Beba Zdravlje i njega bebe 19. rujna 2019.

Slomljeni roditelji izgubili bebu staru 6 dana zbog enterovirusa: 'Jedno je dovoljno'

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Denise i Mat Brajkovic izgubili su šest dana staroga sina Juliana od rijetkog enterovirusa samo dva dana nakon što su majka i sin otpušteni, naizgled zdravi, iz privatne bolnice. Podizanjem svijesti u javnosti nadaju se da će priča doći i do drugih roditelja te da će se time izbjeći takve tragedije u budućnosti

Denise i Mat Brajkovic iz Sydneyja izgubili su šest dana staroga sina Juliana od rijetkog enterovirusa. Njegova smrt uslijedila je samo dva dana nakon što su majka i sin otpušteni, naizgled zdravi, iz privatne bolnice Nepean. 

Maleni Julian rođen je s Echovirusom 9, vrstom enterovirusa nakon što ga je dobio za vrijeme boravka u maternici. Njegova majka, Denise Brajkovic, vjeruje da je virus zadobila u shopping centru kada je bila trudna 35 tjedana.

facebook video Možda te zanima... Mama bolesne bebe: 'Kad bih mogla vratiti vrijeme, cijepila bih se' Beba

"Moji simptomi su bili poput gripe - jaka groznica i bolovi u tijelu", napisala je na Facebooku, "učinili su mi krvne pretrage i pretrage urina i sve je bilo u redu. Beba je bila u redu. Otpustili su me i rekli da se odmorim i uzmem Panadol radi temperature."

Testitanje na enterovirus u trudnoći nije praksa

Već sljedećeg dana osjećala se bolje i nastavila je s pripremama za porod. Ni bračni par ni bolnica nisu znali da je enterovirus prebačen na bebu u maternici, jer testiranje na enterovirus nije rutinska praksa.

Enterovirusi su čest uzrok bolesti kod odraslih, koji su odgovorni za oko milijardu infekcija svake godine širom svijeta, a većina njih je asimptomatska. "Budući da se infekcija dogodila u tako kasnoj fazi trudnoće, Julian je bio zaražen, ali nije dovoljno dugo ostao u maternici kako bi mogao dobiti imunitet", rekla je majka.

Julian je rođen - naizgled zdrav - 9. srpnja. Nakon tri dana, počeo je gubiti interes za hranu. "Simptomi su maskirani u tipično ponašanje novorođenčadi", rekla je Denise. "Bio je pomalo nervozan i nije htio jesti. Pitala sam medicinske sestre i liječnike je li to u redu, a oni su me uvjeravali da je to normalno."

Mama upozorava: Nemojte ljubiti bebe!

Četvrtog dana, majka i sin otpušteni su iz bolnice. Dva dana kasnije bilo je jasno da nešto nije u redu - Julian je postao letargičan i odbijao je hranjenje.

"Znali smo da nešto nije u redu", rekla je gđa Brajković, "požurili smo u hitnu službu naše lokalne bolnice i počeli su raditi na njemu." Helikopterom su prebačeni u dječju bolnicu Westmead gdje je dežurni liječnik odmah prepoznao enterovirus.

'Rijetka zaraza. Smrtonosna za dojenčad. Nema lijeka - te riječi je bilo nevjerojatno čuti ", rekla je gđa Brajković prisjećajući se strašnog događaja, "kako je to moguće? U 21. stoljeću?"

Možda te zanima... Mama skoro izgubila bebu zbog poljupca: 'Nemoj biti ta osoba' Beba

"Doktor je došao i rekao da su pokušali sve i da je pretraga mozga pokazala da ima jako krvarenje i da je mozak mrtav. Mat i ja smo tada morali donijeti nezamislivu odluku - ugasiti aparate koji ga održavaju na životu. Julian je umro u našem naručju malo kasnije."

Kampanja 'Jedno je dovoljno' (#1isenough)

Denise Brajkovic navodi kako dijeljenjem ove bolne i nevjerojatne priče želi podignuti svijest o opasnosti kako bi se druge bebe spasile.

Započela je kampanju "Jedno je dovoljno" ( #1isenough) s ciljem da podigne svijest i u medicinskoj struci o opasnostima enterovirusa tijekom kasnije trudnoće.

Respiratorni sincicijski virus posebno je opasan za bebe

Rod virusa odgovoran za brojne ljudske bolesti

Enterovirusne infekcije imaju širok raspon u prezentaciji i ozbiljnosti. Simptomi se mogu kretati od manjih osipa, prehlade ili zamagljenog vida do bolesti kao što su bolest ruku, stopala i usta i encefalitisa.

Ehovirus je vrsta enterovirusa. Kod odraslih se imunološki sustav obično može boriti protiv bolesti. Bebe nemaju razvijen imunološki sustav, ali imunitet mogu naslijediti od majke, samo ako su u maternici dovoljno dugo da to učine.

Liječenje infekcije uglavnom je putem ublažavanja bolova, dok se imunološki sustav bori protiv virusa. Najbolji način da se izbjegne infekcija je prakticiranje dobre higijene, kao što je redovito pranje ruku.

Možda te zanima... Sezona bolesti usta, stopala i šake: Prepoznaj simptome Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.