16. travnja 2013.

Crijevni plinovi (vjetrovi)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Crijevni se plinovi ispuštaju kroz anus. Nastaju u debelome crijevu kao posljedica fermentacije nepotpuno probavljene hrane.

U dojenčeta. Vaša beba ispušta plinove. Plače i napinje se. Ne primjećujete li nikakav drugi poremećaj (stolica je uredna, a težina redovno raste) ove male teškoće koje muče vaše dijete ne trebaju vas zabrinjavati.

Promatrajte kako reagira na hranu, pa se posavjetujte o prehrani s vašim liječnikom. Ne hranite ga previše hranom od brašna, škroba ili šećera, jer ona izrazito fermentira. Plinovi će nestati bez posebna liječenja.

U djeteta od dvije godine nadalje. Ako je vaše dijete starije, stvaranje crijevnih plinova može biti posljedica zatvora. Stolica ostaje duže u crijevu i fermentira. Plinovi će nestati poslije izlječenja zatvora. Dajte vašem djetetu mnogo povrća i voća. Neka dovoljno pije. Provjerite suzdržava li se u školi, izgovarajući se kako se boji ići na zahod. Ako zatvor i dalje traje, razgovarajte s vašim liječnikom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.