Beba Dohrana 27. siječnja 2014.

Vodič za mame: Oprema za hranjenje bočicom

bočica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si odlučila svoje dijete hraniti bočicom, osim bočice i pripadajućih duda trebat će ti dodatna oprema. Pročitaj zašto poznata britanska stručnjakinja za njegu djece Gina Ford savjetuje da nabaviš još i kuhalo za vodu, sterilizator, termotorbu za bočice te odgovarajući pribor za pranje

Prenosimo ti dijelove ulomaka iz knjige 'Sretna beba', poznate stručnjakinje za njegu djece u Velikoj Britaniji Gine Ford, koja je svojim savjetima o rasporedu spavanja, hranjenja i aktivnosti pomogla velikom broju roditelja. Pročitaj što ti savjetnica za njegu djece preporučuje da nabaviš ako si odlučila svoju bebu hraniti bočicom.

Bočice

Zdušno preporučujem dječje bočice široka otvora. Bude li se vaše dijete hranilo jedino na bočicu, važno je, što je više moguće, smanjiti opasnost od pojave kolika ili vjetrova. Kad roditelji djeteta s kolikama zatraže moju pomoć, trenutačno poboljšanje nerijetko se postigne jednostavnim prelaskom na bočicu široka otvora.

Duda treba biti elastična i omogućivati djetetu da siše isto kao što bi to činilo na prsima. Dječje bočice široka otvora s vremenom se mogu preinačiti u šalicu s kljunom i držačima koju će dijete moći samo držati. Ako dijete budete hranili jedino bočicom, preporučila bih da za početak nabavite pet bočica od 240 ml i tri od 120 ml.

Dude

Većina bočica za hranjenje ima dude sporog protoka, prikladne za novorođenčad. Međutim, iskustvom sam ustanovila kako od osmog tjedna života većina djece bolje jede pomoću duda srednjega protoka pa nije naodmet od početka imati više takvih.

Četka za bočicu

Pravilno i temeljito čišćenje bočica iznimno je važno. Pokušajte nabaviti četku vrlo duge plastične drške jer ćete njome moći snažnije četkati.

Četka za dudu

Većina majki s vremenom ustanovi da je najlakši način čišćenja duda kažiprstom. Ali, imate li osobito duge nokte, nije naodmet kupiti jednu od ovih četkica, iako i one mogu oštetiti rupice pa ih treba češće mijenjati. Najbolje je rješenje skratiti nokte!

Posuda za pranje

Lakše je pripremiti i pratiti što je sterilizirano a što ne, ako sve prljave bočice perete i sterilizirate istodobno. Trebat će vam nešto u čemu ćete držati isprane bočice i dude dok ne budu spremne za sterilizaciju pa za to možete upotrijebiti veliku plastičnu ili posudu od nehrđajućeg čelika, po mogućnosti s poklopcem.

Sterilizator

Bez obzira na to dojite li ili hranite dijete bočicom, sve bočice i oprema za izdajanje obvezatno moraju biti pravilno sterilizirani. Tri su glavna načina sterilizacije: oprema se stavi u veliki lonac s kipućom vodom i ostavi deset minuta da vrije, dva se sata namače u tekućini za sterilizaciju, pa temeljito ispere kipućom vodom, ili električnim sterilizatorom na paru.

Iz iskustva govoreći, najlakša, najbrža i najučinkovitija sterilizacija je sterilizacija pomoću električnog parnog sterilizatora koji doista treba kupiti. Upozorila bih vas, međutim, da ne kupujete parni sterilizator za mikrovalnu pećnicu. U njega ne samo što stane manje bočica nego je i prava gnjavaža stalno ga vaditi iz mikrovalne pećnice kadgod je želite upotrijebiti za nešto drugo.

Električno kuhalo za vodu

Kako je nedvojbeno nužno za pripravljanje obroka, električno bi kuhalo trebalo biti učinkovito i odgovarajuće veliko. Odlučite li, iz osobnih razloga, od početka dijete hraniti bočicom, provodit ćete mnogo vremena pripravljajući hranu. Voda za pripravljanje nadomjesnog mlijeka uvijek mora biti svježa, samo jednom prokuhana i ohlađena prije nego što se u nju doda prah. 

Termotorba za bočice

To je posebna vrsta termotorbe, napravljena posebno za održavanje tople vode u bočicama. Vrlo je korisna za putovanja ili brzo pripravljanje noćnih obroka. Preporučila bih vam da, pri kupnji termotorbe, zajedno s njom kupite i mali plastični dozator koji je podijeljen u tri međusobno odvojena odjeljka.

U svaki odjeljak stane količina nadomjesnog mlijeka u prahu dostatna za jedan obrok, dakle ukupno tri obroka, pa ne morate kutiju nadomjesnog mlijeka nositi sa sobom kad namjeravate provesti dan izvan kuće, niti je imati uza se pri pripravljanju noćnih obroka.

Knjigu "Sretan beba" Gine Ford u izdanju Znanja možete kupiti u internet supershopu Mondo!

Pročitajte i druge članke u specijalu Oprema za novorođenče!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.