Školarci 01. travnja 2024.

Moje dijete je alergično na kikiriki i evo što uvijek moram imati na umu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S alergijama se učimo živjeti, nekad odmalena, nekad kasnije u životu. One na hranu se javljaju najčešće već rođenjem. Iako nikad nije lako niti zabavno imati alergiju na hranu, nekako kao da je lakše ako odmalena učiš živjeti s tim… Ili?

Čini li ti se da broj djece alergične na hranu raste? Čini li ti se da je u tvojoj okolini sve više alergične djece? Čini li ti se da „u tvoje vrijeme nije bilo tako“? Iako u pravilu ne volimo ove „prije nije bilo tako“, ovdje stvarno vrijedi ova fraza. Naime, globalno gledano, broj djece alergične na hranu u stalnom je porastu. Zapravo neke statistike za SAD pokazuju da se svakog desetljeća broj djece alergične na hranu – udvostruči.

Možda te zanima... Nutricionistica otkriva: Jesu li pretilost i alergije kod djece povezane s počecima dohrane? Beba

Najčešća alergija na hranu je alergija na mlijeko, a već na drugom mjestu je alergija na – kikiriki. No, kikiriki je daleko opasniji od alergije na mlijeko jer ova alergija najčešće uzrokuje anafilaktički šok i smrt. Logično je, stoga, da su roditelji djece alergične na kikiriki izrazito oprezne kad se radi o hrani koju dijete konzumira.

Štoviše, neki roditelji moraju biti toliko oprezni da moraju kontrolirati i hranu koja se nalazi u okolini njihova djeteta, jer neki alergičari mogu reagirati i na čestice kikirikija koje se prenose zrakom. Ne čudi, stoga, da su mnoge škole u Americi postale „peanut free“, odnosno zabranjuje se djeci donošenje bilo koje hrane koja u sebi sadrži kikiriki. A počelo se to provoditi i u hrvatskim školama.

Djeca s jakim alergijama na hranu, moraju odmalena naučiti i sami paziti koliko je to moguće, ali i skrenuti pažnju na sebe ako se nešto dogodi. Evo kako je to odradila jedna djevojčica čiji je otac to objavio na TikToku, na profilu Alergy Pals - prijatelji po alergiji: 

@allergypals 5 year old has allergic reaction to Peanuts at school. Here is what she did to stay safe in her words. #peanutallergy #nutallergy #allergylife #allergyawareness #foodallergies #foodallergyawareness #foodallergy #kidtok #childmentalhealth #allergicreaction #anaphylaxis #allergycheck #schoolsafety ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Dok je dijete maleno, uglavnom je pod nadzorom roditelja, a hrana koju konzumira u vrtiću također je pod strogom kontrolom, tako da je ipak malo lakše izbjegavati opasnosti. No, kad dijete poželi malo samostalnosti i krene u školu, stvari se mijenjaju. Jedna je mama ovako otprilike napisala svoje iskustvo za portal Motherly:

„Kad je Emma počela zahtijevati određenu dozu samostalnosti, bili smo u panici. No, odlučili smo to dopustiti, logično. Najprije smo naučili da kad na Noć vještica obilazi susjedstvo, kaže „Trick-or-treat! Bok, Ja sam Emma i alergična sam na kikiriki.“ To je mnogima simpatično. Njezina škola nije 'peanut free', ali suprug i ja smo odlučili da se nećemo živcirati. Svijet nije mjesto bez kikirikija. Nismo, dakle, tražili od njezinih kolega da ne donose hranu koja sadrži kikiriki, a ona ne reagira na prijenos zrakom.

Ono što je najopasnije kod ovakvog stava je – iskrenost i upućenost odraslih. Kad god ostavljam Emmu nekoj odrasloj osobi, najprije ih zamolim da budu potpuno iskreni sa mnom o tom što znaju, a što ne. Ne činim to usput, nego se osiguram da imamo dovoljno vremena i da budu koncentrirani. Pitam ih znaju li prepoznati anafilaktički šok i znaju li primijeniti EpiPen (jednokratni, prethodno napunjeni uređaj za automatsku injekciju adrenalina prilikom teške alergijske reakcije, op.a.). Osim toga, pitam ih znaju li točno čitati deklaracije.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ako nešto od tog ne znaju, to je sasvim u redu. Ali moram s njima razgovarati i prenijeti im to. Moraju točno znati što napraviti ako Emma padne u anafilaktički šok, a ja nisam u blizini. Moraju znati dati joj EpiPen, moraju znati kad pozvati hitnu pomoć, kad dati drugu dozu ako prva nije bila učinkovita.“

Ova je mama naglasila kako je vrlo važno u takvim situacijama ne biti „ona histerična mama koja će preplašiti sve“, nego strpljivo objasniti sve što nije jasno, i to u smirenim okolnostima. Zahvalna je, ističe, kad joj kažu da nisu sigurni kako točno primijeniti EpiPen. Tada im može objasniti i biti sigurna da su shvatili.

„Potrebno je selo za odgojiti dijete, a to selo u ovom slučaju mora znati ipak nešto o primjeni adrenalina,“ završava pomalo šaljivo ova mama.

Možda te zanima... Nikako da prestane kašljati? Počele su alergije, ali pokušaj utvrditi tip kašlja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.