Beba Zdravlje i njega bebe 28. veljače 2020.

Zašto beba povlači noge prema prsima?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čini li ti se da se beba pokušava staviti u položaj fetusa i povlači noge prema prsima? To bi mogao biti znak da se nešto događa u trbuhu. Saznaj zašto bebe povlače noge na prsa i kako ublažiti nelagodu.

Bebama plinovi cijeli dan prolaze kroz crijeva, a ponekad im jednostavno mijenjanje položaja - poput povlačenja nogu prema prsima - može pomoći da se lakše kreće. 

Međutim, u rijetkim prilikama, povlačenje nogu može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja zvanog invaginacija (intususcepcija), koja se događa kada se dio crijeva povuče u sebe, poput teleskopa. To može blokirati prolazak hrane i prekinuti dotok krvi u to područje, a može biti i vrlo ozbiljno. Prema klinici Mayo, intususcepcija je najčešći uzrok crijevne opstrukcije u djece mlađe od 3 godine, iako je uzrok većine slučajeva intususcepcije kod djece nepoznat.

Možda te zanima... 7 znakova zbog kojih se trebaš zabrinuti ako dijete boli trbuh Vrtić

Znakovi intususcepcije uključuju:

  • Iznenadni, glasni plač
  • Povlačenje koljena prema prsima kad plaču
  • Stolica pomiješana s krvlju i sluzi
  • Povraćanje
  • Kvržica u trbuhu
  • Letargija
  • Proljev
  • Groznica

Djeca s intususcepcijom mogu imati jedan ili više gore navedenih simptoma; neki mogu imati bez bolova, dok drugi mogu imati samo bol i nikakve druge simptome. Bol pri intususcepciji dolazi i odlazi u početku, obično svakih 15 do 20 minuta. Te bolne epizode traju duže i događaju se češće kako vrijeme prolazi.

Možda te zanima... Znakovi da beba ima problema s vjetrovima i kako joj pomoći Beba

Što učiniti kada beba povlači noge na prsa?

Da bi mališana oslobodila plinova, pokušaj lagano trljati/masirati bebin trbuh u smjeru kazaljke na satu ili je položi licem prema dolje na koljena, nježno pomičući noge kako bi masirala trbuh. Također možeš pokušati lagano 'udarati' bebu po leđima ili nakon hranjenja držati je uspravno.

Kada se treba obratiti liječniku?

U većini slučajeva beba povlači noge jednostavno kako bi pokušala ublažiti bolove od plinova i to će (zajedno s plinovima) proći. Međutim, ako plaču glasno svakih nekoliko minuta i njihovi krikovi postaju sve glasniji i duži, a ako imaju druge simptome poput vrućice, povraćanja ili krvave ili stolice nalik na sluz, odmah bi trebala nazvati liječnika, koji može postaviti dijagnozu i predložiti liječenje.

Možda te zanima... Zašto dijete ima naduti trbuh i kako možeš pomoći Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ristovadajana
    ristovadajana

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.