Porodiljna naknada

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Mum of four
    25. Rujan 2014. 10:21

Čuvanje trudnoće

Nijedna trudnica ne ide na bolovanje zbog čuvanja trudnoće iz hira, nego zato što je tako odredio njezin ginekolog. Medicinski razlozi za rizičnu trudnoću u pravilu znače odlazak na bolovanje, koje se nastavlja rodiljnim dopustom. Na čuvanju trudnoće naknada maksimalno može iznositi 4260 kuna, bez obzira ako trudnica ima veću plaću od toga. Iznos naknade za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći je limitiran i iznosi maksimalno  4.257,28kn.

Kad počne rodiljni dopust, uzima se prosjek plaće zadnjih šest mjeseci i oni su iznos za naknadu prvih šest mjeseci djetetova života. Ako se na rodiljni dopust ide direktno sa bolovanja zbog komplikacija u trudnoći, on počinje 45 dana prije poroda. Dokumentacija koja se prilaže u slučaju prijelaza s komplikacija na rodiljni dopust jest slijedeća: dva primjerka Zahtjeva za isplatu naknade plaće za obvezni rodiljni dopust (formular dobivate u HZZO-u), zatim vlastoručno potpisana izjava da se iznos rodiljne naknade isplaćuje na Vaš tekući račun (također se podiže u HZZO-u). Treba još izvješće o bolovanju (tzv. doznake). Prosjek plaće nije potreban jer se uzima onaj prosjek koji je predan prilikom otvaranja komplikacija. Majke koje nemaju dovoljno staža (minimalno 12 neprekinutih mjeseci), tijekom bolovanja zbog komplikacija u trudnoći primaju oko 830 kuna

https://lb1f.lilypie.com/qFUUp1.png

Mum of four
    25. Rujan 2014. 12:09

uzima se projsek prije odlaska na bolovanje

https://lb1f.lilypie.com/qFUUp1.png

• Jel22
    25. Rujan 2014. 16:01

Haval na odgovoru...sve jasno, nema povratka na posao kada se otvori bolovanje

-

dobriduhcasper
    27. Rujan 2014. 16:46

Evo da pozdravim sve buduce mamice i one koje su to vec postale. Imam jako specifičan primjer za porođajnu naknadu. Sad sam u 37 tjednu trudnoće i do sada sam bila na komplikacijama i dobivala puni iznos 4200 kn. Inace radim kao sezonac ali sam ispunjavala uvjet staža 18 mjeseci sa prekidima u dvije godine. I tako otvorim ja porođajni 5. 09. 2014  da bi me gospođa sa hzzo zvala 20.09. da m kaze da mi je porođajni ipak 1663 kn(minimalni iznos) jer se ne priznaju u staž mjeseci od prekovremenih sati i da mi fali 10 dana.Jer kao od prosle godine je novi zakon kojim prekovremeni sati ulaze u mirovinski staz ali i ne u staz kada se traze neka novcana prava, a na zavodu za zaposljavanje se priznaju ti sati pa sam na temelju istih imala i punu novcanu naknadu kao nezaposlena 3 mheseca.Šok!! Ako ima netko da je prošao slicnu situacijumolila bi da mi objasni jer više ništa ne razumijem.. hvala puno :-/

• Borksi
    29. Rujan 2014. 00:14

Molim vas pomoć..trudna sam 5tj. ; radim posao koji je strašno naporan i razmišljam o odlasku na bolovanje komplikacije u trud..međutim trebala bi kroz 3 mh preći na novi puno manje zahtjevan posao kod drugog poslodavca pa me zanima da li ja sada mogu otvoriti bolovanje na komplikacije i kod prelaska na novi posao vrariti se na posao do obvezih 45 dana..hvala!

Borksi

kimito
    29. Rujan 2014. 10:41

Imam pitanje, ProudMomy, sigurna sam da znaš odgovor.. :) Dakle, trenutno sam na komplikacijama, znam da moram ići na porodiljni 45 dana prije, međutim, moji ciklusi su dugi i zbog toga mi se trudnoća računa od početka za dva tjedna manje, ali svejedno porodiljni mi se otvara po zadnjoj menstruaciji tako da meni porodiljni kreće 10.10. a termin mi je tek 5.12. Moje pitanje je da li to znači da će moja godina porodiljnog završit kad će mi dijete imat deset mjeseci ili se porodiljni računa od termina rođenja? Ako je tako. znači li ti da će mi porodiljni trajat 14 mjeseci s obzirom da je razlika između termina i otvaranja porodiljnog dva mjeseca? Kako je sa naknadom u tom slučaju? Nadam se da sam bila jasna..

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.