Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 04. studenoga 2019.

7 znakova zbog kojih se trebaš zabrinuti ako dijete boli trbuh

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje simptomi koji prate bolove u trbuhu, a koji mogu ukazivati na ozbiljne probleme

Abdominalna bol ili bolovi u trbuhu najčešće su uobičajene, česte i obično beznačajne boli. Dijete može boljeti trbuh zbog mnogih razloga: gutanje previše zraka tijekom plakanja, zatvor, glad.

Međutim, postoje simptomi koji prate bolove u trbuhu, a koji mogu ukazivati na ozbiljne probleme

1. Bol na donjoj desnoj strani

Slijepo crijevo, odnosno appendix smješteno je nisko, na desnoj strani trbuha. Bol u ovom području znak je upale slijepog crijeva (apendicitis), ali dijete će najprije osjećati tupu bol oko svog pupka uz osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proljev ili zatvor. Bol se također može pogoršati zbog pritiska na područje oko slijepog crijeva i kada dijete kašlje, kreće se ili duboko udiše. Ako sumnjate na upalu slijepog crijeva, odvedite dijete istog trenutka na hitnu. "Upala slijepog crijeva zahtijeva kiruršku intervenciju, odnosno operaciju", govori pedijatar Jamie Cumpas. Iako se upala slijepog crijeva može javiti u bilo kojoj dobi, najčešće se događa kod djece ili ranim dvadesetima. 

doktor dijete Možda te zanima... Kada bez odlaganja odvesti dijete liječniku? Vrtić

2. Bol prilikom mokrenja

Infekcije urinarnog trakta uobičajene su kod djece u dobi od jedne do pet godina. "Infekcije urinarnog trakta uzrokuju nelagodu u području trbuha i mjehura, kao i bol i peckanje tijekom mokrenja", govori pedijatar Cumpas. Odvedite dijete pedijatru ako sumnjate na infekcije. Liječnik će vjerojatno napraviti analizu urina i prepisati vam antibiotike za liječenje infekcije. 

Ipak, budite oprezni - upale mokraćnog sustava često su bez simptoma

3. Dijete ima temperaturu i kašlje

"Upala pluća često može uzrokovati bolove u trbuhu", govori pedijatrica Claire McCarthy sa Sveučilišta Harvard. Iako i mnogi drugi virusi mogu uzrokovati bol u trbuhu i kašalj u isto vrijeme, u slučaju upale pluća, kašalj će biti izrazito težak i dubok. Bol u trbuhu se također može pogoršati, a vaše dijete moglo bi imati poteškoća s disanjem. U ovom slučaju, svakako potražite liječničku pomoć. 

kašalj, bolesno dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Dijete povraća zeleno žućkastu sluz ili krv

"Bol u trbuhu i povraćanje zelene ili žute sluzi nikada se ne smije ignorirati", govori dr. McCarthy. Žuč, tekućina koju luči jetra, obično je zeleno žućkaste boje. Kada se to pojavljuje prilikom povraćanja, radi se o začepljenju crijeva i dijete istog trenutka odvedite na hitnu. 

bolesno dijete temperatura Možda te zanima... Treba li zbog proljeva i povraćanja voditi dijete liječniku? Vrtić

S druge strane, povraćanje krvi ne mora uvijek biti znak ozbiljnog problema kod djeteta kojemu curi krv iz nosa ili puno povraća pa se prilikom povraćanja pojavi i malo krvi. No, ako se krv prilikom povraćanja pojavljuje uz bol u trbuhu, najbolje je nazvati liječnika. 

5. Krv u djetetovoj stolici

Mala količina krvi u stolici obično nije znak nečeg ozbiljnog. Analna fisura je rascjep u koži analnog kanala, a može se pojaviti zbog tvrde ili velike stolice te obično uzrokuje bol i krvarenje. Iako najčešće pogađa ljude u srednjim godinama, također je i najčešći uzrok rektalnog krvarenja u djece. Ako uz krvavu stolicu dijete osjeća i bol u trbuhu - istog trenutka posjetite liječnika. 

Simptomi zbog kojih hitno trebate odvesti dijete liječniku!

beba plač | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Dijete je mlađe od godinu dana i pokazuje sljedeće simptome:

Noge povučene prema trbuhu i intenzivan plač uz povraćanje - znakovi su crijevne opstrukcije kod beba. Stenoza pilorusa, kada hrana ne može proći kroz probavni sustav, odnosno kada se sprječava pražnjenje sadržaja želuca. Iako sam uzrok nije poznat, simptomi se pojavljuju kada je dijete staro otprilike mjesec dana. Također, invaginacija, uvlačenje jednog dijela crijeva u susjedni dio zbog čega dolazi do opstrukcije crijeva, još jedan je primjer crijevnih opstrukcija koje zahtijevaju hitnu liječničku pažnju.

Možda te zanima... 6 stvari koje pedijatri žele da roditelji prestanu raditi Roditelji

7. Ozbiljna bol

Vi poznajete svoje dijete najbolje i zbog toga vjerujte svom instinktu. Ako dijete osjeća bol u trbuhu ili izrazitu nelagodu, potražite liječničku pomoć."Svaka ozbiljna bol opravdava odlazak liječniku, bez obzira radi li se o nepopustljivoj boli ili onoj koja dođe i prođe", govori pedijatrica. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.