Roditelji Sretna mama 15. svibnja 2023.

Može li med pomoći u borbi protiv alergija?

Foto: Freepik ; Medom protiv alergija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budući da alergije pogađaju 20 do 30% svjetske populacije, nije iznenađujuće da roditelji traže dodatne načine za liječenje sezonskih alergija. Često je na vrhu njihovog popisa stvari koje trebaju probati kako bi ublažili alergije - med lokalnog porijekla. Koliko bi ovaj prirodni lijek mogao biti učinkovit?

Toplo proljeće i širenje cvjetnog peluda zrakom za mnoge je znak da počinje neugodna sezona alergija koja ometa svakodnevni život. 

Budući da alergije pogađaju 20 do 30% svjetske populacije, nije iznenađujuće da roditelji traže dodatne načine za liječenje sezonskih alergija. Med lokalnog porijekla često je na vrhu njihovog popisa stvari koje trebaju probati kako bi ublažili alergije. "Neki misle da bi, slično kao i injekcije protiv alergija, korištenje lokalnog meda pomoglo osobi da smanji osjetljivost na alergene", kaže dr. Sarah Adams, pedijatrica u dječjoj bolnici Akron.

Ali koliko je taj pristup učinkovit? Koliko bi ovaj prirodni lijek mogao biti – ili možda ne – učinkovit?

Možda te zanima... 7 činjenica koje trebaš znati o alergijama kod djece Beba

Utjecaj meda na alergije

U većini slučajeva, alergije se liječe antihistaminicima, kortikosteroidima, biološkim lijekovima i imunoterapijom na alergene (ili injekcijama protiv alergija). No raste interes za korištenje meda za liječenje sezonskih alergija. To je uglavnom zato što se pokazalo da med ima protuupalna, antioksidativna i antimikrobna svojstva koja potencijalno mogu utjecati na alergijske bolesti.

"Provedeno je vrlo malo istraživanja, a informacije su uglavnom anegdotske", kaže David Berger, dr. med., certificirani pedijatar. "Međutim, u svojoj praksi sam vidio da radi.  Ideja je da kada lokalne pčele odu u zajednicu i donesu pelud natrag u košnicu, napravljeni med sadrži male količine lokalnog peluda koji uzrokuje alergijske reakcije."

Postoje ograničeni dokazi o utjecaju meda na alergije, posebno na alergijski rinitis, ali jedno je malo istraživanje pokazalo da bi konzumiranje meda moglo poboljšati simptome i poslužiti kao komplementarna terapija za osobe koje pate od alergija. Istraživači su otkrili da kada se koristi s antihistaminikom, med značajno poboljšava simptome poput svrbeža, kihanja i curenja iz nosa. Ali isto smanjenje simptoma nije primijećeno kod sudionika koji su koristili samo antihistaminike.

Ideja da med liječi alergije zamišljena jest ovako - kad osoba jede lokalni med, smatra se da unosi lokalnu pelud. S vremenom osoba može postati manje osjetljiva na tu vrstu peludi, a kao rezultat, može imati manje sezonskih simptoma alergije. 

Prema dr. Bergeru, ovaj fenomen može biti posljedica propolisa, sastojka koji se nalazi u sirovom medu, a koji ima protuupalna i antialergijska svojstva. Međutim, napominje da će neprerađeni ili sirovi med lokalnog porijekla samo smanjiti utjecaj alergena ako su ti alergeni prisutni u tom medu.

"Na primjer, ako je osoba alergična na nešto što dolazi s drveta ili trave, pčele ne oprašuju te biljke", objašnjava. "Unošenje meda od tih pčela možda neće učiniti ništa za te alergije. Isto vrijedi i za alergene u zatvorenom ili u hrani."

Može li moje dijete koristiti med?

Što se tiče korištenja meda za liječenje alergija, to je odluka koju je najbolje donijeti u suradnji s doktorima, posebno zato što djeca mlađa od 1 godine ne mogu uzimati med. I iako rijetko, neki ljudi su alergični na med.

"Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, med se ne bi smio davati djeci mlađoj od godinu dana zbog bojazni od botulizma dojenčadi", kaže dr. Adams. "Bakterije mogu kontaminirati med, što je opasno za dojenčad s nezrelim probavnim sustavom. 

"Neuobičajeno je i da tako mala djeca imaju sezonske alergije", kaže Farah N. Khan, dr. med., alergologinja, imunologinja i docentica pedijatrije u Nationwide Children's Hospital. Ako vaše malo dijete stalno pokazuje simptome koji izgledaju kao alergije, trebali bi razgovarati s pedijatrom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ipak, lokalni med obično je sigurna hrana, kaže dr. Berger pod pretpostavkom da je vaše dijete starije od godinu dana, da nije alergično na njega i da nema neko zdravstveno stanje poput dijabetesa, što onda ne bi bila idealna opcija liječenja. 

"Prema Američkoj akademiji za astmu, alergiju i imunologiju 'prirodno' ne znači uvijek sigurno", objašnjava Malika Gupta, certificirani alergolog i imunolog. "Za osobe s alergijama ili astmom, ova razlika može predstavljati stvarne rizike."

Oprez! Zašto malim bebama ne smijete davati med?

Kako koristiti med za pomoć kod alergija?

Prema dr. Gupti, ne postoje formalne smjernice za korištenje meda kao lijeka za alergije. Unatoč tome, možete eksperimentirati s medom sve dok je dijete starije od godinu dana. Ako niste sigurni može li vaše dijete uzimati med, posavjetujte se s njegovim pedijatrom ili liječnikom prije nego što nastavite.

Dr. Berger osmislio je posebnu metodu za liječenje sezonskih alergija medom. "Razvio sam [ovaj protokol] na temelju svog kliničkog iskustva", kaže. "Započnite uzimanjem 1/4 žličice lokalnog, sezonskog meda od divljeg cvijeća oralno, jednom dnevno. Povećajte količinu meda za 1/4 žličice svaka dva dana, do 1 žlice meda na 22 kg težine osobe."

Na primjer, dijete koje teži 45 kg trebao bi konzumirati 2 žlice meda dnevno, koje se mogu podijeliti tijekom dana. Nastavite s uzimanjem meda tijekom cijele sezone alergija.

"Ako je moguće, osoba koja konzumira med trebala bi zadržati med u ustima nekoliko trenutaka prije gutanja i pokušati odgoditi ispijanje tekućine nekoliko minuta nakon toga", kaže dr. Berger.

Zapamtite da se alergije mogu manifestirati vrlo različito, čak i kod braće i sestara koji su alergični. Ono što odgovara jednom djetetu ne mora odgovarati drugom. Razumijevanje indikacija bilo koje terapije, kao i svih rizika i dobrobiti ključno je za donošenje dobrih odluka.

Osim toga, predlaže da vaše dijete konzumira med napravljen u sezoni kada se javljaju alergije, počevši od nekoliko tjedana prije početka sezone. Dakle, ako se alergije vašeg djeteta obično pojavljuju u proljeće, trebali biste kupiti med lokalnog porijekla koji je napravljen u proljeće. 

Također savjetuje roditeljima da dobro čitaju etikete kako bi znali odakle med dolazi i kako je proizveden. Također biste trebali provjeriti da ne sadrži nikakve druge sastojke. Imajte na umu da iako je u redu isprobati med kao metodu liječenja alergija ili njihovih popratnih simptoma - poput grlobolje ili kašlja - nema puno čvrstih dokaza da će uvijek biti učinkovit. Kao i uvijek, najbolje je konzultirati se s djetetovim pedijatrom.

Možda te zanima... Istraživanje: Djeca čije majke piju kravlje mlijeko tijekom dojenja imaju manji rizik za razvoj alergija Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.