Bok svima...evo ja brojim jos 6 tjedana do poroda. Prva beba. Decko. 10.07. imam prvi pregled u TA. Isla sam ovaj mjesec na trudnicki tecaj u vinogradsku pa cu probat ukratko sve ispricati sto su nam rekli. Trajao je pet dana..pon-pet. Obisli smo i rodiliste i odjel. Mi smo bili velika grupa, 50 parova pa smo u oblizak isli u tri grupe. Prvi dan nam je bila dr. Gall ginekologinja, drugi dan neonatologinja i sestra Zila, treci dan dr. Pešić anesteziologinja, cetvrti primalja Natalija i zadnji dan nutricionist. Sto se samo rodilista i poroda tice najvise smo culi od primalje Natalije. Rađate u svojoj spavacici ( savjetovala je za sam porod uzeti neku staru zbog krvarenja itd pa da vam je nije zao poslije baciti, poslije za na odjelu mozete uzeti sto vam je udobno, bilo pidzama bilo opet spavacica). Za bebu ne treba nista nositi, dobijete paket pelena i vlaznih maramica Violeta. Robicu za bebu za izlazak jedino treba imati naravno ali to vam muz moze naknadno donijeti. Sto se mobitela tice, u rađaoni/boxu ne mozete ga imati. Nakon poroda slobodno da se mozete slikati itd. U box mozete uzeti vodu za piti ( smije se piti ali pomalo gutljaj po gutljaj), ne odjednom pola litre), rekla je da si uzmemo bocu sa rasprsivacem za osvjeziti lice za vrijeme trudova/poroda, i mozete si snimiti muziku na mp3, ipod sto vec imate i slusati za opustanje. Imaku oni tamo radio al ne cuje se u svim boxevima. Na mob ne jer ga ne smijete imati u boxu.
Lopta, stolcic, kada...imaju 3 lopte i slobodno mozete traziti davam daju i sjediti na njoj...ukoliko je sve i redu s bebom i s vama ne morate cijelo vrijeme lezati. Stolcic...ne preporucaju prvorotkama, al mislim da mozete pitati. Kadu imaju ali ne koriste. Rekla je primalja da za porod u vodi glavni preduvjet je potpuno uredna trudnoca i svi brisevi uredni. Bez toga nista. E da, kad dodete u rodiliste, muz moze k vama nakon sat vremena( vi za to vrijeme obavite pregled i klistir). Jedino nisam zapamtila da li ga puste tek kad ste u boxu ili moze i ako vas stave u predrađaonu. Muzevi slobodno mogu izaci van boxa ako trebaju, samo treba trazit sestru jer mora zatvoriti druge boxeve da on izađe. Muz ne treba imati odslusan tecaj. Ukoliko vam muz, decko ne zele biti na porodu slobodno moze biti netko drugi koga odaberete. Njima ne smeta. Nakon vaginalnog poroda bebu odmah dobijete na prsa i bude s vama mislim sat-dva. E sad, odjel. Odmah da napomenem, nemaju sve sobe svoje kupaone. Sobe na desnoj strani imaju, neke svoju kupaonu, a negdje dvije sobe dijele kupaonu izmedu te dvije sobe. Naravno da ne mozete znati gdje ce vas staviti. U nacelu u sobe s kupaonama stavljaju rodilje koje su imale carski. Da im olaksaju hodanje do wc-a. Sobe s lijeve strane nemaju kupaonu. Koristi se zajednicka na hodiku koja ima 4 tusa+ moze se koristiti kupaona na patologiji trudnoce sto je odmah u produzetku istog hodnika. Bebe su s vama u sobi stalno, ali naravno mozete traziti da ih odnesu u sobu za bebe ako se zelite odmoriti, pogotovo odmah nakon poroda. I u rodilistu i na odjelu je jako vruce. No to ste znale 😀
Vazno: obavezno si ponesite nesto za jesti za nakon poroda. Neke kekse, cokoladice, sok preporucuju od tamnig voca- brusnica, crni ribiz itd). Jer ukoliko rodite u noci nece vam imati sta dati za jesti a bit cete gladne. Posjete su popodne cini mi se od 16:30 do 17:00 ako sam dobro vidjela natpis na vratima. No ukoliko vam bilo sto treba muz ili netko drugi vam to u bilo koje doba dana moze donijeti. Samo pozvoni na odjel, kaze sestri za koga je i sestra vam donese. Tada ne moze k vama nego tek u vrijeme posjeta. Za vrijeme posjeta muz moze doci u sobu. Recimo ako vam dode muz i jos netko u posjetu muz ostane s bebom u sobi a vi odete van u hodnik gdje se primaju posjete k toj drugoj osobi. Beba ne moze na hodnik. I samo jedna osoba smije u sobu kad su posjete. Jos su rekli da ne nosimo puno osobnih stvari jer u sobama nema ormara i nemate gdje drzati puno toga. Eto, ako sam nesto izostavila pitajte.
Bas ste divne i hvala na detaljnim opisima!!! 😊
Ja cu u uto drugi put u TA. Zadnji puta mi je bilo.malo.manje plodbe vode pa me dr zato narucila vec za tjedan dana. Tada cu biti punih 37tj trudna.
Sve sto opisujete mi zvuci stvarno lijepo, jako je vazno da je osoblje susretljivo. Jedino me vrucibe strah. Strasno se znojim i onda me odmah pocne boljeti glava i to bude gadno...Ali sve ce to proci... Samo da beba bude dobro. Sve nase bebe!!! ☺☺☺
Super !! Hvala na opsirnom opisu 🤗🤗 bar okvirno da znamo sto nas ceka 😊
Ima jedna stvar koja je još bitna. Odvojite si stvari za prvo tuširanje poslije poroda tako da sestre ne trebaju kopati vam po torbi i tražiti sve to. Dakle, ručnik, gel za tuširanje, spavaćica, ulošći i one prežaste gaćice u neku posebnu vrečicu staviti. Ako koga što još zanima, može slobodno i mene pitati jer sam ja u Vinogradskoj na odjelu patologije trudnoće. Spremna podijeliti sviježe informacije s vama.
Bas ste divne i hvala na detaljnim opisima!!! 😊
Ja cu u uto drugi put u TA. Zadnji puta mi je bilo.malo.manje plodbe vode pa me dr zato narucila vec za tjedan dana. Tada cu biti punih 37tj trudna.
Sve sto opisujete mi zvuci stvarno lijepo, jako je vazno da je osoblje susretljivo. Jedino me vrucibe strah. Strasno se znojim i onda me odmah pocne boljeti glava i to bude gadno…Ali sve ce to proci… Samo da beba bude dobro. Sve nase bebe!!! ☺☺☺
Faustina i ja se uzasno znojim i imala sam jake glavobolje u pocetku ali sam primjetila sa se to rijesilo sa povećanim unosom vode pa eto ako vec nisi pokušaj😉... ja popijem i do 4l vode dnevno
Pinkica mene zanima dali se jos za vrijeme vizite vrsi pregled? Čisto da znam dal da uzmem spavacicu ili pidzamu🤔
Sortiraj odgovore
Najstariji