Beba Zdravlje i njega bebe 21. lipnja 2016.

Inkubator kojem ne treba struja svakodnevno spašava živote beba diljem svijeta

fb
Foto: Facebook/Embrace
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U mnogim dijelovima svijeta, bez pristupa opremi, nedonoščad je smještena u nesigurnim i neučinkovitim uvjetima, kao ispred zastarjelih otvorenih grijalica ili čak samo ispred žarulje. Embrace Warmer spašava im živote

Studentica na Stanfordu Jane Chen i njezin tim dobili su izazov stvaranja inkubatora za bebe koji će pomoći spasiti živote više od 15 milijuna nedonoščadi rođene diljem svijeta svake godine. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je više od 3/4 od milijuna djece koja su umrla rezultat komplikacija zbog preranog rođenja. Mali životi mogli su biti spašeni jednostavnom intervencijom: održavanjem topline.

Prijevremeno rođenje najveći uzrok smrti novorođenčadi

Svakodnevno pomaže spasiti živote u nerazvijenim zemljama

Njihova mala tijela još ne mogu sama regulirati toplinu jer su bez tjelesna masti i stalno su u opasnosti od niske temperature. Troše veliku količinu energije jednostavno pokušavajući ostati topla i time se uzima energija od ostalih funkcija koje su im potrebne za rast i razvoj. U mnogim dijelovima svijeta, bez pristupa opremi, bebe su smještene u nesigurnim i neučinkovitim uvjetima, kao ispred zastarjelih otvorenih grijalica ili čak samo ispred žarulje.

Nakon što je čula priču o majci u Indiji čije je dijete, rođeno dva mjeseca ranije, umrlo jer su bili udaljeni od bolnice četiri sata, a nisu imali pristup bilo kakvom izvoru električne energije, Jane Chen shvatila je da mora postojati inkubator koji radi bez struje. I tako je nastao Embrace Warmer.

'Moja curica, rođena sa samo 480 grama, izborila se za život'

Grijač dekica koji ne treba električnu energiju, koristi tvar sličnu vosku koja se topi u internoj, izmjenjivoj vrećici i drži toplinu do čak osam sati. Najbolja stvar je da je cijena oko 200 dolara (oko 1300 kuna), otprilike 10 000 puta manje od bilo kojeg neonatalnog inkubatora. 

Embrace warmer used to care for a premature baby in India in 2011. #throwbackthursday

Posted by Embrace on Thursday, 12 May 2016

Thank you Dr. Leeda Rashid and HEEDA.org for delivering Embrace warmers to hospitals in Kabul, Afghanistan!

Posted by Embrace on Friday, 11 March 2016

A baby girl is kept warm in Embrace at Kitovu Hospital in Masaka, Uganda.

Posted by Embrace on Thursday, 5 May 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.