvi puta imati djecu čuju i drugo mišljenje, jer mi je taj popis napisan s nekim “tonom” bas kao sto kažeš kao pravilo neko, ali stvarno ne mora tako biti.
Nego, cure koje su bliže 30im tjednima, jeste pocele kupovati stvari za bolnicu?
Taman sam pisala na wap,al ponovit cu se. Danas pocinjem sa svime ,s obzirom na situaciju i neizvjestan pregled 4.1 ne prepustam nista slucaju i pocinjem se spremati. Danas startam s robicom i baby stvarima, iza Bozica saljem muza u kupnju stvari za bolnicu. Radije nek stoji spremno pa cu preslozit koji put do termina nego da bude s brda s dola 🤗
Jasno da, svakako piši i ovdje na forum, zbog nas koje nismo u grupi, da znamo kakvo je stanje, nadam se da će biti sve u redu i da neće biti potrebe za ranijim “ intervencijama “
Kad stignu baby stvari, i oprema za bolnicu, pisi… ja sve pomalo naručujem, al uvijek mi stoji u glavi da sam nešto zaboravila 😬 iako imam vremena, volila bi to sve iza nove godine posložiti, oprati pa onda opušteno…
Ja sam generalno stvarno super. Nisam uopce ocekivala da cu trebat strogo mirovati vratit se na utrogestane,mada google i mame s foruma kazu da nije uopce zabrinjavajuce za trecerotku,gin me prepala i izvikala tako da ne mrdam (barem pokusavam) . U petak mi je poslala por ima li kakvih promjena i da pratim i ne ignoriram 😮💨 , Sto mi je sad jos gore jer dok lezim primjecujem stvari koje s nogu nikad ne bi primjetila i nebi me zabrinule. Al stvarno sam opustena maximalno i prateci tuda iskustva nisam zabrnuta da bi moglo krenit ranije. Vise me okolina zabrinjava i taj stalni nadzor i stres kojeg mi nabijaju 🤨
Cerviks 30 mm i ta ulizivost, pa da, po svemu nije zabrinjavajuće za trecerotku, ali nebih htjela davati savjete jer nisam bila u toj situaciji, ali gle, bolje se i pričuvati koliko god možeš, ako je tako rekla gin, barem tamo do 35og TT…vjerujem da će ti svakako biti lakše da si doma nego da te stave u bolnicu. vjerujem da je izazovno odmarati od dvoje djece, i svakako bi ljepše bilo da je sve “kako treba”.
Okolinu probaj sto vise zanemariti, joooj kako mene ljute ti komentari, na to sam baš posebno osjetljiva, svi su najpametniji uvijek 😅😅 drži se draga, bit ce to sve dobro.
Da,da svi najpametniji, svaki dan kontrola jesam li se digla,a nitko rucak da donese 🤣
A daaaj… za poludit 🥴🥴
Evo ja nakon Bozica tj nakon Nove kupujem stvari za bolnicu i sve sto mi jos treba za higijenu bebe. Vecinu velikih stvari smo kupili, a ostatak cu isto kroz iducih mjesec dana.
Moram se isto ranije opremiti jer mi je isto uloziv cerviks, ali je za sad dovoljno dugacak. Pratimo koliki je pa isto ako se krene previse skracivat od pritiska bebe (koja je skroz nisko, doslovno glavicom na njemu i radi vec pritisak na njega) morat cu mirovat.
👱🏼♀️31 🧔🏼♂️32
👱🏼♀️ hiperprolaktinemija (adenom hipofize), hashimoto, inzulinska rezistencija. Ciklusi ~26 dana
07/2022 ➕
03/2023 N💕
Moram i ja skomentirati popis jer zbilja zvuci kao neko pravilo 🙈
Prematalica - ja ju koristila prvih 2 tjedna možda i onda prešla na krevet. Tako mi je bilo lakše, ali tko kako voli... sada ću vjer odmah od pocetka prematati na krevetu 😁
Sterlizator i flašice i duda - moja mala je dudu prihvatila odmah pri izlasku iz rodilišta. Flašicu sam imala 1 ili 2 i tako planiram i sada. Budući da smo bile na kombinaciji izdajanje i ad, flašice su mi stvarno trebale. Sterilizator sam kupila nakon mjesec dana kada sam vidjela da ćemo dosta koristiti flašice i dude, ali realno može se i u loncu vode to sve odraditi. Ja naš sterilizator obožavam 😁 i nije mi žao tih 500 kn.
Odjeća - kako su cure rekle, sve po 10 - bodi, gegice, tetrice...
Ad hrana i uvođenje - pitajte u rodilištu koji ad su koristili. Ako ćete mijenjati, uvodi se svaki dan po 1 flasica novog ad-a. Ne znam otkud pravilo 3 dana u popisu al dobro 🤦♀️ na fejsu ima dobra grupa za adaptirano mlijeko I stvarno puno korisnih savjeta.
Gnijezdo - ja sam kupila set u Andy Brandy: gnijezdo, ogradica za krevetić i jastuk/podloga. ulovila akciju koju često imaju, nekih 300tinjak kn i zadovoljna sam. Gnijezdo nije preveliko tako da je mala čak ponekad spavala u njemu izmedju nas do nekih 6 mj. Ne kažem da je to pametno, samo kažem za što je nama koristilo. Inače je preko dana kao bebica spavala u gnijezdu, a kasnije samo u kutu na kutnoj. Opet ne kažem da je pametno, samo je meni tako bilo praktično.
Krevetic - da, ne znam koliko je pametno da se spava stalno u prijenosnom. Nama je spavala u svom kreveticu uglavnom pa bih ju u toku noći znala ostaviti izmedju nas ukoliko se često budila. Def sam više za pravi krevetić nego za prijenosni.
Temp - do skoro godine dana sam joj mjerila u guzi, kasnije nema šanse. U guzi je najpouzdanije, i znala me dokt opomenuti ako sam rekla da sam mjerila sa Braunovim za uho 🤷♀️ mislim da prva 2 ili 3 mj treba reagirati na svaku povišenu temp, kasnije ne skidati do 38.5. Ja danas nekad joj znam dati sirup na 38 ako već ide spavati jer znam da će joj brzo skočiti. Sve je stvar instinkta i iskustva, tako da će to opet svako na svoj način raditi 😊
Lista pregleda za ovaj tjedan
21.12 Studentica
22.12 Ribica 33
Javite ako sam koga zaboravila.
Super mi je popis i komentari iskusnih mama. Puno znaci nama neiskusnima. Moram priznat da sam se malo sokirala kad sam vidjela popis i koliko toga nemam ali planiram iza nove godine krenut u ozbiljnu kupnju. Imam ove velike stvari, ali nemam kozmetiku, robu.. Gdje ste uzimale obicne bodiće na preklop?
Nisam vidjela nosni aspirator na popisu.. Trebam li to i koji je najbolji?
Bubamaza moras mirovat jer je cerviks na 30 ili jer je uloziv?
Sortiraj odgovore
Najstariji