Beba Zdravlje i njega bebe 21. studenoga 2013.

Masažom potičete emocionalni razvoj djeteta

masaža beba
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nježan dodir snažno utječe na emocionalni i na motorički razvoj te poboljšava imunitet bebe i kvalitetu njezina sna, kaže Danijela Pelko, instruktorica masaže beba koja u Centru Prirodno roditeljstvo vodi radionice namijenjene mamama s bebom u dobi od dva do 12 mjeseci

"Koža se razvija već u petom tjednu trudnoće te je dodir prvi osjet koji će beba raspoznati, a tu je i oko pet milijuna živčanih završetaka koji neprestano prenose informacije iz okoline, tako da je i novorođenčetu koje se intenzivno razvija dodir iznimno važan", kaže Danijela Pelko, certificirana instruktorica masaže beba prema programu Međunarodnog udruženja za masažu dojenčadi IAIM, koji se u svijetu provodi već 30 godina i potvrđen je znanstvenim istraživanjima.

Ona u zagrebačkom Centru Prirodno roditeljstvo vodi radionice namijenjene mamama s bebom u dobi od dva do 12 mjeseci, na kojima mame uče tehniku masaže koja će im omogućiti ostvarenje dubljeg kontakta s bebom, i uvijek kada zatreba, omogućiti tijelu bebe duboku relaksaciju. 

Utjecaj masaže na dječji razvoj

masaža beba Danijela Pelko | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

"Bebe su, puno ranije no što mi mislimo, svjesne okoline i zaslužuju poštovanje, nježnost, toplinu i, najvažnije, otvorena srca. Značaj dodira je dragocjen, masaža snažno djeluje i i na tijelo i na um. Znanstveni dokazi upućuju na to da bebe moraju biti u bliskom kontaktu s roditeljem i da trebaju nježan dodir. Praksa prirodnog roditeljstva od 80-ih godina podržava jaču povezanost roditelja, odnosno skrbnika i bebe kroz neverbalnu komunikaciju. O najranijim iskustvima ovisi kako će dijete formirati sliku svijeta, ali i sebe, a masažom direktno utječete na njegov emocionalni razvoj", ističe Danijela Pelko.

Osim na emocionalni, masaža utječe i na motorički razvoj te poboljšava imunitet bebe i kvalitetu njezina sna, a pokazalo se da zahvaljujući masaži nedonoščad i druge bebe brže dobivaju na težini, dodaje Danijela.

Kaže kako je sve više znanstvenih dokaza dobrobiti masaže za bebe te navodi četiri osnovne pogodnosti terapije dodirom:

  • Stimulacija - probavnog, dišnog, cirkulacijskog, hormonskog, limfnog i živčanog sustava
  • Eliminacija - kod kolika i zatvora, mišićne napetosti, izbijanja zuba, preosjetljivosti na dodir
  • Relaksacija - poboljšan san, uravnotežen mišićni tonus, manje hiperaktivnosti i osjetljivosti
  • Interakcija - naš najjači adut, jer podrazumijeva sigurnu povezanost, verbalnu i neverbalnu komunikaciju te rani kontakt s oba roditelja, odnosno skrbnika

Kako i vi možete masirati svoju bebu?

Ako svojoj bebi želite osigurati sve dobrobiti masaže, neovisno o tome što možda nemate iskustva s masažom, Danijela Pelko preporučuje da odvojite u danu 15-ak minuta, tijekom kojih ćete isključiti telefone i potpuno se posvetiti svojoj bebi.

"Pustite laganu glazbu, prostorija neka bude ugodno zagrijana te svojim glasom bebu pripremite na masažu. Opustite se i povežite s bebom gledajući se u oči pa krenite s najjednostavnijim pokretima glađenja.

Ulja s kojima nećete pogriješiti su jestiva hladno prešana ulja, jer ako beba i stavlja ručice u usta, to joj neće škoditi jer su takva ulja lakoprobavljiva, a sadrže i vitamine A, E, B1, B2, B6 i kalcij te će nahraiti kožu i omogućiti joj da diše. Ne zamarajte se s mirisnim uljima, jer malenima je najvažniji vaš miris. Što jednostavnije, to bolje", savjetuje instruktorica masaže beba.

Sljedeći program masaže za bebe koji ona vodi počinje 5. prosinca, a ukupno četiri radionice održavaju se utorkom i četvrtkom od 11 do 12 sati u Centru Prirodno roditeljstvo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.