Beba Razvoj u 1. godini 12. travnja 2016.

Bebe koje se češće dodiruje i miluje bolje napreduju

beba mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nijedno osjetilo nije u tolikoj mjeri razvijeno odmah nakon porođaja kao što je to dodir. Bebe već u trbuhu osjećaju bol, koža im je osjetljiva na dodir. Prijevremeno rođene bebe koje su nježno masirane, puno su bolje napredovale

Djeca u majčinom trbuhu već od 10. ili 11. tjedna osjećaju bol, a i koža im je osjetljiva na dodir. Osjetilo dodira razvija se vrlo rano jer je plod izložen stalnim kontrakcijama mišića maternice koje dijete postepeno počinje osjećati i na njih reagirati.

26. tjedan trudnoće: Dodirujte trbuh, beba sada reagira na dodir

Nijedno osjetilo nije u tolikoj mjeri razvijeno odmah nakon porođaja kao što je to slučaj s dodira. To potvrđuju i istraživanja američkih znanstvenika u Miamiju, koji su prerano rođene bebe pokušali masirati i milovati kako bi im na taj način ublažili traumu od porođaja. Prijevremeno rođene bebe, koje su tri puta dnevno nježno masirane, puno su bolje napredovale u usporedbi s onima koje to nisu prošle.

Zagrljaj koji spašava život

Masaža kod nedonoščadi stimulira nervus vagus, lutajući živac, koji prenosi informacije iz mozga prema dišnim i organima za probavu i tako ih stimulira. Novorođene bebe, koje su mogle osjetiti dodir, brže su dobivale na težini i u prosjeku šest dana ranije izlazile iz rodilišta. S devet mjeseci bile su motorički naprednije, a mentalno su također pokazivale viši stupanj razvoja.

'Moja curica, rođena sa samo 480 grama, izborila se za život'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.