Beba Zdravlje i njega bebe 05. siječnja 2021.

Znakovi da beba ima problema s vjetrovima i kako joj pomoći

Foto: Thinkstock ;Grčevi kod beba: Koju hranu izbjegavati?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe po prirodi ispuštaju dosta crijevnih plinova, ali možeš poduzeti neke preventivne mjere kako bi tvom djetetu bilo ugodnije

Novi roditelji su često iznenađeni kako veliki zvukovi izlaze iz tako male bebe. Ustvari, potpuno je prirodno da novorođenčad svakodnevno ispušta glasne vjetrove. To je normalna i uobičajena pojava i iako neke bebe nemaju problema kod ispuštanja vjetrova, druge se zbog toga često osjećaju neugodno. Kako primijetiti da beba ima problema s čestim vjetrovima i kako joj pomoći da ih lakše prebrodi?

Što pratiti?

Bebe nam jednostavno ne mogu reći kada trebaju ispustiti vjetar, a baš kao i s mnogim drugim stvarima vezanima za malu djecu, otkrivanje problema često se sastoji od procesa eliminacije. No, prije nego što okrivite vjetrove, važno je znati nekoliko stvari. Svaka beba ima vjetrove. "Bebe jedu često pa se tako i njihova crijeva miču često i proizvode česte vjetrove", objašnjava pedijatar Ari Brown. Učestalost vjetrova obično nije znak za brigu, kao ni nervozna beba. Za razliku od odraslih, bebe ispuštaju vjetrove s jako malo pristojnosti i puno entuzijazma. "Beba se možda čini da joj je neudobno ili je nervozna kada treba ispustiti vjetar. No, rijetko se događa da beba zaista osjeća neudobnost zbog vjetrova", dodaje dr. Brown.

Možda te zanima... Vodič kroz prehranu bebe: Koliko novorođenče treba jesti? Beba

Ali, ako sumnjate da se vaša beba zbog toga osjeća neudobno i da se vrpolji i podiže noge, možda ima problema s ispuštanjem vjetrova, odnosno možda ima plinove koji 'odbijaju' proći. Najbolji način da potvrdite vaše sumnje je da isprobate neke tehnike koje će bebi pomoći. "Ako se vaša beba osjeća puno bolje nakon ispuštanja vjetra, tada je to znak da je problem upravo u vjetrovima", govori pedijatrica Jennifer Shu.

Ako imate bebu koja često ispušta vjetrove, tada postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi joj pomogli s njima. Počnite sa smještanjem bebe na ravnu površinu, trbuhom okrenutim prema dolje. Polako podižite bebu i nježno joj masirajte trbuh. Ili je stavite na leđa i pokušajte pomicati noge i kukove kao da vozi bicikl. Takvi pokreti često 'razbiju' mjehuriće i omogućuju vjetrovima da lakše izađu. Dr. Brown dodaje kako možete pokušati i s toplom kupkom kako bi olakšali nelagodu

 

Ako i dalje imate nesretnu bebu, svakako biste trebali razgovarati sa svojim pedijatrom koji će vam najvjerojatnije pripisati kapi za vjetrove. Još jedna opcija je uzeti u obzir što bi moglo uzrokovati česte vjetrove i vidjeti možete li na neki drugi način smanjiti ispuštanje crijevnih plinova.

Preventivne mjere

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Vrijeme hranjenja može uključivati puno plakanja, gutanja i sisanja, odnosno drugim riječima - puno zraka, koji se često manifestira putem podrigivanja i plinova. "I dok olakšanje od podrigivanja može biti neposredno, zrak koji izlazi kao plin ima dulje putovanje kroz probavni trakt , kaže dr. Shu i dodaje kako bi roditelji trebali biti oprezni oko podrigivanja bebe tijekom i nakon hranjenja.

beba podrigivanje Možda te zanima... Kada prestaje bljuckanje i kako olakšati podrigivanje? Beba
  • Pusti bočicu da se 'slegne'

Bebe hranjene na bočicu često progutaju više mjehurića. Kako biste to spriječili, nagnite bočicu pod kutem koji ispunjava cijelu bradavicu s mlijekom. "Inače će vaša beba sisati u zrak. Više progutanog zraka znači potencijalno više plina", objašnjava dr. Shu. Ako hranite bebu adaptiranim mlijekom, pokušajte pustiti bočicu da se 'slegne' prije nego što je date bebi. Budući da se bočica često puno trese, na vrhu se nakupljaju mjehurići. 

  • Prilagodi kut

"Kad hranite bebu, pobrinite se da joj glava bude na višem položaju nego trbuh", savjetuje dr. Shu. Bebu treba držati u položaju koji omogućuje da se tekućina polagano spušta na dno dok mjehurići idu prema vrhu. Ako mjehuriće držite bliže površini, prirodno - i najjednostavnije sredstvo za izlazak je putem podrigivanja, a mjehurići koji ostanu zaglavljeni, najvjerojatnije će izaći u obliku plina.

 

  • Razmotri prehranu

Određene vrste namirnica, one koje se teže probavljaju, uzrokuju česte vjetrove, a upoznavanje s krutom hranom može se itekako odraziti na crijevne plinove kod beba. Stoga, ako imate osobito nervoznu bebu koja se muči s ispuštanjem vjetrova, bilo bi dobro razmotriti i njezinu prehranu, kao i vašu. Hrana koja uzrokuje plinove pretvara se u majčino mlijeko, što može značiti dodatne vjetrove za bebu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.