Pozdrav, molila bih vas da mi kažete kojeg datuma u mjesecu se isplaćuje naknada za čuvanje trudnoće. hvala unaprijed
Drage mame,
Imam pomalo kompliciranu situaciju u vezi naknada. Dakle, imam unutar 2 godine godinu i 7 mjeseci staža, što znači da imam pravo na porodiljnu naknadu. Tu se inače broji i staž bez zasnivanja radnog odnosa (na kojem sam bila godinu dana), kao i čuvanje trudnoće, bolovanja i slično. Međutim, ono na što nemam pravo je naknada za vrijeme čuvanja trudnoće. Trebala bih imati 9 mj staža neprekidno ili godinu dana s prekidom, ALI ne broje staž za 1600 kn. Pa tko je tu lud? Prvo te sile da radiš za 1600 kn, a onda te jpš kažnjavaju za to. Ali nema veze, moram odradit još 2 mjeseca da bih imala 9mj nerekidno pa mogu ići čuvati trudnoću ako će trebati (nije da želim, al radim dosta rizičan posao pa ću možda morati).
E sad ide moje pitanje. Na ovom poslu sam na određeno. Nakon 3 mjeseca što se beba rodi ostat ću bez posla. Koliko sam shvatila, država me tu štiti pa ću primati punu naknadu i dalje za prvih 6 mj, ali padam na 1600 za drugih 6 mj, bez obzira što sam imala ostvaren staž. Da li je moguće da ja nađem drugi posao dok sam još na prvih 6 mj pa da nastavim primati 2600 umjesto 1600? Sestra bi me mogla kod sebe zaposlit možda. Ali da li se onda rade novi obračuni primanja pa ispada da nisam imala primanja s posla zadnjih 6 mj? Kao što je nekome tu bio slučaj tko je prvo čuvao trudnoću pa se mislio vratit na 2 mj radit pa ispada da ti se primanja preko hzzo ne broje u obračun. Nadam se da sam bila jasna, malo je komplicirano.
I još jedno pitanje, kad nebih to radila, nego pala na 1600 drugih 6 mj, da li ja onda imam pravo prijaviti se na burzu (premda će proći 9 mjeseci od prekida ugovora na određeno) i primiti naknadu za nezaposljene, jer sam ostvarila na nju pravo? A ne mogu se prijaviti na burzu dok primam naknadu sa hzzo još dok sam na porodiljnom.
Unaprijed puno hvala na odgovorma!
Ovu info provjeri na HZZO-u, jer ne znam da li se nesto promjenilo. Ugl. kod promjene poslodavca tijekom porodiljnog, potrebno je zatvoriti porodiljni, poceti raditi, pa tek onda ponovno otvoriti porodiljni. E sad s obzirom na to da se porodiljni zatvara, pa ponovno otvara, bit ce potrebno opet donijeti R1 obrazac, na kojem bas i nece biti neki ludi iznos, jer da primanja sa HZZO-a nece biti na njemu, vec samo uplate od strane poslodavca. Ono sto mozes napraviti, jest doista poceti raditi u novoj firmi i raditi cca 6 mj da primis 6 placa, pa onda iskoristiti ostatak porodiljnog.
Ako ne bi radila, nakon zavrsetka porodiljnog, imas pravo na naknadu s burze, na koju se trebas prijaviti najkasnije u roku od 30 dana od dana zavrsetka porodiljnog dopusta.
http://proudmomy.blog.hr/
10.03.2013. Maksim 💙
04.06.2018. Aleksandar 💙
Puno hvala na odgovoru! Nebih baš htjela ostavit bebu od 6 mjeseci i otić radit pa mislim da će biti ova druga opcija s burzom. Utješila si me da se bar na nju mogu prijavit i da će mi dati naknadu, premda će proći 8 mjeseci od kad ću ostati bez posla.
Sortiraj odgovore
Najstariji