Beba Zdravlje i njega bebe 18. listopada 2019.

Zastrašujuće fotografije upozorenja: Dijete skoro umrlo zbog poljupca

Foto: Charlotte Louise Jones / Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka Charlotte Jones odlučila je upozoriti ostale roditelje da budu oprezni nakon što se njezin mališan Ellis zarazio herpesom opasnim po život

Kada se mališan Ellis nekoliko dana nije osjećao dobro, njegova majka Charlotte Jones, odvela ga je kod liječnika opće prakse. Liječnik je mislio da ima upalu krajnika. No, za nekoliko dana se njegovo stanje pogoršalo i ubrzo nakon toga dijagnosticiran mu je virus herpes simpleks ili HSV-1.

Prema Medicinskom priručniku "herpes simpleks je zarazna bolest koja dovodi do pojave malih, bolnih, tekućinom ispunjenih mjehura na koži ili sluznicama. Međutim, virus može postojati u koži, a da ne uzrokuje očiti mjehurić; virus u takvom stanju može služiti kao izvor zaraze drugih ljudi. HSV1 je uobičajeni uzročnik hladnih rana na usnama (herpes labijalis) i rana na rožnici oka (keratitis izazvan herpes simpleksom). Obično prenosi dodirom s lučevinama iz usta ili oko usta."

On nije opasan za odrasle, ali za bebe, pogotovo sa slabijim imunološkim sustavom, može biti smrtonosan.

Možda te zanima... Mama skoro izgubila bebu zbog poljupca: 'Nemoj biti ta osoba' Beba

Mamino upozorenje

Ellis je nakon što je zaražen virosom HSV1 završio u bolnici. Njegova majka, Charlotte na Facebooku je objavila fotografije koje prikazuju stanje mališana te je odlučila upozoriti ostale roditelje da budu oprezni kada drugi ljudi, pogotovo koji imaju simptome prehlade ili herpesa, pokušavaju poljubiti ili čak doticati malenu djecu.

"Imali smo sreće i Ellis kroz sve to prolazi kao 'veliki', ali sve je moglo i drugačije završiti", rekla je Jones.

10 pravila za prvi posjet bebi: Što mame ne kažu, ali žele da znaš

Kako beba može dobiti herpes

  1. Tijekom trudnoće i porođaja - ako trudnica, buduća majka, dobije genitalni herpes u posljednjih šest tjedana trudnoće, dijete ima rizik da dobije herpes. 
  2. Poslije porođaja - virus se može prenijeti na dijete poljupcem, ako netko tko ima herpes poljubi dijete ili putem mjehurića na dojci majke koja ima HSV-1 i doji.

"Genitalni herpes ima 2 % trudnica. Češće se javlja u trudnoći zbog imunoloških promjena u organizmu trudnice. Uzrokovan je najčešće Herpes simplex virusom tip 2 (HSV 2) , rjeđe Herpes simplex virusom tip 1 (HSV 1). Prenosi se kontaktom, a plod se može inficirati tijekom trudnoće, tijekom poroda i nakon poroda", rekla je Dženis Jelčić, specijalist ginekologije i opstetricije.

Zato - nemoj ljubiti bebu u usta! Čak i ako nemaš herpes na usni, i dalje možeš biti kliconoša bez simptoma.

beba Možda te zanima... Tata bolesne bebe upozorava: Operite ruke prije diranja bebe! Beba

Znakovi da beba ima herpes

Ako sumnjaš da tvoja beba ima herpes svakako provjeri ako ima: 

  • osip na koži, očima ili unutar usana,
  • temperaturu
  • ne želi jesti
  • i ako je dijete letargično/razdražljivo 

Nadalje, općenito bi trebali biti na oprezu i zvati liječnika, ako pokazuje znakove:

  • tromosti
  • iscrpljenosti
  • nereagiranja
  • poteškoća s disanjem
  • brzo diše
  • ima plav jezik ili kožu
  • teško se budi iz sna

Liječnici također upozoravaju da bilo tko s herpesom, posebno herpesom na usnama opere ruke i pokrije ranice ili mjehuriće prije kontakta s bebom. 

Možda te zanima... Poruka babice koju bi sve nove mame trebale izvjesiti na vrata Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.