Beba Zdravlje i njega bebe 12. svibnja 2016.

Mamino upozorenje: Nemojte ljubiti bebe

lynette clare
Foto: Facebook/Lynette Clare
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Liječnici su rekli mami Lynette Clare da njena kći Chloe, tada stara 5 dana, možda neće preživjeti noć. Otkriveno je da je malena Chloe zaražena potencijalno smrtonosnim HSV-1 encefalitisom

Majka upozorava da je njena novorođena kći zamalo umrla od poljupca nakon što je zaražena smrtonosnim virusom izazvanim herpesom. Liječnici su rekli mami Lynette Clare da njena kći Chloe, tada stara 5 dana, možda neće preživjeti noć. Otkriveno je da je malena Chloe zaražena potencijalno smrtonosnim Herpes Simplex Virusom (HSV-1) encefalitisom. To je upala mozga do koje je došlo jer je bebu poljubio netko s herpesom.

Tri tjedna bolnice do potpunog oporavka

Chloe je dobila visoku temperaturu, koja je skočila čak do 42°C i hladne ruke i noge. Nakon par sati, liječnici su se borili za Chloein život. Na sreću, shvatili su da je vjerojatno zaražena HSV-1 encefalitisom nakon što ju je poljubio prijatelj obitelji koji je imao herpes samo par dana prije. Odmah je primila antivirusne lijekove i provela je tri tjedna u bolnici do potpunog oporavka. 

"Sretna sam što su liječnici na vrijeme shvatili što joj je - kasnije su mi rekli da smo čekali do jutra za odlazak u bolnicu, vjerojatno danas ne bi bila pored mene. Nijedna od babica i medicinskih sestara na odjelu nije me upozorila na herpes, jednostavno nisam znala koliko je opasan", rekla je 35- godišnja Lynette iz grada Warrington u Engleskoj za Daily Mail.   

Dijagnosticirana joj je mikrocefalija 

Chloe sad ima tri godine i dobro napreduje, ali joj je dijagnosticirana mikrocefalija - abnormalno mala glava, povezana s virusom HSV -1 i Zika virusom. Ima neke probleme s govorom i malo kasni u razvoju, ali liječnici nisu sigurni bi li ih imala i inače.

Mama Lynette sada skupa s mamom Claire Henderson, čija je kći Brooke 2015. također završila u bolnici zbog herpesa na licu , vratu i usnama, a Klokanica je pisala o tome, pokušava podići svijest o opasnosti herpesa. Pokrenule su peticiju kako bi se svim novim roditeljima pružile informacije o opasnostima herpesa za novorođenčad. 

Prije trećeg mjeseca, imunološki sustav beba ne može se boriti s HSV-1 virusom i ako ga se beba zarazi, može biti iznimno opasan i potencijalno smrtonosan. Mala djeca i stariji ljudi češće dobiju encefalitis upravo zbog slabog imunološkog sustava.

Mama upozorava: Nemojte ljubiti bebe!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.