Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. siječnja 2022.

Kad je djetetu potreban prvi jastuk za spavanje?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prvoj godini bebe bi trebale spavati bez jastuka, kao i dekica i igračaka, zbog opasnosti od gušenja, ali stručnjaci tvrde da ni starija djeca ne trebaju spavati s jastukom

Spavaju li s roditeljima ili u svom krevetiću, u prvoj godini dana bebe bi trebale spavati bez jastuka, kao i dekica, prekrivača i igračaka. Tek sa šest mjeseci starosti beba može maknuti ono što joj je prekrilo lice i može se samostalno okretati s leđa na bok i obrnuto. No u kojoj je dobi sigurno djetetu dati prvi jastuk, odnosno kad bi dijete trebalo početi spavati s jastukom?

"Zapravo ni starija djeca ne trebaju jastuke. Roditelji često misle da će jastuk pružiti dodatnu utjehu djetetu, a ne shvaćaju da je djetetu bilo sasvim dobro bez njega. Ako djetetu želite dati jastuk, najbolje je pričekati da se dijete preseli iz kolijevke ili krevetića u veći krevet. Ako mu želite dati jastuk dok još spava u kolijevci, nabavite mu manji (veličine poput jastuka za putovanje avionom) i čvršći. Nikako nemojte kupovati jastuke punjene perjem jer su premekani, mogu uzrokovati alergije i ugušiti dijete ako mu glava utone u njega dok spava", savjetuje Judith Owens, pedijatrica i stručnjakinja za spavanje.

I roditelji na našem forumu pitaju se kada djetetu nabaviti prvi jastuk. Mama pod nadimkom Crvenkapica otvorila je raspravu i postavila pitanje: "Kad djetetu kupiti prvi jastuk i na što treba paziti kod odabira jastuka?"

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

S istim preporukama slaže se i Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba koja nam je objasnila: "Jastuci se ne preporučuju za djecu ispod dvije godine. Ako se odlučite za jastuk, pričekajte kada je dijete dovoljno veliko da prijeđe iz kinderbeta u krevet. Djeci u pravilu ne treba jastuk da bi ugodno spavala".

Možda te zanima... Majčino upozorenje roditeljima: 'Moja beba ugušila se dekicom' Beba

Na forumu roditelji dijele svoja iskustva:

"Moje dijete spava od prvog dana na dosta tankom jastuku tek toliko da ima uzglavlje.Taj jastuk sam obložila sve zajedno s plahticom tako da je fiksno s krevetićem. Uvijek je spavao na boku sve dok nije počeo sam se vrtjeti i tražiti položaj za spavanje. Sad najradije spava na leđima", ispričala je mama Frančo, a Tratincica je napisala:

"I M (17 mj) spava na jaaaako tankom jastuku. Tako je počela prije 2 mj spavati jer sam primijetila da joj je puno slade zaspe na mom jastuku. Pa sam joj stavila da i ona ima. Ali svejedno po noći opet završi opet kod mene".

Kad si dala djetetu prvi jastuk? Uključi se na forum i podijeli svoje iskustvo!

Možda te zanima... Većina roditelja ne zna koji je najsigurniji položaj za spavanje Beba
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.