Beba Zdravlje i njega bebe 03. srpnja 2017.

Masaža u 4 koraka ublažava bolne grčeve kod beba

Masaža bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenački grčevi pogađaju od 10 do 30 posto djece. Najčešće se pojavljuju već u dobi od tri tjedna, dok su oko šestog tjedna bolovi najizraženiji i mogu trajati do četvrtog mjeseca. Djetetov trbuščić je napet, napuhnut i ono privlači nožice, odiže glavu i stišće šake. Masažu i vježbe treba provoditi svaki dan tijekom dva tjedna

Razdoblje dojenačkih kolika važan je dio razvoja zdrave osobnosti djeteta. Ako u tom razdoblju roditelj doživi neuspjeh u komunikaciji s djetetom, ono neće lako ući u proces stvaranja sigurne privrženosti u kojem postoji apsolutna harmonija i razumijevanje s primarnim skrbnikom, kaže prof. dr. Milivoj Jovančević, pedijatar s privatnom praksom u Zagrebu i voditelj Centra dječjeg zdravlja.

"Ukratko, ako je majka blokirana zbog svog straha i traume od uplakanog djeteta, to će kod njega stvoriti nesigurnu sliku o svijetu.", upozorava. 

Dojenački grčevi, dodaje, pogađaju od 10 do 30 posto djece. Najčešće se pojavljuju već u dobi od tri tjedna, dok su oko šestog tjedna bolovi najizraženiji i mogu trajati do četvrtog mjeseca. Prate ih iznenadne epizode bolnog plača, bljedilo ili crvenilo lica i bolne grimase. Djetetov trbuščić je napet, napuhnut i ono privlači nožice, odiže glavu i stišće šake, pojašnjava prof. dr. Jovančević. 

beba, kolike, plač Možda te zanima... Neutješan plač zbog grčeva: Prepoznaj kolike i saznaj kako ih olakšati bebi! Beba

Mogući uzroci

Uzrok nije točno poznat, no sigurno ih ima više. Postoje mnoge hipoteze koje su predmetom znanstvenih istraživanja: vezano uz alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka, fiziološku nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera) koja dovodi do pojačanog stvaranja plinova – uglavnom vodika – koja nestaje oko trećeg mjeseca života, zatim pojačani rad crijeva zbog razvoja probavnog sustava.

Smatra se da uzrok može biti i emocionalna napetost majke i stresna situacija u obitelji, a statistike ukazuju i na to da prijevremeno rođena djeca, s porodnom težinom manjom od 2500 grama, imaju trostruko veću učestalost grčeva, ističe dr. Jovančević.

beba plače kolike grčevi Možda te zanima... Kako svojoj bebi mogu olakšati grčeve? Beba

Također, grčevi se ranije pojavljuju ako je dijete na adaptiranome mlijeku (u prosjeku oko 2. tjedna života) negoli na majčinome (u prosjeku oko 6. tjedna). Češći su u majki koje su doživjele stres tijekom trudnoće i porođaja te u majki koje puše. Viša inteligencija, viša životna dob i viša stručna sprema majke također su češće povezani s grčevima. Jednako tako, prvorođena djeca češće imaju grčeve nego njihovi sestre i braća.

Savjeti za masažu bebe

1. Ugrijte ruke. Stavite ih na bebin trbuh, pokušajte se opustiti bez obzira na to što je beba nemirna i plače. Smirite svoje disanje, udahnite zrak duboko na nos i lagano izdišite na usta pritom izgovarajući glas S. Napravite 5-6 uzdisaja i izdisaja zaredom. 

Masaža bebe - kolike | Author: Ozy Foto: Ozy

2. Bebin trbuh počnite masirati tako da skupite prste desne ruke te pređete dlanom od gornjeg dijela trbuha prema donjem. Kada desnom rukom, dlanom, dođete do donjeg dijela, lijevom počnite masirati na gornjem dijelu trbuha. Masirajte naizmjence jednom pa drugom rukom tako da napravite šest izmjena ruku u jednom ciklusu masiranja.

Masaža bebe | Author: Ozy Foto: Ozy

3. Rukama obuhvatite djetetove potkoljenice. Savijte noge prema trbuhu i zadržite ih pola minute u tom položaju. Zatim lagano smanjite pritisak, ispružite noge i pustite da se dijete odmori i opusti.

Masaža bebe | Author: Ozy Foto: Ozy

 

Masaža bebe | Author: Ozy Foto: Ozy

4. Zatim ponovite vježbe od 1 do 7 tri puta za redom. Masažu i vježbe treba provoditi svakodnevno tijekom dva tjedna da bi tretman bio koristan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.