Beba Zdravlje i njega bebe 04. travnja 2016.

Kako ojačati bebin imunitet?

masaža bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte zbog čega je masaža novorođenčeta važna i kako se ona izvodi

S masažom bebe je moguće započeti u prvim danima nakon rođenja, jedino treba voditi računa o predjelu oko pupka – ako još nije otpao. U prvim tjednima, primjenjuje se nekoliko zahvata, u trajanju dvije do tri minute, a nakon navršenog mjeseca i čitav program, koji traje 10 do 15 minuta.

Kako pravilno njegovati bebin pupak?

Beba će biti otporna na bolesti

Pored umirujućeg i opuštajućeg efekta, masaža povoljno utječe na probavu hrane i pražnjenje crijeva. Može uspješno zamijeniti lijekove koji se daju bebama koje imaju problema sa stolicom

Koliko često dijete treba imati stolicu?

Imunološki sustav jača, što znači da će beba biti otporna i rijetko bolesna. To je rezultat izbacivanja toksina, što se postiže redovitom masažom. Mišići i zglobovi postaju elastični, što omogućava pravilan motorni razvoj djeteta. Koža bebe koja se masira bit će zdravija i sjajnija, boljeg tena, a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija.

Stvara osjećaj sigurnosti

Za masažu se koristi ulje za bebe ili prirodno ulje za masažu (najbolje bademovo, koje možete nabaviti u ljekarni). Nekoliko kapi toplog ulja (zagrijanog na sobnoj temperaturi) se stavi na dlanove i potom krene s masažom, piše Yumama.

Pritisak rukama ne treba biti prejak, jer će se beba rasplakati, ali ni preslab, jer će je to samo škakljati. Dobro je započeti masažu tretmanom grudnog koša, zato što je u tom slučaju beba okrenuta licem prema osobi koja je masira. Time se osigurava osjećaj sigurnosti, koji omogućuje da beba bude opuštena. U isto vrijeme, osoba koja masira, po izrazu bebinog lica može procijeniti jesu li pritisak i tempo kojim radi u redu.

Korak po korak upute za masažu bebe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.