Beba Igre za bebe 28. studenoga 2023.

Razmišljaš o kupnji kućnog ljubimca? Evo koje životinje je bolje zaobići ako imaš bebu

Foto: Shutterstock ;Evo koje životinje je bolje zaobići ako imate malo dijete
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Važno je da se dijete od rane dobi upoznaje s različitim životinjama i njihovim potrebama,a ako razmišljate o kupnji kućnog ljubimca, pročitajte koje je ljubimce bolje zaobići ako imate malo dijete

Mnogo je pozitivnih razloga zašto je dobro da djeca odrastaju uz kućne ljubimce. Ljubimci uče djecu mnogim životnim vještinama, uče ih osjećaju odgovornosti i brige za drugo živo biće. Između djece i životinja stvara se duboka veza, no ukoliko razmišljate o kupnji kućnog ljubimca, sigurno se pitate koji je najprikladniji kućni ljubimac za djecu, a posebno kada je pravo vrijeme za dovođenje novog ljubimca u vaše kućanstvo?

Odgovor nije jednostavan! Dolazak kućnog ljubimca u vašu obitelj može biti izazovan, a svi znamo da su ljubimci velika obzveza i odgovornost koja oduzima puno vremena i truda, posebno u prvim tjednima kada se ljubimac navikava na okolinu. Ako u kućanstvu imate malo dijete, izazov može postati još i veći jer kao roditelji morate balansirati između potreba svoje bebe i novog ljubimca, piše Babygaga.

Imajte na umu da je za neke ljubimce teže brinuti se nego za druge, a neke se vrste jednostavno ne slažu dobro s djecom. Ako želite nabaviti novog kućnog ljubimca, ali imate bebu, možda ne bi bilo loše zaobići ove kućne ljubimce, a evo i zašto.

Možda te zanima... Odrastanje sa psom može poboljšati zdravlje, ali i sreću djeteta Vrtić

Papige

Papige su prekrasna stvorenja, ali su i veoma neovisne, što neće biti pretjerano zabavno vašem djetetu. Istovremeno su veoma zahtjevne za njegovanje. Većina papiga zahtijeva posebnu njegu. Trebat će im veterinar s posebnim znanjem o egzotičnim pticama. Mogu živjeti desetljećima, pa ćete se o ovom ljubimcu vjerojatno brinuti još dugo nakon što vaša beba naraste. Papige nisu baš umiljati ljubimci, a uz to, morat ćete čekati godinama prije nego što vaše dijete bude dovoljno staro da ih drži u rukama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

'Džepni ljubimci'

Termin “džepni ljubimac” odnosi se na bilo koju životinju koja može stati u vaš džep, kao što su hrčci, zamorci, miševi ili činčile. U usporedbi s većim životinjama poput pasa, džepni kućni ljubimac može se činiti kao kućni ljubimac koji ne zahtijeva mnogo brige, a u kojem može uživati ​​cijela obitelj, uključujući i bebu. Ali postoji nekoliko važnih razloga da dobro razmislite oko udomljavanja hrčka ili neke druge male životinje. 

Iako veoma slatki, ovi kućni ljubimci nisu uvijek umiljati niti vole interakciju s ljudima. Većina glodavaca već su odrasli u trenutku kada ih kupujete u trgovini za kućne ljubimce, pa će se teško priviknuti se na ljudski dodir. Kako vaše dijete raste, bit će razočarano i zbunjeno zašto ne može držati kućnog ljubimca. Zbog svoje male veličine, lako ih je stisnuti ili zgnječiti, što može biti traumatično iskustvo za djecu. Većina glodavaca su noćne životinje, što će biti smetnja dok vaša bebe pokušavaju spavati.

Tvorovi

Tvorovi (lasice) su egzotične životinje koje traže puno njege i brige. Imaju jak miris koji nerijetko preplavi čitavu prostoriju, pa tako vlasnici tvorova redovito imaju prostoriju namijenjenu isključivo za njih. Potreban im je veliki kavez za dugačkim tunelima i igračkama, jer su tvorovi energične i zaigrane životinje. Puni su energije, lako uzbudljivi, a mogu biti i agresivni, što se sigurno neće slagati s potrebama vaše bebe. Također mogu gricnuti ako se osjete ugroženima, pa mala djeca uvijek trebaju nadzor u blizini tvorova.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Gmazovi

Iz sličnih razloga, gmazovi nisu dobra opcija za obitelji s malom djecom. Iako se mogu činiti opuštenima i ne zahtijevaju mnogo održavanja, gmazovi su rijetko umiljati. Možda im se sviđa sjediti na svom skrbniku, ali s njima se ne može igrati ili maziti poput psa. Vaše dijete može postati frustrirano što ne može komunicirati sa svojim kućnim ljubimcem. 

Kunići

Kunići suprotno uvriježenom mišljenju, nisu kućni ljubimci prikladni za malu djecu jer u prvom redu ne vole da ih se podiže, drži u rukama i mazi, a vožnja im je obično više nego neugodna. Ako se odlučite za kunića kao kućnog ljubimca, morate mu osigurati dovoljno mjesta, a uobičajeni kavezi često su premali. 

Možda te zanima... Kućni ljubimci pozitivno utječu već i na bebu u trbuhu, tvrdi istraživanje Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.