Beba Zdravlje i njega bebe 24. travnja 2019.

Roditelji zabranjuju posjete bebama svima koji nisu cijepljeni

Foto: Guliver : Stroga pravila tijekom prvog posjeta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pokret koji je sve prisutniji na društvenim mrežama poziva sve roditelje da zabrane posjete novorođenčetu prijateljima i rođacima koji nisu cijepljeni protiv hripavca

"No Vax, No Visit" pokret je koji se naveliko promiče putem društvenih medija. Kroz njega roditelji od svih koje dolaze vidjeti njihovo novorođenče traže da budu cijepljeni protiv hripavca.

Ako pak ne mogu dokazati da su cijepljeni, nemaju dopuštenje da posjete bebu u bolnici, a ni kod kuće i to sve do trenutka dok novorođenče ne bude cijepljeno, odnosno prvih šest tjedana života. Svjesni koliko hripavac može biti opasan, roditelji žele učiniti baš sve kako bi njihovo tek rođeno dijete bilo sigurno.

Možda te zanima... Poruka babice koju bi sve nove mame trebale izvjesiti na vrata Beba

Ovaj neslužbeni pokret promiče Australski zavod za zdravstvo još od 2003. godine i to kao dio strategije za poticanje cijepljenja. Preporuča se tako da se svi koji budu u dodiru s kućanstvom u kojem se nalazi novorođenče cijepe odmah ako u posljednjih deset godina nisu primili cjepivo protiv hripavca.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Strategija je prije svega usmjerena prema roditeljima, bakama i djedovima te svima koji su u redovitom kontaktu s djecom budući da su zbog toga najpodložniji postati izvor infekcije. Dakle, ne promiče se ideja  da baš svi koji dolaze u kratki posjet moraju biti cijepljeni. Osim toga, iako je ideja stvaranja "čahure" oko djeteta privlačna, cijeli pristup ima ograničenja.

Tata bolesne bebe upozorava: Operite ruke prije diranja bebe!

Cijepljenjem posjetitelja ne mogu se eliminirati svi izvori hripavca, važnije je da se majka cijepi u trudnoći

Zato se postavlja pitanje jesu li dokazi na kojima se pokret temelji doista najbolji.

facebook video Možda te zanima... Mama bolesne bebe: 'Kad bih mogla vratiti vrijeme, cijepila bih se' Beba

Naime, cijepljenjem posjetitelja ne mogu se eliminirati svi mogući izvori hripavca, no navodno se može pružiti dodatna zaštita jer bi osnovna zaštita, za prvih nekoliko tjedana bebinoga života, trebala doći još od cjepiva koje je majka primila u trudnoći. Tako je istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da je upravo na taj način cjepivo bilo djelotvorno u 91% slučajeva sprečavanja nastanka hripavca kod male djece.

cjepivo trudnica | Author: Dreamstime Foto: Dreamstime

Možda te zanima... Mamino upozorenje: Beba skoro umrla od herpesa zbog poljupca Beba

Zato australsko zdravstvo preporuča da žene cjepivo protiv hripavca prime između 28. i 32. tjedna trudnoće i to za svaku pojedinu trudnoću. Dakle, ako mame slijede ove upute, cijepljenjem kućnih posjetitelja teoretski se stvara mala dodatna zaštita za dijete pa od cjepiva u tom slučaju više koristi ima onaj koji se cijepi, osobito ako je riječ o starijoj osobi.

Važno cjepivo u trudnoći štiti novorođenče

Dok se u nekim slučajevima članovi obitelji i prijatelji rado cijepe, u drugima pak postoje izolacije novih roditelja od svih drugih i to zbog straha da dijete vode u prostore u kojima su necijepljene osobe. Tako s bebama nerijetko i do njihovoga drugog mjeseca izbjegavaju velike trgovine, škole i igrališta.

Dokazi da cijepljenje kućnih posjetitelja doista znače dodatnu zaštitu za dijete ne postoje, međutim izolacija gotovo sigurno može dovesti do depresije, kako roditelja tako i djece. Zato tu nije riječ o preporuci da se s malenim djetetom koje još nije cijepljeno ne izlazi iz kuće. Osim toga, ako je majka tijekom trudnoće cijepljena, opasnosti gotovo niti nema.

Možda te zanima... Potresan video: Mama pokazala opasne posljedice hripavca Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.