Beba Zdravlje i njega bebe 22. studenoga 2020.

Mitovi o bebinom spavanju u koje ne trebaš vjerovati

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vjerojatno si se naslušala različitih savjeta sa svih strana, nekada čak i proturječnih, pogotovo ako si novopečena mama

Prvih nekoliko mjeseci nakon poroda, sve je podređeno tvojoj bebi, a posebno njenom snu. Trudiš se pružite joj mir i tišinu da bi mogla mirno spavati, i brineš se ako je noću nemirna.

Vjerojatno si se naslušala različitih savjeta sa svih strana, nekada čak i proturječnih, koji će nesumnjivo osigurati vašoj bebi miran san, pogotovo ako ste novopečena mama. Ipak, vjerojatno si i sama otkrili da ti oni neće baš mnogo pomoći. Otkrivamo ti koji od njih su samo mitovi kojima nikako ne trebaš vjerovati.

1. Nikada nemoj buditi bebu

Pošto je tvojoj bebi važnije da redovito jede nego spava, nikako ne bi trebalo da ti to bude izgovor da preskočiš obrok.

Možda te zanima... 'Ružičasta buka': Čarobni zvukovi koji smiruju bebu Beba

2. U bebinoj sobi mora biti apsolutna tišina

Iako je većini novorođenčadi potrebna tišina da bi zaspala, pokazalo se da mu tijekom sna prijaju određeni zvuci, poput tihog strujanja ili šuštanja. Slične zvukove je slušao i dok je bio u tvojem trbuhu, pa će mu oni biti poznati i neće mu smetati.

3. Ako zaspi kasnije, beba se neće buditi rano ujutro

Iako zvuči logično, daleko je od istine, čak naprotiv. Za razliku od odraslih, kada su previše umorne beba teže zaspu i ako se probude tijekom noći teže ćeš ih ponovno uspavati.

Možda te zanima... Toplo, ali ne pretoplo: Savjeti za sigurno spavanje bebe zimi Beba

4. Beba treba prespavati noć

Ovaj mit je jednostavno nerealan. Pusti dijete da spava kada njemu odgovara i polako i postupno mu stvaraj mu odgovarajuću rutinu. Također, ne moraš ga ponovno uspavljivati kad god se probudi, već mu dopusti da nauči ponovno sam zaspati.

spavanje beba spava Možda te zanima... Preporuke za spavanje beba: Koliko sati sna im zapravo treba? Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.