Beba Zdravlje i njega bebe 16. lipnja 2021.

Istraživanje: Djeca čije majke piju kravlje mlijeko tijekom dojenja imaju manji rizik za razvoj alergija

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Alergija je najčešća kronična bolest koja pogađa djecu, a sve je raširenija u industrijaliziranim zemljama.

Djeca majki koje piju više kravljeg mlijeka tijekom dojenja imaju smanjen rizik od razvoja alergija na hranu. To je zaključak istraživača sa Sveučilišta Chalmers Technology iz Švedske koji su objavili u znanstvenom časopisu Nutrients. Rezultat se temelji na istraživanju prehrambenih navika švedskih žena (500) u 34. tjednu trudnoće i četiri mjeseca nakon porođaja.

Kada su djeca napunila jednu godinu, medicinski su pregledani te su utvrđene svi postojeći slučajevi alergije na hranu, atopijskih ekcema i  astme.  Nakon što je materijal prilagođen raznim drugim čimbenicima, poput nasljedne predispozicije ili obrnute uzročnosti, istraživači su uspjeli utvrditi da doista postoji jasna veza između majčinog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda i manje učestalosti alergije na hranu kod njihove djece, prenosi Science Daily.

 

"Otkrili smo da su majke zdravih jednogodišnjaka tijekom dojenja konzumirale više kravljeg mlijeka od majki alergičnih jednogodišnjaka. Iako je poveznica jasna, ne tvrdimo da bi pijenje kravljeg mlijeka bilo opći lijek za alergije na hranu", rekla je Mia Stråvik, vodeća autorica studije. Dakle, mehanizmi zbog kojih mlijeko ima ovaj preventivni učinak protiv alergija još uvijek nisu u potpunosti jasni.

Prema profesorici Ann-Sofie Sandberg, jedno od mogućih objašnjenja može biti da mlijeko u majčinoj prehrani sadrži tvari koje potiču zrelost imunološkog sustava. "U djetetovom ranom razvoju postoji vremenski okvir u kojem je stimulacija imunološkog sustava neophodna da bi dijete razvilo toleranciju na različitu hranu", kazala je Sandberg.  Kao jedna od hipoteza navodi se premisa da rani kontakt s raznim mikroorganizmima može funkcionirati kao poticaj za dječji imunološki sustav, pojašnjava.

Istraživanje nije prvo koje je povezalo kravlje mlijeko u majčinoj prehrani sa smanjenim rizikom od razvoja alergija u djece. Međutim, prijašnje studije temeljile su se isključivo na odgovorima na upitnike o prehrambenim navikama i prisutnosti alergija.

Dječje alergije sve su češće

Podsjetimo, alergija je najčešća kronična bolest koja pogađa djecu, a sve je raširenija u Švedskoj i drugim industrijaliziranim zemljama.

Od 508 djece uključene u navedenu studiju:

  • 7,7 posto djece (39) imalo je dijagnozu alergije na hranu u dobi od jedne godine, najčešće na kravlje mlijeko ili jaja (ili oboje)
  • 6,5 posto djece (33) dijagnosticirano je s atopijskim ekcemom, a isto toliko i s astmom
  • 23 posto djece imalo je alergije neke vrste (uključujući neprehrambene) u dobi od godinu dana.

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Defiant

    Ako nekaze so su jele te krave istrazivanje je nebitno. Neka naprave istrazivanje s kravama koje pasu travu na planini, sto je njihova prirodna ishrana, i mlijeko krava koje jedu GMO soju, kukuruz, psenicu...sto nije njihova prirodna ishrana i koje su u kavezu ogradjene da nemogu 1 korak napraviti i pod antibioticima da se nezaraze jer u protivnom bi kako ih drze.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.