Beba Zdravlje i njega bebe 03. travnja 2022.

Premještanje djeteta u njegovu sobu: Kad, na što paziti i kako si olakšati?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako želiš pričekati do prvog rođendana svoje bebe za prelazak u sobu, super! Ali ako si spremna na taj korak i prije, moraš imati nekoliko stvari na umu. U nastavku ti donosimo odgovore

Velike su šanse da će tvoje novorođenče početi spavati u tvojoj sobi. Ne samo da se smatra najsigurnijim mjestom za bebu - i idealnim načinom za izgradnju veze roditelja i djeteta - već ti i olakšava noćna hranjenja. Ali u nekom ćeš trenutku htjeti vratiti svoj prostor. To dovodi do ključnog pitanja; Kada dijete preseliti u vlastitu sobu? Stručnjaci objašnjavaju kako znati kada je dijete spremno za veliku promjenu. 

Beba bi trebala spavati u istoj sobi, ali ne u istom krevetu s roditeljima prvih 6 mjeseci

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, bebe bi trebale spavati u sobi svojih roditelja - ali ne u istom krevetu - barem prvih šest mjeseci života, u najboljem slučaju cijelu godinu kako bi se smanjio rizik sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) za čak 50 posto. Zašto točno dijeljenje sobe drastično smanjuje vjerojatnost pojave SIDS-a još uvijek je nejasno, no smatra se da zbog činjenice da ima još ljudi u sobi, beba bolje spava, što može dovesti do smanjenog rizika. Kad je beba u blizini olakšava se i dojenje, što je pokazalo da samo po sebi smanjuje rizik od SIDS-a za 70 posto. 

roditelji spavanje s djecom Možda te zanima... Zajedničko spavanje: da ili ne? Beba

Zadržavanje bebe u tvojoj spavaćoj sobi tih prvih 12 mjeseci također može poboljšati vašu vezu. "Odnos roditelj-dijete uvelike se poboljšava tako što dopuštaš djetetu da spava u tvojoj sobi što je duže moguće", kaže S. Daniel Ganjian, pedijatar Zdravstvenog centra Providence Saint John u Santa Monici, Kalifornija. Beba nauči da može računati na to da ćeš biti tamo dok se prilagođava životu izvan maternice, objašnjava Ganjian, i utješiti je zvukovima tvojeg disanja.

Godina je duga i razumljivo je - i potpuno je u redu - ako si prije toga bila spremna preseliti dijete u svoju sobu, kaže Ashanti Woods, pedijatrica iz medicinskog centra Mercy u Baltimoreu. "Svaka je beba drugačija, pa ponekad pedijatri preporučuju uzeti u obzir što je najbolje za sve u obitelji", dodala je.

Mama usporedila sva istraživanja: Trebaju li mame i bebe spavati u istom krevetu?

S tim se slaže i Pam Edwards, certificirana savjetnica za spavanje dojenčadi i djeteta. "To se zapravo svodi na ono što najbolje djeluje na obiteljsku dinamiku", kaže ona napominjući da je pomogla obiteljima prenijeti bebe u njihove vlastite sobe u dobi od 4, 6 i 12 mjeseci, pa čak i kasnije. Bebe postaju budnije i svjesnije svoje okoline nakon 6 mjeseci, pa proces može biti izazovniji nakon te dobi, kaže ona, ali "to nikako nije nemoguće."

krevetić beba san spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na što obratiti pažnju?

Ako želiš pričekati do prvog rođendana svoje bebe za prelazak u sobu, super! Ali ako si spremna na taj korak i prije, moraš imati nekoliko stvari na umu.  Prvo se obrati svom pedijatru kako bi bila sigurni da beba dobro raste i da je ne treba hraniti usred noći, kaže Ganjian. Još jedan znak da je dijete možda spremno za 'selidbu':  Ako se može prebaciti s trbuha na leđa, kaže Ganjian.

Koliko dugo dijete može spavati u komadu također je važno, kaže Woods. "Ako se beba budi svaka dva, tri ili četiri sata, možda neće biti spremna za preseljenje u svoju sobu", kaže on. "Ako beba može spavati šest sati ili više, pravo je vrijeme da razmisliš o preseljenju bebe". Čak i ako je sjajan spavač, pažljivo razmotri logistiku. Važno je da tijekom noći budeš s bebom u blizini, kako bi brzo mogla doći do njega ako se nešto dogodi, kaže Woods. Ako su tvoja spavaća soba i dječji na suprotnim stranama kuće, možda bi trebala pričekati 12 mjeseci prije nego što dijete premjestiš u njegovu vlastitu sobu.

Možda te zanima... Postoji objašnjenje zašto beba bolje spava u tvom krevetu Beba

Savjeti kako olakšati prebacivanje djeteta u svoju sobu

Prvo, važno je pripremiti bebinu sobu za siguran san. To znači da imaš dječji krevetić s čvrstim madracem i montiranim plahtama te da je u potpunosti bez odbojnika, igračaka i dodatnih pokrivača. Becky Roosevelt, osnivačica Snuga as a Bug Pediatric Sleep Consulting, također preporučuje i posjedovanje sjenila ua prozor.

Kad sve bude na mjestu, započni prebacivanje bebe u krevetić tako što ćete ga navesti u sobu kako bi mu bilo ugodno spavati u novom prostoru, kaže Woods. Jednom kad se zakači za to, neka spava u svojoj sobi preko noći. Da bi malo više pazili na svojeg mališana, Woods preporučuje imati dobar video nadzor za bebe koji ti omogućuje da vidiš i čuješ svoje dijete iz bilo koje točke u kući.

Roosevelt kaže kako je imati rutinu spavanja i držati se toga ključno za glatki prijelaz. Preporučuje prematanje pelena u sobi, prigušiti svjetla, pročitati priču, a zatim izgasiti svjetla i pjevati uspavanke dok ljuljuškaš bebu do točke pospanosti. Na kraju, polako i s osmijehom stavi dijete u krevetić i napusti sobu. "Ti su znakovi ključni za pomoć bebi da zna da slijedi san i da će se to odvijati u ovoj ugodnoj sobi", objašnjava ona.

spavanje Možda te zanima... Kako pomoći djetetu da prihvati spavanje u svojoj sobi? Vrtić

Ako si malo prestrašena zbog toga što dijete spava samostalno, u redu je da prvih nekoliko noći ostaneš u dječjoj sobi, kaže Edwards. Preseljenje bebe u njenu sobu često je teže za roditelje nego za dijete. kaže Edwards. Ako pokušaš prebaciti bebu u krevetić i jednostavno ti ne ide, u redu je vratiti dijete u  sobu i pokušati ponovo za mjesec dana ili malo više. "Nemoj se obeshrabriti", kaže Woods i dodaje: "samo zato što ga nisi uspjela sa šest mjeseci na znači da nećeš ni sa sedam"

Kad je riječ o premještanju bebe u njegovu vlastitu sobu, zapamti da je to prilično elastičan proces. "Čak i ako imaš nekoliko teških noći, tvoje će dijete naučiti voljeti svoj novi prostor za spavanje ako mu pružiš tu mogućnost", kaže Edwards. 

Možda te zanima... Većina roditelja ne zna koji je najsigurniji položaj za spavanje Beba
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.