Beba Zdravlje i njega bebe 12. lipnja 2023.

Djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima manje su sklona alergijama na hranu

Foto: Pexsels/Helena Lopes
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koja su bila izložena kućnim ljubimcima tijekom fetalnog razvoja ili ranog djetinjstva razvijaju manje alergija na hranu, u usporedbi s drugom djecom.

Tim istraživača iz Japana otkrio je kako je izlaganje mačkama i psima dok je dijete u maternici ili staro samo nekoliko mjeseci povezano s 14 posto nižim rizikom od alergije kasnije u životu. 

Alergije na hranu su u porastu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Ona se javlja zbog nepovoljnog imunološkog odgovora pri izlaganju određenoj vrsti hrane. Alergijska reakcija uključuje imunološki sustav koji napada proteine hrane koji su inače bezopasni i može dovesti do anafilaksije u ozbiljnim slučajevima.

Možda te zanima... Ove dvije dječje navike svi kritiziraju, a zapravo mogu smanjiti rizik od alergija Vrtić

Ideja da je izlaganje kućnim ljubimcima djelotvorno u prevenciji alergijskih bolesti sugerira se već neko vrijeme. Istraživanje ideje da iznimno čisti okoliši zapravo ne osiguravaju dovoljnu izloženost klicama potrebnim za pripremu našeg imunološkog sustava za borbu protiv infekcija – pokazalo je potencijalne dobrobiti izlaganja psima tijekom ranog djetinjstva, posebno u vezi s alergije na hranu, prenosi CNN.

Najnovije istraživanje to pokušava riješiti. Istraživači su ispitali podatke o izloženosti kućnih ljubimaca i alergijama na hranu za 66 215 djece kako bi vidjeli utječe li kontakt s različitim životinjama na rizik od alergija na hranu. Prema podacima, oko 22 posto ispitane djece bilo je izloženo kućnim ljubimcima tijekom fetalnog razdoblja, a većinom kućnim psima i mačkama. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije tijekom prvog tromjesečja, pri porodu i jednomjesečnom pregledu. 

 | Author: Pexsels/Sarah Chai Foto: Pexsels/Sarah Chai

Rezultati istraživanja pokazali su kako je izlaganje psima i mačkama značajno smanjilo učestalost alergija na hranu. Otkrili su kako izlaganje psima značajno smanjuje vjerojatnost razvoja alergija na mlijeko, jaja i orašaste plodove. Izloženost mačkama znatno je smanjila šanse za razvoj alergija na jaja, pšenicu i soju.

Rezultati nisu otkrili nikakvu značajnu razliku za djecu koja žive sa psima na otvorenom, ali, otkrili su da djeca koja su bila izložena hrčcima imaju mnogo veći rizik od alergija na orašaste plodove. Vjeruju da je to možda zato što hrčci u izobilju jedu orašaste plodove. 

Prema autorima, studija pokazuje potencijalne prednosti posjedovanja pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca dok su djeca vrlo mala. Ovi rezultati, tvrde oni, “smanjuju zabrinutost oko razvoja alergijskih bolesti uzrokovanih držanjem pasa i mačaka”.

Pored svih dobrobiti odrastanje djece uz kućne ljubimce, uključujući koristi za mentalni razvoj i razvoj empatije i odgovornosti, ovo je samo još jedan dobar razlog za udomljavanje nekog divnog psića ili mačke, koji će našim najmlađima pružiti jedno nevjerojatno prijateljstvo. 

Ipak, rezultate treba uzeti s rezervom, budući da je riječ o promatračkoj studiji. Dijagnoza alergija na hranu u potpunosti se temeljila na upitniku koji su ispunjavali roditelji umjesto na rezultatima medicinskih pretraga.

Možda te zanima... Kućni ljubimci pozitivno utječu već i na bebu u trbuhu, tvrdi istraživanje Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.