Beba Razvoj u 1. godini 29. travnja 2022.

Mama usporedila sva istraživanja: Trebaju li mame i bebe spavati u istom krevetu?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ova priča donosi i opisuje iskustvo roditelja i istraživanja o zajedničkom dijeljenju kreveta

Kao i kod većine roditelja, zajedničko spavanje počelo je iz nužnih razloga. Većina žena otkriva da dovede dijete u krevet zbog dojenja, i onda samo nastavi spavati. Lakše je i sigurnije kada isplaniraš dijeljenje kreveta, nego da se to dogodi slučajno. Međutim, bili smo malo drugačiji, napisala je blogerica i majka troje djece Elizabeth Broadbent za Mother.ly.

Zbog refluksa i drugih zdravstvenih problema, moj je sin imao problema s težinom. Neki pedijatar vjerojatno bi to nazvao "neuspjehom". Zbog toga smo htjeli  da ga češće dojimo noću, a spavanje pokraj mene činilo se dobrim načinom za to.

Upalilo je. Proučavala je sva istraživanja koja se bave sa zajedničkim spavanjem. James McKenna iz laboratorija Notre Dame Mother-Baby Sleep tvrdi da je dijeljenje istog kreveta dobro za bebe, jer promiče ono što je zaista važno u prvoj godini života djeteta: dojenje.

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

Zajedničko spavanje potiče dojenje

Doktor McKenna tvrdi da će bebe "dojiti češće, s manje poremećaja u majčinom spavanju" kada dijele krevet. To se, kaže, "također može prevesti u manje bolesti i morbiditeta". Uglavnom, što se više beba doji, veća je vjerojatnost da će iskoristiti prednosti dojenja, što uključuje, prema radnom listu časopisa Pediatrics, poboljšane razvojne ishode, smanjenje učestalosti i ozbiljnosti brojnih zaraznih bolesti (uključujući populacije srednje klase razvijenih zemalja), smanjenje SIDS-a i manji rizik od dijabetesa. Naravno, dojenje je izbor. 

Uglavnom, što ste bliže spavali svojoj bebi, to je lakše dojiti. Kao što dr. McKenna kaže: "Blizina, naravno, čini vjerojatnijim i mogućim da će se dogoditi više interakcije između majke i djece tijekom noći, uključujući više dojenja." Majka i dijete će se primaknuti jedna prema drugoj, čak i u snu. Djeca će, poput mog sina, naučiti da se 'zakače'.

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; Prehrana i dojenje

Spavanje je biološki normalno

Beba, kaže McKenna, ovisi o majci. Za novorođenčad, zajedničko spavanje predstavlja “oblik očekivane fiziološke regulacije i potpore”. "Dojenčad zahtijeva taj kontakt i blizinu osobito zbog dojenja, ali i zbog nezrelosti njihovih termoregulatornih, imunoloških i kardio-respiratornih sustava. Uz njihovu ovisnost o dodiru, a svi sustavi su usko povezani, zajedno promiču djelotvorno funkcioniranje svih nezrelih organa dojenčadi i središnjeg živčanog sustava općenito."

Sustav za disanje kod bebe, nije u potpunosti sazreo pri rođenju, a posebno djeluje nezrelo za vrijeme spavanja. U osnovi, bebe su biološki predodređene da spavaju pored majke koja doji, s kojima mogu sinkronizirati disanje, otkucaje srca i drugo.

Tko više spava? Prema Kellymomu, roditelji koji spavaju zajedno dobivaju više sna od roditelja koji ne dijele krevet.  A tko ne želi više spavati? Obitelji koje spavaju zajedno dijele isti ritam sna. 

Možda te zanima... Dojiš dok spavaš? Na što paziti i koje su opasnosti Beba

Je li zajedničko spavanje sigurno?

Istraživanje iz 2014. u časopisu Pediatrics tvrdi da je 69% djece koja su umrla od SIDS-a u to vrijeme dijelili krevet. Međutim, istraživanje ne uzima u obzir 'vrstu površine' za spavanje; kauči i naslonjači opasni su za spavanje dojenčadi.  Jesu li oko djeteta bili jastuci i deke? Nije ni obuhvaćeno pušenje, alkohol, droge?  Dakle, iako bi studija mogla odmah zaplašiti roditelje koji dijele krevet, postoji previše rupa u istraživanju.

Britanska studija je otkrila da dijeljenje kreveta još uvijek predstavlja rizik od SIDS-a kada roditelji i ne puše, ne piju ili ne koriste droge. Ali opet, isti problemi postoje i u studiji. Sigurno spavanje i mjesto spavanja čine ključnu razliku u određivanju sigurnosti spavanja.

Zajedničko spavanje je sigurno. McKenna i Gettler kažu da je dojenje zaštitni faktor protiv SIDS-a, “sigurno dijeljenje kreveta može zapravo imati zaštitni učinak protiv SIDS-a.”  

Razvijali smo se kako bismo dojili i spavali, a evolucija ne bi favorizirala praksu koja je dovela do iznenadne i neobjašnjive smrti dojenčadi. Dr. Sears se slaže i primjećuje da zemlje s visokim postotkom zajedničkog spavanja imaju najniže stope SIDS-a. On također kaže da “djeca koja spavaju u blizini roditelja imaju stabilniju temperaturu, pravilan ritam otkucaja srca i manje dugih stanki u disanju u usporedbi s bebama koje spavaju same. To znači da beba spava fiziološki sigurnije."

beba spava mama Možda te zanima... Mame i bebe trebaju spavati u istom krevetu Beba

Američka pedijatrijska akademija zapravo preporučuje zajedničko spavanje, i definirano je kao skrbnik koji spava u istoj sobi s djetetom, iako na zasebnoj 'površini' za spavanje od roditelja. Otkrili su da to smanjuje rizik od SIDS-a. Oni i dalje preporučuju dijeljenje ležajeva, ali, kako primjećuju McKenna i Gettler, "epidemiološke studije otkrivaju nedosljedne nalaze o tome da li, u kojoj mjeri, ili pod kojim uvjetima dijeljenje kreveta predstavlja konzistentan faktor rizika za SIDS."

Što je sigurno okruženje za spavanje?

James McKenna detaljno opisuje, na svojoj web stranici, što trebate sve napraviti kako bi zajedničko spavanje bilo sigurno.  Prvo, madrac mora biti spušten na pod. Također se mora odvojiti od zida. Roditelji se moraju toplo odjenuti, koristiti što je moguće manje pokrivača, a ako se i koristi trebaju biti lagani i prozračni, a ne teški.  Jedan jastuk po osobi, a krevet mora biti bez igračaka, plišanaca...  Preporučuje da braća i sestre nikada ne spavaju pored bebe. 

Je li zajedničko spavanje dobro za tebe?  Što je najvažnije, zajedničko spavanje je sigurno.  Sve dok obitelj održava sigurno okruženje za spavanje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.