Pozdrav cure! Baš je divan sunčan dan i danas i baš mi je godila mala šetnjica.
Ja sam sa 14 tjedana imala +3,5 kg više nego sa 6. Prije toga se valjda 100 godina nisam vagala jer mi se uvijek zacrni prd očima kad vidim koliko vaga pokaže. Prije trudnoće sam imala valjda nekih 40-42 kg na svojih 163, 164 cm. Sad u utorak idem kod svog gin i živo me zanima koliko sam dobila kg u 3 i pol tjedna.
Primjećujem isto ono što je i blu5 rekla. Ujutro neki mini trbuščić, a navečer ko da sam progutala rukometnu loptu. Baš si smješno izgledam. Moje stare hlaće već nekih tjedan dana čekaju bolje dane. Lijepo ih obučem, ali zakopčat gumb, a da me sve ne stišće je nemoguća misija.
Imam jedno pitanjce za našu stručnjakinju Matie. Kada sam se poslijednji put docjepljivala protiv tatanusa u 8. razredu imala sam veoma jaku reakciju te kada sam se trebala u 4. srednje ponovno, školska doktorica me se nije usudila uopće pikati zbog toga. Mene sad zanima dali će moje djete imati bilo kakvih problema zbog toga jer sam negdje na netu našla da se one trudnice kojima je prošlo više od 10 god od zadnjeg docjepljivanja moraju docjepiti te dali moje djete također može razviti preosjetljivost na to cjepivo. Hvala unaprijed.
Komibinrani probir je ovo što si napisala da je 250 eura, ali u nas je to besplatno, a ovaj od 500 eura bi bili neinvazivni prenatalni testovi koji se mogu raditi već od 10 tj trudnoće tipa Nifty, Harmony itd, i to kod nas košta oko 5000 kn
Ofnice meni je rekla doktorica da sto se tice otkrivanja Downa i ostalih kromosomopatija i anomalija moze se raditi amniocenteza, to pokriva Kasa tj Osiguranje, a ima neki test da se radi uzv i vadi se krv isti dan, to kosta 250€ i ima neki sto kosta 500€ da ti izvade krv i sve ti mogu iscitati iz nalaza krvi, spol, poremecaje kromosoma..
Mi smo mladi par, prva beba i nema Downa u obitelji tako da nismo radili nista od toga.
Mislim da cijene variraju od doktora do doktora.
To je cak skuplje nego da si kod nas radila kombinirani probir kod Podonika, Eljuge ili Harni (800kn u prosjeku)... Ali to je normalno. Svi moji prijatelji ako rade npr. implantantne/zube, a ne zive vise u hrvatskoj dođu u Zagreb. Jednostavno cijena rada u Hrvatskoj.
Inace socijalni ginekolog te moze poslati u bolnicu obaviti pretragu besplatno (ako ima razloga). A od nekih frendica sam cula da ti kazu da ako zelis da si to privatno platis... Za puno manje novaca dobijes jednaku ili bolju uslugu.
Ja moram reci da pošto puno putujem sam definitvno odusevljena koliko kod nas za odredenu kolicinu novaca usluge dobijes.
Onda ocito nisam radila. Svakako cu pitat na pregledu.
Sundi slazem se sa tobom. Koliko je ovdje u Njemackoj sve bolje opremljeno kod doktora i koliko su ispred hr toliko su neke stvari u skuplje,a koliko vidim sad po vasim pricama vi imate puno vise pretraga u hr. Ovdje su gin u trudnoci "ograniceni" na uzv, pregled krvi urina tj sve ono sto se desava u trudnoci, ako si recimo imala prije trudnoce nekih problema oni za to ne zele niti cuti. Ja recimo od malih nogu imam problema sa stitnjacom i kad sam dosla tu rekla sam to odmah gin a ona mi je samo rekla ja se s time ne bavim, ako ti mislis da ces imat nekih problema obrati se dr opce prakse...
Sve mogu u Onome koji me jača <3
Sundi slazem se sa tobom. Koliko je ovdje u Njemackoj sve bolje opremljeno kod doktora i koliko su ispred hr toliko su neke stvari u skuplje,a koliko vidim sad po vasim pricama vi imate puno vise pretraga u hr. Ovdje su gin u trudnoci "ograniceni" na uzv, pregled krvi urina tj sve ono sto se desava u trudnoci, ako si recimo imala prije trudnoce nekih problema oni za to ne zele niti cuti. Ja recimo od malih nogu imam problema sa stitnjacom i kad sam dosla tu rekla sam to odmah gin a ona mi je samo rekla ja se s time ne bavim, ako ti mislis da ces imat nekih problema obrati se dr opce prakse…
Jesi onda isla doktoru opće prakse? Mislim da kod nas svi ginekolozi provjere hormone štitnjace. To može biti dosta opasno.
Kod nas je cijena poroda u privatnoj klinici oko 20 000kn za boravkom u privatnom apartmanom, primaljom i doktorom cijelo vrijeme uz tebe. Imam prijatelje u americi koji rade kao asistenti na jednom sveucilistu i u osnovno zdravstveno osiguranje ne spada porod i to u obicnoj bolnici bez komplikacija dosao ih je 150000kn naravno drugo dijete se rodilo u hrvatskoj jer jos nisu otplatili kredit.
Majko moja mila, uspjela sam napisati roman, koji naravno ne mogu ovdje objaviti (sva sreca!). Ukoliko nekog zanima odgovor, stavit cu link na google doc, pa svi mozete vidjeti. Ovdje cu staviti pitanja koja sam dobila :)
Anjaaa me upitala par pitanja
1. Postoji li studija o cjepljenju provedena na grupi cijepljene i necijepljene djece za cjepiva infanrix, hexacima, priorix?
2. Kako se provode istraživanja? Pošto sam upućena da se cjepiva ne smatraju pod lijekove pa ne prolaze tako stroge kontrole. Koliko su te kontrole stroge naspram istraživanja ljekova?
3. Postoji li ijedno durgo objašnjenje zbog čega je autizam u konstantnom rapidnom porastu u zadnjih 50-ak godina?
4. Je li sigurno u uporabu pustiti cjepivo u čijem uputstvu piše da je pod dodatnim praćenjem?
Ofnica je pitala
-jesi li ikad proučavala sastav cjepiva, kvalitetu i porijeklo istog koje se primjenjuje u HR?
Link na odgovore
https://docs.google.com/document/d/1sW9qmTol64kCp8HuxKlpxUOicUNbcE3aA0A5WpGL1xc/pub
Ne ustrucavajte se pitati me sta god Vam treba saznati.
I evo muz me zamolio da podijelim njegovu salu s vama, kaze da pratite sta Trump govori i da zakljucite da je upravo suprotno tocno. Prije par dana je izjavio da vakcine uzrokuju autizam, pa izgleda da imamo do sada najveci dokaz da to nije istina :)
Matie89, hvala puno na odgovorima, svakako ću ih proučiti. Sviđa mi se ovo što si napisala: "Mislim se raspitati ako se mogu vakcine dati kroz dulji period, da nisu bebe bombardirane odjednom svim i svacim, toga me strah."
To i ja baš razmišljam...jer evo kaže mi frendica da njen mali sad ima 4 mjeseca, a već je bio 3 puta na cijepljenju uz ono prvo cjepivo u rodilištu. Nekako mi se to sve zgusnuto čini jer bebice dobivaju hrpu cjepiva u kratko vrijeme, a nemaju niti još svoj imunitet. Ja sam za odgađanje cjepljenja i upravo za ovo što veliš, za davanje vakcina kroz dulji period.
Sundi na prva dva pregleda sam isla u hr kod svoje gin i ona mi je vadila krv te zapisala u trudnicku da mi je TSH 3.74 i niti ona nije nista spomenula u vezi toga jer po njenom je to bio ok nalaz. Ova gin u njem je rekla to sto sam vec napisala jer oni ovdje to ne smatraju toliko bitnim za trudnocu, pogotovo ako ja nemam nikakve simptome tako da nisam uopce isla dalje to kontrolirati. Jesam mozda pogrijesila? Ja osobno nemam nikakvih smetnji, beba se super hvala Bogu razvija, ne znam evo..
ajme ovo za Ameriku, ne mogu vjerovat koje su to cifre :O
Sve mogu u Onome koji me jača <3
Sundi slazem se sa tobom. Koliko je ovdje u Njemackoj sve bolje opremljeno kod doktora i koliko su ispred hr toliko su neke stvari u skuplje,a koliko vidim sad po vasim pricama vi imate puno vise pretraga u hr. Ovdje su gin u trudnoci "ograniceni" na uzv, pregled krvi urina tj sve ono sto se desava u trudnoci, ako si recimo imala prije trudnoce nekih problema oni za to ne zele niti cuti. Ja recimo od malih nogu imam problema sa stitnjacom i kad sam dosla tu rekla sam to odmah gin a ona mi je samo rekla ja se s time ne bavim, ako ti mislis da ces imat nekih problema obrati se dr opce prakse…
Sada ispada da se kod nas puno toga više dobije besplatno, sad sam šokirana... Pandice, za taj probir, nije obavezno njega raditi...ali ako na uzv doktor izmjeri nuhalni nabor (to je nabor na vratu bebe), i on pokaže više od 2,5, postoji mogućnost neke od anomalija pa treba napraviti dodatnu pretragu. E tada se ide na probir pa se opet mjeri nabor i vadi se krv, i rezultat toga svega je xy vjerojatnost da bi beba MOGLA imati neki sindrom (Down, Edwards ili slično). Meni je moja ginica rekla odmah da je nuhalni nabor 0,7 i pitala me jel hoću ići na dodatnu pretragu, makar nema indikacije, rekla sam da hoću da kao budemo mirni(a i džaba je pa me ništa ne košta).
Prijateljici sam rekla da kad planira raditi 4d, nek radije ga napravi tu jer je kod nas oko 500kn, a u Njem mi je rekla da je oko 100eura. Ispad da je kod nas sve jeftinije...ali cure, uzmite u obzir da je kod nas puno niži standard i da je prosjećna neto plaća 700eur dok je u Njemačkoj oko 1500eura.
Sundi na prva dva pregleda sam isla u hr kod svoje gin i ona mi je vadila krv te zapisala u trudnicku da mi je TSH 3.74 i niti ona nije nista spomenula u vezi toga jer po njenom je to bio ok nalaz. Ova gin u njem je rekla to sto sam vec napisala jer oni ovdje to ne smatraju toliko bitnim za trudnocu, pogotovo ako ja nemam nikakve simptome tako da nisam uopce isla dalje to kontrolirati. Jesam mozda pogrijesila? Ja osobno nemam nikakvih smetnji, beba se super hvala Bogu razvija, ne znam evo..
ajme ovo za Ameriku, ne mogu vjerovat koje su to cifre :O
Moju su sister slali kod endokrinca jer je presla 3 i bila je na terapiji. To valjda ovisi o ginekologu.
Možda da ipak posjetis doktora opce prakse pa nek ti izvade hormone ionak ti je besplatno ako imas vremena.
Zapravo najveci problem je prvo tromjesjecje i uopce ostat trudan sa problemima sa štitnjačom. Ja sam to vadila kao pripremu za trudnocu opcenito.
Prema smjernicama multidisciplinarne radne skupine liječnika specijaliziranih za bolesti štitnjače i Američke udruge za štitnjaču (ATA), ginekolozi preporučuju kako bi idealne gornje referentne vrijednosti tireotropnog hormona (TSH) bile u prvom tromjesečju trudnoće 0.1-2.5 mIU/L, u drugom tromjesečju 0.2-3.0 mIU/L, a u trećem 0,3-3,0 mIU/L.
Ako ne planiraš ostatit trudan onda te u hrvatskoj ne dave sa terapijom do 5.8.
Matie svaka ti cast na odgovorima.
Ja sam danas iskoristila suncano vrijeme i to sto mi je dragi slobodan pa smo uzeli psa i otisli u setnjicu i moram priznati da mi je bas pasalo. Ali sad sam se najela i oci se laaagano zatvaraju.
https://lb1f.lilypie.com/XPQ8p2.png
Sortiraj odgovore
Najstariji