Školarci Slobodne aktivnosti 13. travnja 2024.

Koji su najbolji psi za djecu?

Pas za djecu
Foto: Freepik : Pas za djecu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najbolji psi za djecu su druželjubivi i razigrani psi. To su primjerice labrador, koker španijela ili irski seter. Veliki psi nisu baš pogodni za stan, ali su zato najbolji psi za dvorište upravo veliki, poput bernskog planinskog psa ili njemačkog ovčara. U nastavku vam donosimo koji su kućni psi najbolji za djecu i obitelj

Psi mogu djecu naučiti odgovornosti, suosjećanju i suradnji. Međutim, prije nego što udomite bilo koje štene, uvijek je dobra ideja istražiti najbolju vrstu pasmina pasa za djecu i vaš način i stil života. Imajte na umu da svaki pas može biti pas za djecu. Stvar je u tome kako će vlasnik odgojiti psa i kako će se ponašati prema njemu. Bilo da imate mješanca ili čistokrvnog psa, njegov karakter će ovisiti o tome kako ga vi tretirate. No, uvijek postoje neki psi koji su na malo boljem glasu od drugih kad je riječ o pasminama koje vole igru s djecom.

Obiteljski pas - Što čini dobrog obiteljskog psa?

Kako biste odredili koji je pas najbolji za vašu obitelj, veterinarka dr. Holly Putnam za PetMED predlaže da uzmete u obzir veličinu psa, kao i način života vaše obitelji i koja razina energije najbolje odgovara.

Obiteljski pas | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Najbolji obiteljski pas

Bez obzira na to je li pas čistokrvan ili mješanac, ova tri čimbenika mogu vam pomoći da odaberete dobrog obiteljskog psa:

Temperament - Ovo je osobnost psa. Trebali biste tražiti ugodan temperament. Na primjer, smireniji pas ima sposobnost stvaranja jakih veza i biti izvrstan pratitelj vašoj djeci.

Veličina – sama veličina ne određuje hoće li pas biti dobar s djecom. Veličinu treba promatrati u odnosu na temperament i razinu energije. Neki veći psi obično su poslušni, dok neki manji psi mogu biti uzbuđeni. "Na primjer, ako imate obitelj s malom djecom, veliki, razulareni pas može nehotice srušiti djecu", kaže dr. Putnam.

Razina energije – Ovo je stvar preferencije vaše obitelji. Budite realni u pogledu načina života koji možete pružiti psu koji treba više vježbe od prosjeka. Ako ne možete zadovoljiti potrebe psa, njegov višak energije može dovesti do problema u ponašanju. Dr. Putnam daje sljedeći primjer; “Ako ste strastveni trkač i tražite psećeg suputnika, ležerni Basset možda nije najbolji spoj.”

6 znakova da je tvoje dijete spremno za kućnog ljubimca

Najbolji psi za djecu

Ne postoji jedan najbolji pas za djecu, odnosno najbolji odabir koji možete napraviti. Sve ovisi od konkretnog slučaja, odgoja i brojnih drugih faktora. Ipak postoje neke rase koje se smatraju idealnim posmtrajući njihove osnovne karakteristike, karakterne crte, odnos prema ljudima i djeci i generalno ponašanje.

Nabolji psi za djecu | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Najbolji psi za djecu

1. Labrador retriver - Pasmina je prijateljska, strpljiva i podložna dresuri. Miroljubivi, druželjubljivi, privrženi, energični, razigrani. Ovi psi su veoma slični zlatnim retriverima s tim da labradori imaju nešto jaču građu i istančaniju njušku. Dolaze u crnoj, žutoj i čokoladnoj boji. Životni vijek im je oko 10 do 12 godina.   

2. Bulldog - Naborani buldog prekrasan je pratilac djeci. Ovi odani psi rado provode vrijeme sa svojim obiteljima. Iako ima mrki izraz lica, bulldog je dobar, miran, vjeran i svojoj ružnoći prekrasan pas. Buldozi su mirni obiteljski ljubimci, zbog čega su dobar izbor za one koji traže manje energičnog psa. Životno vijek im je od 8 do 10 godina. 

3. Zlatni retriver - Vole se igrati s djecom, a dobro se slažu i s drugim životinjama poput mačaka i zečeva. Pametni su, poslušni i strpljivi, lako ih se dresira. Prijetelji su cijele obitelji. Dolaze u puno lijepih nijansa zlatno - žute i boje pijeska. Životni vijek im je oko 10 do 12 godina.  

4. Bigl - Njihova veličina, kratka dlaka koja se lako održava i inteligencija čine Bigle izvrsnim obiteljskim psom. Bigl psi su izuzetno pogodni za aktivne obitelji s i bez djece. Prijeteljski su nastrojeni, zaigrani, znatiželjni, odlučni. Teško je odoljeti slatkim malim psićima koji uvijek njuškaju, hodaju uokolo i zabavljaju sve članove obitelji. Jako se vežu za obitelj, a posebno djecu. Predviđeni životni vijek im je do 15 godina.

5. Mops - Malen je, ali ne zahtijeva maženje. Brzo se uvlači u srca djece, prema kojima ovaj pas, čini se, ima poseban afinitet. Mops je doista kućni ljubimac s kojim ne možete pogriješiti ako tražite psa za dijete koji nije prezahtjevan. Radi se o malom, prijateljskom i odličnom kućnom psu. Oni su  inteligentni, tvrdoglavi, društveni, razigrani, pažljivi, tihi. Oni obožavaju biti u centru pažnje i doista je riječ o maloj mazi. Dolaze u žutoj, srebrnoj i crnoj boji, a životni vijek im je od 12 do 15 godina. 

6. Irski seter - Pas koji je izvrstan za aktivne obitelji, jer je energičan i voli provoditi vrijeme na otvorenom. Irski Setter se prvenstveno koristio za lov, ali njegov lijepi izgled, prijateljske karakteristike i visoka energičnost i zaigranost čine ih odličnim kućnim ljubimcima za aktivne obitelji. Oni su živahni, ljubazni, neovisni, energični, druželjubivi, razigrani. Irski setter zahtjeva puno fizičke stimulacije i uvijek je sretan i spreman za akciju. Prema djeci, strancima i drugim psima je prijateljski i druželjubiv. Dolaze u mahagonij crvenoj boji, a životni vijek im je od 12 do 15 godina. 

7. Griffon - Srčan, inteligentan i aktivan suputnik. On uspijeva u interakciji, aktivnosti i mentalnoj stimulaciji. Njegova mala veličina čini ga dobrim stanovnikom stana sve dok mu dajete priliku da sagori malo energije. Oni su privrženi, živahni, znatiželjni i inteligentni. Izvrsno se slažu sa svim članovima obitelji i vole provoditi vrijeme s njima. Pogotovo vole djecu i mogu im biti sjajni partneri u igranju. Životni vijek im je od 10 do 15 godina.

8. Newfoundland - Inteligentan i odan. Mora biti sposoban i voljan pomoći svom gospodaru u izvršavanju njegovih potrebnih zadataka po zapovijedi, a također mora imati inteligenciju da djeluje na vlastitu odgovornost kada to zahtijevaju spasilački zadaci. Zbog ovih osobina, izvrsni su obiteljski psi. Životni vijek im je 8 do 10 godina, 

9. Francuski buldog -  Jedna od najpopularnijih svjetskih pasmina malih pasa, posebno u gradovima. Lagana i prilagodljiva pasmina izvrsna je za nove obitelji i dobro reagira na obuku. Oni su hrabri, okretni, uravnoteženi, privrženi, osjetljivi i inteligenti. Ovaj šarmantni kućni ljubimac vrlo rijetko laje, slabo se linja i nema ništa protiv ako leži na sofi po cijele dane što ga čini idealnim za stan i mali prostor. Životni vijek im je od 10 do 14 godina. 

10. Cavalier King Charles španijel - Nježan, miran pas. King Charles španijeli su dobar spoj za urbaniji način života i osjetljivo dijete. Ovaj pas obožava djecu, ali s obzirom na njihovu veličinu mala djeca slučajno ih mogu ozlijediti.  Jednako kao što vole sjediti u krilu i maženju ovi psi vole šetnju. Nekad zna biti tvrdoglav i ne voli samoću, ali je jako odan i privržen svojim vlasnicima. S djecom je strpljiv i zaigran. Ima nešto dužu dlaku koju treba čistiti i češljati. Životni vijek im je od 9 do 14 godina. 

Mali psi za djecu

Mali psi za djecu | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Mali psi za djecu

Ovo su najpopularniji mali psi za djecu:

1. Jazavčari
2. Francuski buldozi 
3. Havanezeri
4. Papillon
5. Cavalier King Charles španijel

Najbolji psi za stan

Najbolji psi za stan su psi koji se ne linjaju i ne smrde, a po veterinarima to su i mali psi koji ne trebaju puno životnog prostora. Velika pasmina će biti sretnija i zaigranija u dvorištu gdje će imati više mjesta za kretanje. 

Pas za stan | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Pas za stan

Mali psi i srednje pasmine koje mogu živjeti u stanu:

1. Pudla
2. Patuljasti šnaucer
3. Maltezer
4. Koker španijel
5. Shih tzu

Psi za dvorište

Ako za svoje dvorište želite psa čuvara koji će se dobro slagati s djecom i ostatkom obitelji birajte neke od većih vrsta pasa.

Pas za dvorište | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Pas za dvorište

Pas čuvar dobar s djecom može biti:

1. Zlatni retriver
2. Njemački ovčar
3. Bulmastif 
4. Bernski planinski pas
5. Bernandinac

Psi blage naravi su prirodno najbezopasniji psi, ali imajte na umu da svakog psa treba trenirati i obučiti na svoj način. Tako će se najbolje uklopiti u obiteljsku atmosferu i slušati svog vlasnika.

Što kad dijete želi kućnog ljubimca?

Pas nije igračka

No, prije nego što dovedete psa u svoj dom, morate obratiti pozornost na nekoliko važnih stvari.

"Obitelji često ljubimca uzimaju na nagovor i moljakanje djeteta. Roditelji se, a posebno bake i djedovi ne mogu oduprijeti onom: 'Ja bih malu macu, molim te', ili 'Ja bih psa, nabavi mi ga, bit ću dobar, samo ga nabavi'", kaže Maša Đuretić, dipl. ing. biologije iz zoološkog vrta i naglašava da prije nego popustite, trebate dobro razmisliti koliko je vaše dijete staro, koliko je zrelo za svoju dob i koliko je spremno na sebe preuzeti određene obveze koje u kuću stižu zajedno s kućnim ljubimcem.

"Djetetu mlađem od tri godine nikako ne biste trebali poklanjati ljubimca. Ako ga već nabavljate, onda morate znati da on nije ljubimac vašeg djeteta nego vaš i da sve brige koje imate oko novog sustanara padaju na vas, jer je dijete premalo da ih podijelite s njim", savjetuje biologinja Maša Đuretić. Napominje i da će djeca koja su rođena u domaćinstvu u kojem je već bilo ljubimaca prije njihovog dolaska na svijet, tu poduku lakše i brže svladati, a s ostalima treba biti pažljiv i uporan i nikako im se ne smije dopustiti da maltretiraju i proganjaju ljubimce.

Obiteljski pas | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Najbolji obiteljski pas

Kada je dijete spremno brinuti o ljubimcu?

Biologinja Maša Đuretić smatra da je nakon desete godine dijete dovoljno odraslo za brigu o zecu, mački ili psu. "Već je sposobno samo očistiti zečji kavez, mačji izmet i izvesti psa u šetnju. U početku je dobro da i vi izađete s njima u šetnju dok ne upoznate ostale vlasnike i njihove lajavce u svom susjedstvu. No vi ćete još uvijek morati brinuti o prehrani ljubimca i njegovom zdravlju. Od četrnaeste godine svako je dijete spremno preuzeti brigu o bilo kojem ljubimcu u cijelosti. No u toj dobi djeca najčešće imaju niz drugih aktivnosti te pojačanu želju za izlascima i zabavom", kaže Maša Đuretić i naglašava da u kojoj god dobi da je vaše dijete, kad mu nabavite kućnog ljubimca, morate imati na umu da ćete i vi morati preuzeti dio brige o njemu.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.