Pozdrav zanima me slijedeće ako neko zna u stalnom radnom sam odnosu od 1.9.2014 sam na komplikacijama i sad bi trebala otvoriti porodiljni imam li onda pravo na godišnji iz 2014 nakon porodiljnog i hoću li imati pravo na godišnji odmor 2015 ako se vratim na posao nakon 6 mjeseci porodiljnog tj. negdje početkom 10 mjeseca 2015
Ako sam uspjela pohvatati te datume, koliko znam gubiš pravo na godišnji iz 2014. ako ga ne iskoristiš do 30.06.2015. odnosno iznimno zbog porodiljnog dopusta do 30.09.2014. Koliko znam tako je po zakonu, mislim da se ništa nije mijenjalo i zato su meni moji na poslu rekli da iskoristim godišnji prije porodiljnog. Godišnji iz 2015. imaš pravo iskoristiti kad god hoćeš do 30.06.2016. Kako to da nisi prije komplikacija iskoristila preostali godišnji?
Dobro jutro,
Imam jedno pitanje i nadam se da ce mi netko znati odgovoriti i moći pomoći.
Zaposlena sam od 01.10.2010. na neodredeno, prvo dijete sam rodila 30.03.2013. i najnormalnije sam prvih 6mj imala svoju placu, a onda 2660kn. Nakon isteka porodiljnog uzela sam 2 mj neplaceno i vratila se na posao 01.06.2014. Ubrzo sam ostala trudna i termin za porod mi je 05.05.2015. a na porodiljni cu ići s 01.04.2015. Znaci da sada imam samo 10mj staza neprekidno, zbog ona 2 mjeseca neplacenog? A obzirom sam u zadnje 2 godine vec bila na porodiljn da li zadovoljavaju onaj kriterij od 18mj u zadnje 2 god tj. da li mi je staz isao normalno i dok sam bila na porodiljnom ili je to zakonski nekako drugacije uredeno? Uglavnom zanima me da li cu sada opet prvih 6 mj dobivati svoju punu placu ili nešto manje i koliko je to manje?
Puno hvala
Dobro jutro,
Imam jedno pitanje i nadam se da ce mi netko znati odgovoriti i moći pomoći.
Zaposlena sam od 01.10.2010. na neodredeno, prvo dijete sam rodila 30.03.2013. i najnormalnije sam prvih 6mj imala svoju placu, a onda 2660kn. Nakon isteka porodiljnog uzela sam 2 mj neplaceno i vratila se na posao 01.06.2014. Ubrzo sam ostala trudna i termin za porod mi je 05.05.2015. a na porodiljni cu ići s 01.04.2015. Znaci da sada imam samo 10mj staza neprekidno, zbog ona 2 mjeseca neplacenog? A obzirom sam u zadnje 2 godine vec bila na porodiljn da li zadovoljavaju onaj kriterij od 18mj u zadnje 2 god tj. da li mi je staz isao normalno i dok sam bila na porodiljnom ili je to zakonski nekako drugacije uredeno? Uglavnom zanima me da li cu sada opet prvih 6 mj dobivati svoju punu placu ili nešto manje i koliko je to manje?
Puno hvala
Sukladno odredbama članka 66., stavka 2. Zakona o radu, za vrijeme neplaćenog dopusta prava i obveze iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom miruju, ako zakonom nije drugačije određeno.
Dakle, u slučaju kako ste opisali nije došlo do prekida radnog odnosa, već do mirovanja, te bi u skladu s tim Vaš poslodavac trebao u Vaš radni staž računati i razdoblje prije nego što se koristili pravo na mirovanje radnog odnosa, osim ako nekim posebnim zakonskim propisom nije određeno drugačije. U staž se ne računa razdoblje koje ste proveli na mirovanju radnog odnosa.
MojPosao.net - Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa? http://www.moj-posao.net/Savjet/73878/Racuna-li-se-u-radni-staz-razdoblje-mirovanja-radnog-odnosa/13/#ixzz3SN3vHPwx
Prema ovome, ispada da nemate prekid. Najbolje je provjeriti s poslodavcem.
Bok, zanima me porodiljna naknada za neposlene, da li je 1663 kn svih 12 mjeseci? Meni je ovaj mjesec dosla 1100kn pa mi nije jasno jel to neka greska? Ili je tako druga polovica godine? ( posto je proslo 6mj)
Ipak je 1663, kao dvi odvojene su bile uplate, moja greska :)
22.07.2014. <3
22.07.2014. <3
Je li jos vridi da triba bit prijavljen na biro? Jer ja ne radim, ali nisam ni prijavljena na biro jer mi nije imalo smisla se prijavljivati.
Je li jos vridi da triba bit prijavljen na biro? Jer ja ne radim, ali nisam ni prijavljena na biro jer mi nije imalo smisla se prijavljivati.
Novčana potpora
Korisnik za vrijeme korištenja prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada ima pravo na novčanu naknadu u iznosu 50% proračunske osnovice mjesečno (1.663,00 kune).
Specifičnosti i posebni uvjeti
Korisnik ostvaruje predmetno pravo pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:
1. da je hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj,
2. da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 3 godine,
3. da je zdravstveno osiguran prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju,
4. da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio:
[ul]
[li]u roku od 90 dana od dana završetka redovitog školovanja ili studija ili 30 dana od dana završnog ispita[/li][li]u roku od 30 dana od dana prekida redovitog školovanja ili studija ili[/li][li]u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog privremene nesposobnosti za rad, ako u trenutku prestanka tih okolnosti ima najmanje 6 mjeseci neprekidnoga radnog staža. S tim da se smatra se da nezaposleni roditelj ispunjava posljednje navedeni uvjet ako je do prestanka njegova vođenja u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje došlo:
[ul]
[li]radi ostvarenog primitka prema propisima o porezu na dohodak, na koji se obračunavaju doprinosi za obvezna osiguranja prema posebnim propisima, odnosno[/li][li]radi korištenja prava iz ovoga Zakona.[/li][/ul][/li][/ul]Također valja napomenuti da korisnici koji izgube status u obveznom zdravstvenom osiguranju, a nisu u roku od 30 dana stekli novi status osigurane osobe kod HZZO-a, gube pravo na daljnje korištenje ovog prava.
http://www.hzzo.hr/rodiljne-i-roditeljske-potpore
Tako piše na stranicama hzzo-a, a sad jel se u praksi drže toga 100%, ne znam jer nemam iskustva s tim.
https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji